ISPARTA, ÖNÜNDEKİ (10) YILI DÖNÜŞTÜREBİLECEK Mİ ?...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA, ÖNÜNDEKİ (10) YILI DÖNÜŞTÜREBİLECEK Mİ ?...
Haberin Tarihi: 30.1.2014 11:59:00 - Okunma Sayısı:1363 defa okundu.

ISPARTA, ÖNÜNDEKİ (10) YILI DÖNÜŞTÜREBİLECEK Mİ ?...

 

            Isparta, ekonomisini 2023’e hazırlıyor… Bundan önceki iki köşe yazımızda yazdığımız gibi, bu hazırlığın derin analizini yapmayı, bu yazımızda da sürdüreceğiz… Isparta’nın (10) yıllık sürdürülebilir kalkınma stratejisini, ISPARTA TROYKASI dediğimiz üçlü yönetim hazırlayacak… Bu modelde; Isparta yerel yönetimi yok. Yerel seçimlere de (2) ay gibi bir süre kaldı. Şöyle düşünülebilir: On yıl gibi uzun bir süreyi kapsayan, önemli bir stratejik planlama sürecine, yerel yönetimi katmamak ve onu paydaş olarak görmemek, ne kadar bir rasyonel tavır olur?...

    … Evet, kafalarda bu ve buna benzer soru işaretlerinin olmasını doğal karşılamak gerektiğine inanıyorum… Yerel yönetim; son tahlilde siyasal bir kimlik taşıyacaktır. Troykada ise, böyle bir kimlik söz konusu değil.

***

            ITSO’nun öncülüğünde gerçekleştirilen birinci Ankara çıkartması, Isparta’nın ekonomi tarihinde gerçekleşen  ekonomsal bir milattır. Isparta’nın dinamiklerinin ve toplumsal güçlerinin Merkezi Otoriteye rüştünü ispatladığı eylemin adıdır BİRİNCİ ANKARA ÇIKARTMASI. Halısını kaybeden Isparta’nın “GÜL”üne sahip çıkmasıdır. Elmanın başkenti olmasından kaynaklanan ekonomsal konumunun, merkezi otoritece kabullenilmesi hareketinin adıydı  BİRİNCİ ANKARA ÇIKARTMASI.

            Isparta’nın; sanayi teşvik kriterlerini içine sindirmesi ve bu yüzden sanayileşmiş illerle aynı kefeye konup, aynı statüde  değerlendirilmesini  kabullenmesi  beklenemezdi. Ve bu itirazını, en yüksek perdeden merkezi otoriteye, tek bir yumruk, tek bir yürek olarak yapmasını beceriyordu… Üniversite şehri oluşumuz,  (60) bin öğrencimizle internet kullanıcılarımızla, meğerse mamur ve müreffeh bir il olup çıkmışız da, haberimiz yokmuş?!!!

            Sosyal gelişmişlik parametrelerinin değişmesini bekleyecektik sınıf atlamamız için. Görünen, maalesef buydu… Peki, önümüzdeki (10) yılı nasıl görecek, nasıl planlayacaktık?...

***

            Isparta’yı dağlar kurtaracak diyorduk ama, bu yıl ikincisini yapacağımız DAVRAS KONGRESİ’ni bile, DAVRAS KAYAK MERKEZİ’nde  gerçekleştiremeyecektik. Kongrenin adında “DAVRAS” ismi vardı ama, oturumlar, paneller, yuvarlak masa toplantıları şehir merkezinde yapılacaktı… Bu şu demekti: Isparta’nın en önemli prestij mekânı, en önemli kaynak değeri, ne yazık ki, uluslar arası arenaya taşınamıyor, birinci kongrede dillendirilen o meşhur slogandan vazgeçilmiş oluyordu… Artık; “NE GEREK VAR DAVOS’A?!!!” diyemeyecektik… Bu, bir geriye gidişin göstergesi gibiydi…

            Isparta’yı dağlar kurtaracaktı ama, Isparta dağlarının zirvelerindeki Mermer rezervleri, yabancılar tarafından aranıyor, kapatılıyor ve işletiliyordu… Isparta’nın ne sanayi ve ne de ticari sermayesi, sahip olduğu dağların zirvelerine ulaşamıyordu… Ve delik deşik edilen Isparta’nın dağlarından, sürdürülebilir kalkınma stratejisini de bırakın hayata geçirmeyi, planlaması ve belirlemesi de mümkün görülmüyordu… Isparta’nın müteşebbisi, sahip olduğu yer altı kaynaklarını arama ruhsatına da, işletme ruhsatına da neden sahip olamıyordu?!!!.

            …Ve Isparta’nın sanayi ve ticaret burjuvazisi, kendi arasında böyle bir özeleştiri yapmış mıydı?...

 BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap