Eğirdir MAREM'de Duyusal Analiz Eğitimi Yapıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir MAREM'de Duyusal Analiz Eğitimi Yapıldı
Haberin Tarihi: 14.11.2018 12:03:39 - Okunma Sayısı:3387 defa okundu.

MAREM bünyesinde “eğitimli duyusal analiz panel grubu” oluşturuldu.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen “İç Pazar Tüketici Beğenisini Oluşturan Armut Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi” isimli araştırma projesi; MAREM koordinatörlüğünde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) işbirliği ile 2018 yılında başladı. Üç aşamalı planlanan proje ile “tüketicinin beğendiği armut kalitesi”, tanımlanacak ve laboratuvardaki karşılıkları duyusal ve enstrümantal olarak belirlenerek, veri setleri oluşturulacak. Oluşturulan tüm bu veri setlerinin; seleksiyonların tüketici beğenisi doğrultusunda yapılmasına imkan sağlayarak, ıslah çalışmalarının başarısına katkı yapması hedefleniyor.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) tarafından konu ile ilgili olarak yapılan açıklamada şu bilgiler verildi:

"Türkiye’de meyve ıslah çalışmaları, son 15 yıldır büyük bir ivme kazanmıştır. Bu kapsamda Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM)’nde 4 adet meyve çeşit, 4 adet de meyve anaç ıslah çalışması yürütülmektedir. 2006 yılında başlayan “Ateş Yanıklığı Hastalığı’na Dayanıklı Armut Çeşit Islahı” projesinde sona yaklaşıldı. Geliştirilen yeni çeşitlerin pazarda yer bulabilmesi; üreticiden tüketiciye, pazardaki tüm paydaşların ihtiyaçlarını karşılaması ile mümkündür. Tüm paydaşların istek ve beklentilerine ait veri setlerine sahip olmak, seleksiyonları bu veriler ışığında yapmak, ıslah çalışmalarının başarısında anahtar rol oynamaktadır.

Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından desteklenen “İç Pazar Tüketici Beğenisini Oluşturan Armut Kalite Parametrelerinin Belirlenmesi” isimli araştırma projesi; MAREM koordinatörlüğünde, İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) ve İzmir Katip Çelebi Üniversitesi (İKÇÜ) işbirliği ile 2018 yılında başlamıştır. Üç aşamalı planlanan proje ile “tüketicinin beğendiği armut kalitesi”, tanımlanacak ve laboratuvardaki karşılıkları duyusal ve enstrümantal olarak belirlenerek, veri setleri oluşturulacaktır. Oluşturulan tüm bu veri setlerinin; seleksiyonların tüketici beğenisi doğrultusunda yapılmasına imkan sağlayarak, ıslah çalışmalarının başarısına katkı yapması hedeflenmektedir.

Çalışmanın ilk aşamasında MAREM bünyesinde “eğitimli duyusal analiz panel grubu” oluşturulmuştur. Panel grubu oluşturma eğitimlerine, MAREM proje personeline ilaveten gönüllü personel de destek vermiştir. Eğitimler, İTÜ Gıda Bölümü öğretim üyelerinden Doç. Dr. Esra ÇAPANOĞLU ve İKÇÜ Gastronomi ve Mutfak Sanatları öğretim üyelerinden Dr. Perihan KENDİRCİ tarafından 4 aşamalı olarak gerçekleştirilmiştir. Değerli hocalarımızın özverili çalışmaları ile samimi bir ortamda yapılan eğitimler neticesinde MAREM’de, 10 kişilik bir duyusal analiz panel grubu oluşturulmuştur. Panel grubu, kurumun AR-GE insan kaynağı kapasitesinin geliştirilmesine, duyusal analiz verilerinin kalitesine ve AR-GE perspektifinin daha da genişlemesine önemli bir fayda sağlanmıştır. Tüm bunlar, Ar-GE çalışmalarında yoğun olarak duyusal analizlerden faydalanmakta olan MAREM’in, ulusal ve uluslararası bilime katkılarını artırması bakımından çok önemli kazanımlar olarak görülmektedir."

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap