Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Eğirdir'e Geldi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Eğirdir'e Geldi
Haberin Tarihi: 28.2.2014 22:42:00 - Okunma Sayısı:2382 defa okundu.

Bakan Eroğlu, 2 gölet ve 2 taşkın koruma sisteminin temelini attı, 2 taşkın koruma sisteminin açılışını gerçekleştirdi.

Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, Eğirdir’e Geldi

Bakan Eroğlu, 2 gölet ve 2 taşkın koruma sisteminin temelini attı,  2 taşkın koruma sisteminin açılışını gerçekleştirdi.

            Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu, toplu açılış ve temel atma törenleri için bugün Eğirdir’e geldi.

            Eğirdir Hükümet Meydanında düzenlenen törenle Eğirdir Sorkuncak Göleti ve Sulamasının, Eğirdir Yukarı Gökdere Göleti ve Sulamasının temel atma töreni canlı bağlantı ile yapıldı.

            Eğirdir ilçe merkezi ikinci kısım Taşkın Koruma Tesisinin ve Eğirdir Ağılköy Taşkın Koruma Tesisinin temelinin atıldığı ayrıca tamamlanan iki adet Taşkın Koruma olan Eğirdir İlçe Merkezi Taşkın Koruma Tesisi ve Eğirdir Sipahiler Köyü Taşkın Koruma Tesislerinin açılışlarının gerçekleştirildiği törende ilk olarak konuşma yapan DSİ Genel Müdürü Akif Özkaldı  “Sayın bakanımızın döneminde son 11 yılda Isparta’da büyük yatırımlara imza atıldı” dedi.

            Özkaldı şunları söyledi: “Birazdan altı adet tesisimizin temel atma ve açılış merasimini gerçekleştireceğiz. Eğirdir Sorkuncak Göleti ve Sulamasının, Eğirdir Yukarı Gökdere Göleti ve Sulamasının temel atma törenini canlı bağlantı ile yapacağız burada. Eğirdir ilçe merkezi ikinci kısım Taşkın Koruma Tesisinin ve Eğirdir Ağılköy Taşkın Koruma Tesisimizin temelini atıyoruz. Ayrıca tamamladığımız iki adet Taşkın Koruma olan Eğirdir İlçe Merkezi Taşkın Koruma Tesisi ve Eğirdir Sipahiler Köyü Taşkın Koruma Tesislerinin açılışını gerçekleştireceğiz. Temeli atılacak ve açılacak bu tesislerimizin 2 adedi sulama dört adedi de Taşkın Koruma Tesisidir. Bu tesislerimiz toplamda 15 milyon TL’ye mâl olacak. Toplamda 3 bin 260 dekar tarım alanı sulamaya kavuşacak. Bir ilçemiz, iki köy ve iki adet yerleşim yeri de taşkınlardan korunmuş olacak.

            İki adet göletimiz GÖLSU kapsamında yürüttüğümüz projeler var. Bunların başlıcası Eğirdir Sorkuncak Göleti ve Sulaması 2 bin 630 dekar tarım alanını sulamaya kavuşturacak. Göletimiz temelden 31 metre yüksekliğinde. Bunu bu sene içerisinde tamamlayacağız. Bu projemiz 5 milyon 660 bin TL’ye mâl olacak.

            Diğer projemiz olan Yukarı Gökdere Göleti ve Sulamasıdır. Bu göletimiz de temelden 35 metre yükseklikte. Daha yeni başladık. 5 Milyon 600 bin TL’ye mâl oluyor. Ancak bu projemizi de bu sene tamamlamaya gayret edeceğiz.

            Isparta şehrimizde toplamda 58 Gölet ve Sulama projesini tamamlanması planlandı. 13 adedi tamamlandı, 34 adedi inşaa aşamasında, 3 Adedi ihalede, 8 adedi de planlama ve Proje aşamasında. Bu göletlerimiz tamamlandığında toplamda 4 bin hektar alan sulanacak ve yıllık gelir yaklaşık 90 milyon TL olacaktır. Sayın bakanımızın döneminde son 11 yılda Isparta şehrimizde gerçekten büyük yatırımlara imza atıldı.  Bu yatırımlarla toplamda 658 Milyon 319 bin TL yatırım yapıldı. Bu zamanda 84 adet iş tamamlandı. Bu tamamlanan tesislerle 286 bin 130 dekar tarım alanı sulamaya açıldı. Isparta şehir merkezi başta olmak üzere buraya 10 milyon metreküp içme suyu temin edildi. Şehir merkezi, 8 ilçe, 21 belde,  39 köy 2 mahalle ve 36 bin 610 dekar tarım alanı taşkınlardan korunmuş oldu. Bu projelerin yanı sıra planlama ve proje aşamasında devam eden önemli işlerimizde var. Eğirdir için Eğirdir Boğazova Projesi Planlama Mühendislik hizmetleri ve ayrıca Gönen – Keçiborlu Pompa Sulaması Planlama Mühendislik hizmetleri de şu anda kurumumuz tarafından devam eden önemli işlerimizdendir. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak Eğirdir ilçemizde geçtiğimiz zamanlarda önemli yatırımlar gerçekleştirdik. Barla Göleti ve Sulaması ile 1440 dekar tarım alanını, Barla Pompa Sulaması İkmal Yenileme işi ile 3 bin 670 dekar alanı, Boğazova Sulamsı ve İkmal Yenileme Projesi ile de 25 bin dekar tarım alanı su ile buluştu. Ayrıca 12 adet dere ıslahını da burada tamamladık. Ayrıca Eğirdir’de Akdoğan Göleti ve Sulaması ve Eğirdir Bademli Göleti Sulaması şu anda devam eden işlerimizdendir. Eğirdir Bademli Köyü Sulamasını bu gün itibariyle ihalesini gerçekleştirdik. İnşallah bu proje de tamamlandığında 2 bin 880 dekar tarım alanı suya kavuşacak. Ayrıca planlama ve proje aşamasında Eğirdir Sarıidris Göleti ve Sulaması var. Eğirdir Yuvalı Göleti ve Sulaması ve Eğirdir Barla iki Göleti Sulaması Planlama proje aşamasında. Bu projelerde ve yatırımlarda bizlerden desteğini hiçbir zaman esirgemeyen Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a, Sayın Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu’na, Sayın  Valimize ve Sayın Milletvekillerimize şükranlarımı arz ediyorum” dedi.

            Açılış ve temel atma törenine katılan hemşehrimiz Sacit Adalı’da bir konuşma yaparak “...bin yılın mahsulü olarak gelecek bin yıla ve binlerce yıla daha inhisar edecek olan eserler işte bu günden temeli sizlerin gözü önünde atılıyor.” dedi. Adalı konuşmasında şunları dile getirdi: “Buraya Gök Yüzünden Kolayca İnmedik. Bizler öyle bir ataların evladıyız ki burayı yurt edinen, yurt edinmek için her şeyini feda eden insanlar, bize burayı emanet edenlerin bir kısmı şehitlikte yatıyor. 18 Alperen Caminin yanında yatıyor. Kolay elde edilmedi, bedavaya gelmedi. Siz varsanız, biz varsak bedeli ödenen bir ülkenin evladı olduğumuzu unutmamak gerekir. Atalar, cetler büyükler kubbeden minareler yapmışlar. Sebiller, köprüler, hamamlar ve tarihi eserler bugüne kalan tapu senetleridir. Peki geçmiş Atalar bunları yaptılar da bugünün nesilleri neler yapıyorlar? İşte bunların bir örneğine burada sizlerle birlikte şahit oluyoruz. Yapılan o eserler bugüne kadar tapu senetleri idi ise bin yılın mahsulü olarak gelecek bin yıla ve binlerce yıla daha inhisar edecek olan eserler işte bu günden temeli sizlerin gözü önünde atılıyor. Sadece anlık bir olay değil. Şunu görüyoruz ve biliyoruz ki, resmin tamamını, bütününü görüyoruz ki binlerce yıla hitap edecek olan bu eserler yarın sizleri hayırla yâd edilmesine, taş üstüne taş koyanların ruhlarına Fatihalar okunmasına sebep olacak şekilde nesiller bırakacak. Bu güzel memleketin tatlı, nazik ve kibar insanları… Uzaktan yakından gelenler… Sadece ânımızı yaşamıyoruz. Bu yapılan eserler atılan temeller, yapılan tesisler Eğirdir’i sadece bu güne inhisar etmiyor. Ne kadar eser ortaya koyarsak bu memleketin gerçek sahibi olduğumuzu ispat edeceğiz. Bu ispatı yapanlara, taş üstüne taş koyanlara, gönülleri birbirine bağlayanlara, nifak tohumlarından sıyrılıp fedakarlıkları ile, canlarını, mallarını ve her şeyini ortaya koyan insanları rahmetle anmaktan başka bir hizmetimiz olamaz. Bu güzel vatanın daha da Cennet olması, hepimizin yaşanır kılınması için yapmamız gereken daha çok şey var. Yapanlara destek olmaktayız ve yapacakların yanındayız, yapanlara da teşekkür ediyoruz.  Onları hayırla yâd ediyoruz. Sevgili Bakanımızı, onun güzel takımını, DSİ’nin ve bütün çalışanların hepsini hayırla yâd ediyor ve gönüllerimize isimlerini kazıyoruz. İnşallah bu güzel günler sizlerin torunlarına nakledilecek, torunlarınız da daha da ileri nesillere nakledecek ve bu memleketin hakiki sahipleri olmaya devam edeceğiz. Taş üstüne taş koyanların yakınında olmak güzel şey. Allah onlardan razı olsun. Sizler tek bir varlık değilsiniz. Siz geçmiş ile geleceği bağlayan bir köprüsünüz. Dağılmadan, zincirin halkalarını bozmadan bu güzel eserleri yapanlara teşekkür ediyor ve hepinize gönülden saygılarımı sunuyorum”.

            Bakan Eroğlu da, taşkın koruma sistemi ve göletlerin temel atma ve açılış töreninde yaptığı konuşmada 3 gündür Isparta'da olduğunu, Isparta'ya gelirken yatırımlarla geldiklerini, Isparta'ya 1 yıl içinde 60 yatırım sözü verdiklerini ve bunları gerçekleştirdiklerini söyledi.

            Her şeyi millet için yaptıklarını, "İnsanı yaşat ki devlet yaşasın" anlayışında olduklarını ifade eden Eroğlu, insanların ayakta olması halinde devletin de yaşayacağını dile getirdi. Temeli atılacak Sorkuncak göletinin 31 metre yüksekliğinde olduğunu ve bunun 1 sene içerisinde bitirmeyi planladıklarını ifade eden Eroğlu, kendilerinden önce 31 metre yüksekliğindeki bir göletin 22 yılda bitirildiğini kaydetti.

            Son 11 yılda Türkiye'de destan yazıldığına, geçmişte Türk parasının pul değerinde olduğuna dikkati çeken Eroğlu, Recep Tayyip Erdoğan’ın kendilerini bu zilletten kurtardığını vurguladı.

            Eskiden IMF memurlarının havaalanında devlet başkanı gibi karşılandığını hatırlatan Eroğlu, şöyle konuştu:

            "Onlar da dönemin hükümetlerine istediği şartları yazdırır, dikte ettirir. Mağrur bir şekilde ülkeyi terk etmeleri var ya, onları o tavrı insanın onuruna dokunuyordu. Allah'a şükür Recep Tayyip Erdoğan bizi bu zilletten de kurtardı. IMF'ye olan 23,5 milyar dolar borcu kim ödedi. Recep Tayyip Erdoğan ödedi. Artık IMF'nin patronu oluyoruz. Çünkü 5 milyar dolar borç istediler. Biz de '5 milyar dolar verelim' dedik. Çünkü Merkez Bankası'nın kasası dolu. Bunlar küçümsenecek şeyler değil. Ama bu yetiyor mu? Biz büyük bir milletiz. Şanlı bir tarihimiz var. Ecdadımıza layık olmak için Türkiye'yi daha da zirveye taşımamız lazım. Şimdilik 2023 hedefimiz var. Başbakanımız 2023 yılında Türkiye'yi dünyadaki en büyük 10 ekonomi arasına taşımak için bir hedef koydu. Bunu da başaracağız."

            Bugünlerde düzmece bir takım kasetler ve komplolar oluşturulmaya çalışıldığını ifade eden Eroğlu, "Millet, gayet uyanık, feraseti var. Onlara 30 Mart'ta dersini verecektir. Bunlar milleti saf mı zannediyorlar? Geçen gün vatandaşa 'ne düşünüyorsun’ diye sordum. Vatandaş, 'Ben saf mıyım? Siz, borçları, batan bankaların paralarını, IMF'ye olan borcu ödediniz, kasayı doldurdunuz. Bir de bu kadar yatırım yapıyorsunuz. Biz böyle bir yatırım görmedik. Rüyamız da bile göremezdik' dedi. Bizden önceki hükümet 3,5 yıl iktidarda kaldı. O dönmede DSİ, sadece 9 tane tesis açtı. Yılda 3 tesis yapar. Biz yılda 350 ile 400 arasında tesis açıyoruz. 3 tesis nerede 350 ila 400 tesis nerede. Bizim farkımız budur" ifadelerini kullandı.

            Lafla milliyetçiliğin olmadığını anlatan Bakan Eroğlu, "Milliyetçilik millete hizmetle olur. Sen şu şanlı ay yıldızlı bayrağımızı zirveye dikmek için gayret ediyorsun, milliyetçilik budur. Bankaları batır, Merkez Bankası'nın kasasını boşalt, IMF'nin el pençe divan dur. Bu  milliyetçilik değildir. Milliyetçilik Merkez Bankası'nın kasasını doldurmaktır, Türkiye'deki bütün yolları, baraj, sulama ve sağlık tesislerini yapmaktır" diye konuştu.

            Konuşmaların ardından Eroğlu, 2 gölet ve 2 taşkın koruma sisteminin temelini attı, 2 taşkın koruma sisteminin açılışını gerçekleştirdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap