Burdur Havzası Kuraklık Yönetim Planı Kapanış Toplantısı Yapıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Burdur Havzası Kuraklık Yönetim Planı Kapanış Toplantısı Yapıldı
Haberin Tarihi: 3.12.2018 13:38:43 - Okunma Sayısı:2781 defa okundu.

Bu proje ile, Burdur Havzası sınırları içerisinde yaşanabilecek farklı şiddetlerdeki kuraklık koşullarında, kuraklık etkilerini azaltmak için etkili ve sistematik bir çerçeve oluşturmak amaçlanıyor.

Burdur Havzası Kuraklık Yönetim Planı Kapanış Toplantısı Yapıldı

Antalya ve Burdur Havzaları Kuraklık Yönetim Planlarının Hazırlanması Projesi kapanış toplantısının Burdur Bölümü, 30 Kasım Cuma günü Grand Özeren Otel Toplantı Salonunda Saat 14:00’da gerçekleştirildi.

Burdur Havzası sınırları içerisinde yaşanabilecek farklı şiddetlerdeki kuraklık koşullarında, kuraklık etkilerini azaltmak için etkili ve sistematik bir çerçeve oluşturulması amacıyla Su Yönetimi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen toplantıya Burdur Valisi Hasan ŞILDAK, Burdur Milletvekilleri Bayram ÖZÇELİK, Yasin UĞUR, Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen, Genel Müdür Yrd. Yakup Karaaslan, Orman VI. Bölge Müdürü Rıza KAMİL ile Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı diğer kurumların bölge müdürleri, il müdürleri, kamu kurum kuruluşlarının ilgili teknik personelleri, üniversitelerin akademik personelleri, çeşitli sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve paydaş gruplar katılım sağladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan toplantı Burdur Havzası Kuraklık Yönetim Planının tanıtım filmi ile devam etti. Projeyi hazırlayan Firma Yetkilisi Adil Bacak, Su Yönetimi Genel Müdürü Bilal Dikmen ve Vali Hasan Şıldak tarafından yapılan açılış konuşması ile devam etti.

Vali Hasan Şıldak toplantıda yaptığı konuşmada; “Bu tür çalışmalar çok önemli ve değerlidir. Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz bizimde takip ettiğimiz kadarıyla son dönemde idaremiz içinde teşkilatlanan DSİ Genel Müdürlüğünün kardeş kuruluşu olarak idare hayatımızda kendine güzel bir yer edindi. Tarım ve Orman Bakanlığımız ukdesinde burada Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz tarafından yanılmıyorsam 9. Havza çalışması olarak bugün ilimizin de içinde bulunduğu Burdur Havzası Projesinin sonuç toplantısında bir araya geldik. Bir havza var söz konusu olan. Bir de kuraklık kelimeleri yan yana gelmiş. Havzaya baktığımızda göller bölgesinin tam göbeğinde yer alıyoruz. Aslında şöyle bir algı oluşuyor. Göllerin bolca bulunduğu bir coğrafyada suyunda bol olması beklenir. Ama kısa tanıtım filminden de izlediğimiz kadarıyla suyun hiçte bol olmadığını, havzamızda tam tersine su kaynakları itibariyle su kıtlığından bile söz edilebileceğini görüyoruz. Birde kuraklık sözcüğü var. Zaten iklimsel bir değişimin söz konusu olduğu ve de dünyada aslında bu yönde bir eğilimin olduğu da malum. Buna ilaveten yine rakamlara baktığımızda havzanın Türkiye ortalamasının altında bir yağış aldığını da görmekteyiz. 427 mm bir yağış miktarından söz ediyoruz. Demek ki bu veriler ışığında Burdur Havzası su kullanımı yönüyle suyun iktisatlı tasarruflu doğru ve sağlıklı şekilde kullanılması. Ayrıca suyun temiz kalması kullanılabilirliğinin de sürdürülebilirliği açısından çok önemli bir noktada bulunuyor. Bu çalışmanın elbette ki benzeri pek çok çalışma var su yönetimiyle alakalı bölgemizde. Eylem planları yürürlükte. Gerek Su Yönetimi Genel Müdürlüğümüz, gerek DSİ Genel Müdürlüğümüz ve ilgili paydaş kuruluşlar tarafından sürdürülen bu çalışmaların yine bilim insanlarımızın, üniversitemizin destekleri ve bütün kurum, kuruluşların katkılarıyla, aynı zamanda vatandaşlarımızın da duyarlılığı ile iyi bir noktaya taşınacağını en azından sorunların tespiti yapılıp çözüm yollarının sağlıklı bir şekilde aranacağını inanıyorum. Ve bu çalışmaların iyi bir temel oluşturduğunu, bilimsel bir zemine oturduğunu belirtmek istiyorum.

Bu çalışmaları bütünüyle benimsiyor, destekliyor ve önemine de vurgu yapıyoruz. Zira su insanlığın kaderidir. Bir zaman baktığımızda petrol kaynakları savaşların nedeni olarak bilinirdi ve böyle algılanırdı. Artık su temel bir kaynak. Su olmadan ne tarım sürdürülebilir, ne de hayatın hiçbir safhasında yaşam mümkün olmayacaktır. Bu manada su alanında yapılan bütün çalışmalar çok değerlidir. Başta Genel Müdürümüz, çalışma ekibi, yerelde katkı sunan bütün kurum kuruluşlarımız, üniversitelerimiz ve yine yüklenici firmanın bütün çalışanlarına bu güzel çalışma için teşekkür ediyor, sonuçlarının ilimize ve Burdur Havzasında yaşayan bütün vatandaşlarımıza olumlu şekilde yansımasını iyi sonuçlar hayırlı sonuçlar vermesini temenni ediyorum” dedi.

Toplantı, projelerle ilgili sunumların ardından soru-cevap bölümü ile son buldu.

Tarım ve Orman Bakanlığı Su Yönetim Genel Müdürlüğü Taşkın ve Kuraklık Yönetim Dairesi Başkanlığı tarafından yürütülen bu proje ile, Burdur Havzası sınırları içerisinde yaşanabilecek farklı şiddetlerdeki kuraklık koşullarında, kuraklık etkilerini azaltmak için etkili ve sistematik bir çerçeve oluşturmak amaçlanıyor.

Hazırlanan projenin çıktıları yardımıyla kuraklık ile doğrudan ve dolaylı ilgili olabilecek kurumların kuraklık öncesinde yapması gereken çalışmalar belirlenerek bu kurumlar arasında koordinasyon sağlanacaktır. Ayrıca proje ile kuraklık hususunda kriz yönetimi anlayışından risk yönetimi anlayışına geçiş sağlanacak.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap