Kaybolan Su Miktarı Yüzde 43'ten 25'e Düşürülecek...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kaybolan Su Miktarı Yüzde 43'ten 25'e Düşürülecek...
Haberin Tarihi: 26.5.2014 09:43:00 - Okunma Sayısı:1441 defa okundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM) ülke genelinde içmesuyu şebekelerinde yaşanan su kayıplarına son vermek için seferberlik başlattı.

Kaybolan Su Miktarı Yüzde 43’ten 25’e Düşürülecek…

 

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Su Yönetimi Genel Müdürlüğü (SYGM) ülke genelinde içmesuyu şebekelerinde yaşanan su kayıplarına son vermek için seferberlik başlattı. İçme ve kullanma suyu şebekesine verilen suyun 2 milyar m3’ünün nihai kullanıcıya ulaşmadan kaybolduğu Türkiye’de, kayıp oranı yüzde 25’e düşürülecek.

            Yönetmelik Resmî Gazetede Yayımlandı

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı SYGM tarafından hazırlanan “İçme Suyu Temin ve Dağıtım Sistemlerindeki Su Kayıplarının Kontrolü Yönetmeliği” Resmî Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yönetmelik ile bu kadar yüksek miktarda su kaybının kabul edilebilir seviyelere çekilebilmesi için altyapı yatırımları ile kontrol ve izleme sistemlerine ağırlık verilmesine dair usûl ve esaslar düzenlendi.

            İçmesuyunun Yüzde 43’ü Şebekede Kayboluyor

            TÜİK verilerine göre, Türkiye’de 2012 yılında belediyeler tarafından içme ve kullanma suyu şebekesi ile dağıtılmak üzere 4,9 milyar m3 su çekildi. Ancak bu suyun 2 milyar m3’ten fazlası nihai kullanıcıya ulaşmadan kayboldu. İçme suyu şebekelerinde kaybolan bu su miktarı ise Türkiye’nin, 157 günlük su ihtiyacına karşılık geliyor. Yüzde 43’e tekabül eden bu kayıp oranı, gelişmiş ülkelerde şebeke sistemindeki kaybolan suyun yüzde 10-20 arasında değiştiği düşünüldüğünde oldukça yüksek bir oran konumunda bulunuyor.

            Önemli görevlerinden birisi de “Su kaynaklarının korunmasına ve sürdürülebilir bir şekilde kullanılmasına dair politikalar oluşturmak, mevzuat hazırlamak, ulusal ve uluslararası su yönetimini koordine etmek” olan Orman ve Su İşleri Bakanlığı bu problemi en asgari seviyeye indirmek için yönetmeliği uygulamaya koydu.

            Su Kayıp Oranlarını Düşürmek İçin

            Altyapıya Ağırlık Verilmesi Gerekiyor

            Yönetmeliğin akademisyenler, büyükşehir belediyeleri ve ilgili kamu kurum ve kuruluşlarının katkılarıyla nihai halini aldığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise şöyle konuştu:

            “Bu yönetmelik ile su idarelerinin su temininde, iletiminde, dağıtımında ve tüketiminde su kayıplarının azaltılmasına yönelik görev ve sorumlulukları belirlendi. Su idareleri su kayıp oranlarını bu yönetmeliğin yürürlük tarihinden itibaren, belirlenen yıllar içerisinde belirli düzeylere indirmekle yükümlü hale getirildi. Su kayıp oranlarında istenen düzeylere ulaşabilmek için altyapı yatırımlarına ağırlık verilmesi gerekiyor. Bu gibi mevzuat çalışmaları ile yeni su kaynaklarına ihtiyacın azalması, mevcut kaynakların daha etkin kullanılması, su maliyetlerinin düşmesi gibi faydalar sağlanmış olacak”

            Kayıp Oranı Yüzde 25’e İnecek

            “Mevcut durumda, Türkiye genelinde kaynağından içme ve kullanma suyu olarak çekilen 4,9 milyar m3 suyun 2 milyar m3’ten fazlası yani yaklaşık yüzde 43’ü, öncelikle fiziki sebeplerden olmak üzere nihai kullanıcıya ulaşamadan şebeke sisteminde kayboluyor” diyen Prof. Dr. Veysel Eroğlu şöyle devam etti:

            “Bu yönetmelik ile su idareleri ve belediyeler su kayıp oranlarını büyükşehir ve il belediyelerinde 5 yıl içerisinde en fazla yüzde 30, takip eden 4 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 düzeyine indirecek. Diğer belediyelerin ise 9 yıl içerisinde en fazla yüzde 30, takip eden 5 yıl içerisinde ise en fazla yüzde 25 düzeyine indirmeleri hedefleniyor”

            Yönetmelik Su Kayıplarını Önlemek

            Açısından Çok Önemli

            Nüfus ve gelir düzeyinin yükselmesi ve içme-kullanma suyu tüketimin artmasıyla birlikte, ülkemizde de gün geçtikçe suya olan talebin arttığını vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu “Yeni su kaynakları bulmak, kaynaktan alınan suyun içilebilir su kalitesinde arıtılmasını sağlamak ve bu işlemlerin ardından şebeke sistemi ile suyu yerleşim yerine getirerek tüketicilerin hizmetine sunmak, hem ekonomik açıdan hem de teknik açıdan meşakkatli ve maliyetli bir iştir” diye konuştu.

            İçme suyu taleplerinin karşılanmasına yönelik çözümlerin bulunmasında, yeni su kaynağı arayışına başlamadan önce, mevcut şebekedeki su kayıplarının azaltılması ile ilgili çalışmalara öncelik verilmesi gerektiğinin altını çizen Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu yönetmeliğin bu açıdan büyük önem arz ettiğini belirtti.

            Çalışmalar Köklü Çözüm Üretmek İçin Yapılıyor

            Kamuoyunda bu çalışmaların yaşanan kuraklığa istinaden yapıldığına dair bir algı oluştuğuna işaret eden Prof. Dr. Veysel Eroğlu, bu çalışmaların bu yıl yaşanan kuraklıkla alakalı olmadığını, problemlere köklü çözümler üretmek için yapıldığını söyledi.

            41 Milyon Vatandaşa İlave

            İçme Suyu Temin Edildi

            İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Mersin, Erzurum, Şanlıurfa başta olmak üzere bütün şehirlerin içme suyu meselesini uzun vadeli çözdüklerini vurgulayan Prof. Dr. Eroğlu, son 11 yılda işletmeye alınan 76 içme suyu projesi ile 41 milyon vatandaşa ilave içme suyu temin ettiklerini ifade etti.

            Türkiye Su Zengini Değil

            Türkiye’nin su zengini bir ülke olmadığını ancak su fakiri de olmadığını belirten Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Suyumuzu tasarruflu ve planlı kullanmak zorundayız. İçme ve kullanma suyunun vatandaşla buluşması çok maliyetli bir iştir. Bu yüzden kayıp ve kaçakların mümkün olduğu kadar önüne geçmek zorundayız. Bu yönetmelik ile de bu hedefe ulaşmak istiyoruz” diye konuştu.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap