Eğirdir Gölü Kerevit Çalıştayı Büyük İlgi Gördü

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü Kerevit Çalıştayı Büyük İlgi Gördü
Haberin Tarihi: 2.5.2014 11:04:00 - Okunma Sayısı:2613 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü'nün (SARİM) düzenlemiş olduğu "Eğirdir Gölü Kerevit Çalıştayı" yoğun bir ilgiyle Isparta Barida Otel'de gerçekleştirildi.

Eğirdir Gölü Kerevit Çalıştayı Büyük İlgi Gördü

 

            Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nün (SARİM) düzenlemiş olduğu “Eğirdir Gölü Kerevit Çalıştayı” yoğun bir ilgiyle Isparta Barida Otel’de gerçekleştirildi.

            29 Nisan 2014 tarihinde gerçekleştirilen organizasyona; Isparta Valisi Vahdettin ÖZKAN, Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Seyit AYDIN, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati TULGAR, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cevdet AKDENİZ, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Isparta İl Müdürü Cenk ŞÖLEN, Eğirdir Kaymakamı Dr. Yalçın YILMAZ, birçok üniversitemizden yaklaşık 60 akademisyen, kamu kurum kuruluşlarında görev yapan kamu personeli, çeşitli STK temsilcileri, su ürünleri sektörü paydaşları ve basın mensupları katıldı.

            Program SARİM Müdürü Şakir ÇINAR’ın açılış konuşması ile başladı. Çınar yapmış olduğu konuşmada, tarihsel süreçte kerevit popülasyonlarının çökmesi karşısında doğal stokların takviyesi ve türün yetiştiriciliğe kazandırılması amacıyla Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) desteğinde Kerevit AR-GE Merkezi kurulması yönünde çalışmaların sonuna gelindiğini, AR-GE merkezinin kapılarının üniversitelerimize sonuna kadar açık olduğunu ve bundan sonraki süreçte sektöre dair yeni projeler üretmeye devam edeceklerini ifade etti. Elde ettikleri başarılarda kurum personelinin üstün gayretlerinin çok önemli rol oynadığının altını çizen Çınar, konuşmasının sonunda, TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum BURAK ve BSGM Genel Müdürü Dr. Durali KOÇAK ve BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN’e kerevit AR-GE merkezi projesi ve çalıştay organizasyonunda katkılarını esirgememelerinden dolayı teşekkürlerini sundu.

            Isparta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İl Müdürü Cenk ŞÖLEN, Isparta’nın göl yüzeyi dikkate alındığında tatlısu balığı yetiştiriciliği bakımından barındırdığı sulak alan miktarı bazında Türkiye birincisi, gümüşi havuz balığı üretiminde ise ikinci sırada olduğunu ifade etti. İhracat potansiyeli yüksek olan kerevitin çalıştay düzeyinde ele alınmasının Isparta ve Türkiye ekonomisine büyük katkılar sağlayacağını belirten ŞÖLEN, verimli bir program olması temennisi ile konuşmasını bitirdi.

            TAGEM Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati TULGAR, SARİM’in 2000’li yılların başında kerevit üretimine dair çalışmaları başlattıklarını ancak alt yapı noktasındaki eksiklikler nedeniyle istenilen noktaya gelinemediğini, ancak BAKA’nın da desteği ile hazırlanan proje sonucunda kontrollü şartlarda kerevit üretiminde sorunların ortadan kalkacağını, doğal stokların takviyesi ve üretim amaçlı girişimlere eğitim olanağının sağlanacağını ifade etti. Çalıştayı önemsediklerini, çıkacak olan bildiriden ilgili Genel Müdürlüklerin üzerine düşeni yapacaklarını belirten Tulgar, çalıştayın Eğirdir, Isparta ve ülkeye faydalı olacağını, katılımcı ve çalıştay organizasyon ekibine teşekkürlerini sundu.

            Kastamonu Üniversitesi Rektörü Seyit AYDIN, SARİM ile birçok çalışma yaptıklarını ve SARİM’in kendileri nezdinde özel bir konumda olduğunu belirtti. Isparta’nın su ürünleri üretiminde önemli mesafeler kat ettiğini ve Bakanlık ile katkı sağlayanlara teşekkürlerini sunan Aydın, su ürünleri fakültelerinde yaşanan kontenjan sorunlarına ilişkin görüşlerini sunarak konuşmasını sonlandırdı.

            BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN, kerevit AR-GE merkezi proje teklifinin geldiğinde, proje fikrinin kendilerini heyecanlandırdığını ve desteklemeye değer bir proje olarak ele aldıklarını ve bu sürece gelindiğini belirtti. Kerevit popülasyonlarının ciddi çöküşü karşısında kerevit kuluçkahanesinin anlamlı bir çözüm olduğunu, çalıştaydan çıkacak sonuçlarla üretimin tekrardan 8.000 tonlara çıkacağını umduğunu ifade eden Engin, SARİM ekibine, Genel Müdürlüğe ve Isparta Valisi Vahdettin ÖZKAN’a katkılarından dolayı teşekkür etti.

            Isparta Valisi Vahdettin ÖZKAN, ilimizde böylesine önemli bir konunda çalıştayın düzenlenmesini ve çalıştay çıktılarının ilimizin ekonomik ve gelir getirici unsurların çoğaltılması adına olumlu katkılar sağlayacağını ifade etti. Vali Özkan, artık tarımsal desteklerin sosyal transfer olmayıp, daha çok kırsal kalkınma, ıslah, ARGE ve değişim ve dönüşümü sağlayıcı bir eksende gelişmesinin sektörün önünü açtığını ve üretimi arttırdığının altını çizdi.

            Vali ÖZKAN’ın konuşmasının ardından plaket törenine geçildi. BAKA Genel Sekreteri Tuncay ENGİN’e, Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü’nde çeşitli dönemlerde görev yapmış ve halen birçok projede ortak çalışmalar yürütülen Prof. Dr. Ahmet ALP ve Prof. Dr. İsmet BALIK ve kurumda idarecilik yapmış olan Biyolog Sedat KARAKOYUN’a plaketler takdim edildi. Devamında, Isparta Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi Müzik öğretmeni Arif KARAKALE yönetiminde bir müzik dinletisi icra edildi.

            Çalıştayda Prof. Dr. Sedat YERLİ “Eğirdir Gölü Balık Faunası Tarihsel Değişimi ve Bu Değişimin Ekolojik ve Ekonomik Yansımalar”, Remziye ÖZKÖK “Tatlı Su Istakozu (Kerevit)’nun Ülkemizdeki ve Dünyadaki Durumu İle Yaygın Yetiştiricilik Teknikleri”, Mahmut AKYÜREK “Ülkemizde Kerevit Avcılığı ve Buna İlişkin Yasal Düzenlemeler”,  Yrd. Doç. Dr. Fahrettin YÜKSEL  “Sürdürülebilir Kerevit (Astacus leptodactylus Esch., 1823) Stok Yönetimi”, Doç. Dr. Yıldız BOLAT “Eğirdir Gölü Kerevit (Astacus leptodactylus Eschscholtz, 1823) Populasyonunda Avcılık Kaynaklı Değişimler”, Mehmet CİLBİZ  “Farklı Göz Açıklığı ve Göz Yapısındaki Kerevit (Astacus leptodactylus ;Esch., 1823)  Pinterlerinin,  Eğirdir Göl’ündeki Seçicilik Özelliklerinin Araştırılması”, Prof. Dr. İbrahim DİLER “Kerevitlerin Besleme Biyolojisi, Besin Değerleri, Yetiştiricilikte Kullanılan Yemler ve Özellikleri”, Hülya SAYGI “Eğirdir Gölünde Kerevit (Astacus leptodactylus) Avcılarının Sosyo-Ekonomik Açıdan Değerlendirilmesi”, Prof. Dr. Öznur DİLER  “Tatlı Su İstakozlarında Görülen Önemli Enfeksiyöz Hastalıklar”, Doç. Dr. Yavuz MAZLUM  “Kerevit Yetiştiriciliği ve Yönetim Unsurları” konularında sunum yaptılar.

            Çalıştayın bilimsel sunumlarını müteakip çalıştay değerlendirme toplantısı yapıldı. Ardından SDÜ Eğirdir Mavi Göl Uygulama Otelinde Eğirdir Belediye Başkanı Ömer ŞENGÖL’ün ev sahipliğinde gala yemeği düzenlendi. Yemeğe, çalıştaya iştirak eden katılımcıların yanısıra Eğirdir ilçesindeki çeşitli kamu kurum yöneticileri ve birçok davetli iştirak etti.

            Çalıştayın son gününde, Davraz kayak merkezi, Eğirdir ilçesi, Akpınar Seyir Terası ve SARİM kampüsünü içeren teknik bir gezi düzenlendi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap