Gıda Güvenliği Eylem Kurulu Toplandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Gıda Güvenliği Eylem Kurulu Toplandı
Haberin Tarihi: 16.5.2014 09:55:00 - Okunma Sayısı:1418 defa okundu.

- Lokantalarda bulaşık makinesi kullanılmasına, melamin tabak yerine porselen tabakların kullanılmasına, Pazar Yerlerinde açıkta en başta et ve süt ürünlerinin satışının önlenmesine, Bilhassa Gıda sektöründe çalışan herkesin Zorunlu Hijyen eğitimi almasına, Kermes süresinin azami 5 gün ile sınırlandırılmasına karar verildi.

Gıda Güvenliği Eylem Kurulu Toplandı

 

- Lokantalarda bulaşık makinesi, melamin tabak yerine porselen tabakların

kullanılmasına,  Pazar Yerlerinde açıkta en başta et ve süt ürünlerinin satışının

önlenmesine, Bilhassa Gıda sektöründe çalışan herkesin Zorunlu Hijyen eğitimi

almasına, Kermes süresinin azami 5 gün ile sınırlandırılmasına karar verildi.

 

            İlimiz de Gıda Güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak için 25.10.2013 tarihinde Isparta Valiliğince Gıda Güvenliği Eylem Planı çerçevesinde oluşturulan İl Gıda Güvenliği Eylem Kurulu üçer aylık dönemlerde toplanarak İlimizdeki gıda güvenliği konularını değerlendirerek kararlar alıyor.

            Konu ile ilgili olarak bir açıklama yapan Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen, şu bilgileri verdi:

            “Toplum sağlığının korunması ve gıda güvenliğinin sağlanmasına yönelik tedbirler Devletlerin en tabii görevleri arasında bulunmaktadır.  Bu husus  “Devlet, tüketicileri koruyucu ve aydınlatıcı tedbirler alır, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini teşvik eder.” Hükmüyle Anayasamızın 171. maddesinde de yer almaktadır.

            Gıda Güvenliği en son olarak 5996 sayılı kanun ile Ülke koşullarımızı göz önünde bulundurarak ilmi esasları, uluslararası gıda yaklaşımlarını ve Avrupa Birliği ilkelerini dikkate alan, konuyu bir bütün halinde ortaya koyan, halkımızın duyarlılıklarına cevap veren modern bir Gıda mevzuatı haline getirilmiştir.

            Tüketilen gıdalardan dolayı kaygı duyulan, bu kaygının paylaşılacağı otoritelere ulaşılmada zorluk yaşanan bir ülkede İnsanların mutluluğundan bahsetmek zordur.

5996 Sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu, gıdaların birincil üretimden başlayarak, üretimi, ithalatı, ihracatı, pazarlama ve dağıtım zincirindeki taşıması gereken tüm şartları, ilke ve işlevleri belirlemektedir.

            Kanun ile gıda politikamızın esasları bir bütün halinde ortaya konulmakta ve gıda başlı başına bir yasa konusu olmuştur.

            ‘Tarladan sofraya gıda güvenliği’ yaklaşımı, “Gıda Politikamızın” temel ilkesini oluşturmaktadır. Bu ilkenin hayata geçirilmesiyle gıdaların son ürün aşamasında değil, üretimden tüketiciye arz edilmesi aşamasına kadar tüm safhalarda izlenmesini sağlayacak bir sistem getirilmiştir.

 Yasa ile gıda sektörünün kayıt altına alınmasını sağlayıcı düzenlemeler, Tüketici haklarının korunmasına ilişkin yeni ve etkili hükümler getirilmiştir.

  Yeni uygulama ile tüm sorumluluk Gıda ve yem İşletmecisine verilmiştir. İşletmeci ürettiği, işlediği, ithal ettiği, satışını veya dağıtımını yaptığı gıda ve yemin gıda güvenliğinden sorumludur.

            Kanun Gıda Güvenliğinin Sağlanması için denetimlerin yanında, Gıda Sektörü Çalışanlarına yönelik (İşletme Sahibi, Tüccar, Esnaf, Usta, Kalfa, Çırak, Tezgahtarlar da dahil )  Eğitimlerin verilmesine ve çalışanlarda eğitime katılım şartının aranmasına yönelik yeni uygulamalar getirmektedir. Bu uygulamalarla hayvan yetiştiricileri, çiftçilerimiz, Gıda sektöründe çalışan herkesin eğitimi hedeflenmiştir.

            Bu nedenle İlimiz de Gıda Güvenliğinin sürdürülebilirliğini sağlamak için Valiliğimizce Gıda Güvenliği Eylem Planı oluşturulmuş ve paydaşlarının katılımıyla 25.10.2013 tarihinde ilimiz kamuoyuna duyurulmuştur.

            İl Gıda Güvenliği Eylem Kurulu plan gereği üçer aylık dönemlerde toplanarak (25.11.2013, 07.02.2014 ve 05.05.2014 tarihlerinde yapmış olduğu toplantılarda) İlimizdeki gıda güvenliği konularını değerlendirmiş ve kararlar almıştır. Bu Kararları uygulayıcı kurum ve kuruluşlara duyurmuş ve toplantılarda da uygulama raporları ele alınmıştır. Kurul almış olduğu kararların bir kısmının Kamuoyuna duyurulmasına karar vermiştir.

            Buna göre;

            - Lokantalarda ve toplu beslenme yapan işyerlerinde bulaşık makinesi kullanılması, yine bu tür işyerlerinde melamin tabak yerine porselen tabakların kullanılmasının yaygınlaştırılması için işletmecilerin ve teşvik edilmesi,

            - Lokantalarda Bayat Yemeklerin satışa sunulmaması, her lokantanın hazırladığı ve satışa sunduğu yemeklerden günlük numune alarak hijyenik ortamda en az 72 saat saklamasının işyerlerine duyurulması,

            - Dönerlerin Aşırı pişirilerek yanmasının önlenmesi, yanık ve aşırı pişmiş dönerlerin satışa sunulmaması ve piyasa kontrollerinin arttırılması, vatandaş şikayetlerinin (ALO 174 veya ALO Zabıta 153 ) değerlendirmeye alınması.

            - Kırsalda köylerde üretim yapan çiftçilerimizin Kaliteli ürünleri yetiştirerek Üretici pazarına getirip satmaları, kalitesiz ürünleri, çürümüş, sararmış, ezilmiş ürünlerinin satışının önlenmesi için Pazar yerlerinin Zabıtaca denetlenmesi.

            - Pazar Yerlerinde açıkta en başta et ve süt ürünlerinin satışının önlenmesi, Baharat, Kuruyemiş, şekerleme vb. ürünlerin açıkta dış ortamla temas edecek şekilde satışının önlenmesi için esnafın ve satıcıların uyarılması, bilgilendirilmesi, daha sonra yapılacak denetimlerde yasal işlemlere başlanması gerektiği,

            - Açık Pazar yerlerinin Balık ve Süt Ürünlerinin satışına uygun hale getirilmesi konusunda belediyelerin çalışma yapması. Soğutuculu dolapların ve buz kullanılmasının sağlanması, kurallara uymayan satıcıların cezalandırılması,

            - Atık Suların tarımda kullanılmaması, köy muhtarlarının ve üreticilerin bu konuda uyarılması bilgilendirilmesi, Belediye ekiplerinin, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü personelinin denetimlerde görev almaları yasaklara uymayanlar hakkında işlem yapılması,

            - Ayrıca Sulama sularının kalite yönünden inceleme çalışmalarının yapılması, Sulama Suyu Kaynaklarının tesbit edilmesi riskli olan kaynakların tesbiti için DSİ, Belediyeler, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğünün katılımıyla inceleme ve ölçme ekibi kurularak rapor hazırlanması.

            - Zorunlu Hijyen eğitimleri için bugüne kadar 158 kursun açıldığı ve 4354 kişinin kurstan geçerek belge aldığı, Bilhassa Gıda sektöründe çalışan herkesin (Üretim yeri çalışanları, Gıda nakliyecisi, dağıtıcısı, işçi, usta, garson vb kişilerin) 05.07.2014 tarihine kadar İl ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüklerine Başvurarak bu eğitimleri almaları gerektiği, konunun tekrar tekrar ilgililere duyurulması gerektiği, süre bitiminden sonra yapılacak denetimlerde Hijyen Eğitim Belgesi olmayanlara cezai işlem uygulanmaya başlanması.

            - Pazar Yerleri Yönetmeliğinin Belediyelerce uygulanmasına hız verilmesi Sebze ve Meyve satış yerleri ve Pazar yerlerinin ıslah edilmesi.     

            - Her ürün ve İşyeri için İyi hijyen uygulamaları kılavuzlarının Odalar vasıtasıyla hazırlanarak üyelerine dağıtılmasının sağlanması.

            - Kermeslerin haksız rekabete yol açması nedeniyle esnaftan bu konuda gelen şikayetler değerlendirildi.

            Bu nedenle Kermes düzenlenmesi için Müracaatların Belediye Başkanlıklarına (Zabıta Müdürlüğüne) yapılması.

       Belediye Zabıta Müdürlüğünün gösterdiği ve izin verdiği alanlarda Kesmes düzenlenmesi,       

       Kermes süresinin azami 5 gün ile sınırlandırılmasına,

            Ayrıca Kermesler de Et ürünlerinin ( Köfte, Döner, Hamburger vb.gibi ) kesinlikle satışının yasaklanması,

       Gıda bölümlerinde hijyen kurallarına uyulması için kermes sorumlularının gereken önlemleri almalarının sağlanması.

       Tertip komitelerince Kermes süresince her türlü sorumlulukları aldıklarına dair taahhütname verilmesi.”

      Şölen, Eylem Kurulunun almış olduğu kararlara uymayanlar hakkında konuyla ilgili kanun hükümlerinin uygulanacağını da sözlerine ekledi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap