ISPARTA'NIN SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA STRATEJİSİ İÇİN SONUÇ...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISPARTA'NIN SÜRDÜRÜLEBİLİR  KALKINMA STRATEJİSİ İÇİN SONUÇ...
Haberin Tarihi: 31.1.2014 11:13:00 - Okunma Sayısı:1343 defa okundu.

ISPARTA’NIN SÜRDÜRÜLEBİLİR  KALKINMA STRATEJİSİ İÇİN SONUÇ…

 

            Isparta Troykasının, Isparta ekonomisini 2023’ e hazırlamak amacıyla, (10) yıllık “SÜRDÜRÜLEBİLİR KALKINMA STRATEJİSİ” belirleme girişimi ile ilgili (4)’ncü yazımızın bugünkü sonuç bölümüyle, bu konuya şimdilik nokta koymuş olacağız.

            Bundan önceki üç yazımızı okuyan okuyucularımız, bizim söz konusu “Sürdürülebilir Kalkınma Stratejisi” ne nasıl baktığımızı az-çok biliyor… Şimdi de, bir sonuca varalım istedik. Yani; “öz”ün özünü yakalayıp, kamuoyuna: “ İşte bu, “budur”  ve de “şöyle olmalıdır” yada, “şöyle olmak zorundadır”  diyebilmektir amacımız.

***

            “Sürdürülebilir Kalkınma” kavramı, “DENGELİ KALKINMA” kavramı ile eş anlamlıdır. Her iki kavramda da; kalkınmayı sağlamada yani; tasarrufların yatırıma dönüşmesinde, yatırımın “ÇEVRE” boyutu dikkate alınmak zorundadır…

            Rio Deklarasyonu’nu imzalayan DEMİREL, çevreciliğini bütün dünya kamuoyuna kabul ettirmiştir… Eğirdir Gölü’nün süsü olan Ada’lara  yol yapılmasına; “…Gölün doğal dengesini bozacağını, su sirkülasyonunu engelleyeceği ve bu yolun yapımının, bir yerde Gölün katli anlamına geleceğini”  söylemesine ve bu inancını Ada halkına anlatmasına rağmen, Ada halkının, ağlaması-sızlaması ve müthiş bir rezistans (=direnç) göstermesi karşısında DEMİREL , pragmatik  ve  popülizm karışımı bir duygu seline kapılarak, yolun yapımına ”peki” demek zorunda bırakılmıştır.

            Ada Yolu ve DEMİREL örneğini, “sürdürülebilir kalkınma stratejisi” nin daha iyi anlaşılması için verdim. Bugün yıllar sonra, DEMİREL’in “ADA YOLU” na karşı çıkmakla, ne denli haklı olduğu ortaya çıkmıştır.

***

            Isparta, kent kimliği olarak; “TURİZM ve KÜLTÜR ŞEHRİ” kimliği ile uluslar arası arenada yerini almak  zorundadır… Isparta, “turizm” le kalkınacaktır. Tarımsal potansiyelindeki sıçrama, “çiftlik turizmi” ile olacaktır. Bu süreçte de, Antalya ile entegrasyon kaçınılmazdır… Isparta’yı “DAĞLAR” kurtaracaktır… DAVRAS’ı  devre dışı bırakan her türlü strateji, sonuçsuz kalmaya mahkûmdur. Birinci uluslar arası DAVRAS KONGRESİ’ni, DAVRAS’ta  gerçekleştiren SDÜ, ikincisini ne yazık ki, Isparta’nın en önemli prestij mekânı olan DAVRAS’ ta  gerçekleştiremiyor… İşte bu olay; Isparta’nın en önemli stratejik hatasıdır.Isparta’nın tüm toplumsal güçleri, tüm dinamikleri ve başta TROYKA’sı, en kısa zamanda bu stratejik hatayı ortadan kaldırmalıdır. Bu hata ortadan kaldırılmazsa, tarih bizleri asla affetmeyecektir…Bu da böyle bilinmelidir.

            Dağ ekosistemimizin, vahşi kapitalizmin sınır tanımayan rant ve kâr hırsına mahkûm edilmesine, hiçbir Isparta’lının seyirci kalmaması gerekirken, Isparta’nın sanayi ve  ticaret burjuvazisi, sadece şunu diyebiliyor: “…Dağlarımızın zirvelerinde mermer aramacılığı/mermer işletmeciliği, neden Isparta’lı girişimcilerce  değil de yabancı müteşebbisler tarafından yapılıyor?...” İşte bu sorunun yanıtını, Isparta sermayesi bir “özeleştiri” bir “otokritik” yaparak, sebep-sonuç ilişkilerini irdeleyerek vermek zorundadır…

***

            “GÜL” ün uzakdoğu’ daki gelişmeleri, Isparta için ne denli ürkütücü olduğu biliniyor… Isparta Yağ Gül’ünün Çin’ deki gelişimini kaygıyla izleyen Isparta, adeta kendi ayağına kurşun sıkmakta… Isparta Yağ  Gülünü yok etmenin yolunu, kendi müteşebbisimiz nasıl açar?!!! Bunu anlamak mümkün değil!!!

            Korkarım, halımızın başına gelen, “GÜL” ümüzün de başına, hem de yakın zamanda gelebilir… Sürdürülebilir Kalkınma Stratejimizin en baş konu maddesi, bu olmak zorundadır. KRİZ MASASI kurulacak kadar, stratejik bir öneme sahiptir bu konu.

***

            Isparta’yı “KONGRE TURİZMİ” kurtaracaktır. Bu alanın lokomotifi, elbette ki SDÜ olacaktır… En güzel jeolojik oluşumlar, tektonik bindirmeler Isparta’nın dağlarında gözlenmektedir… Uluslar arası Limnoloji  Kongrelerinin Merkezi, niçin Isparta olmasın?...

            Türkiye’nin 2023 turizm strateji Belgesi, Isparta’nın önümüzdeki  (10) yıllık sürdürülebilir kalkınma stratejisi için bir projektör olacaktır… Artık “ EKO TURİZM”, ISPARTA’ nın vazgeçmesi mümkün olmayan bir hayat tarzı olmuştur. Yapılacak olan şey; bu tarzın planlamasıdır…

 

BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN…

Gelecek Yazı: SDÜ VE DAVRAS KONGRESİ

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap