Eğirdir'de ıskarta elma alımları devam ediyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir'de ıskarta elma alımları devam ediyor
Haberin Tarihi: 14.10.2014 10:36:00 - Okunma Sayısı:4024 defa okundu.

Sanayi tipi elma diye adlandırılan döküntü-ıskarta elmaları da meyve suyu fabrikalarında işlenip konsantre (sulandırılmış meyve suyu) elma olarak pazarlanıyor.

Eğirdir’de ıskarta elma alımları devam ediyor

 

            Eğirdir’de 2014 yılı Elma hasatı tüm hızıyla devam ediyor. Sanayi tipi elma diye adlandırılan döküntü-ıskarta elmaları da meyve suyu fabrikalarında işlenip konsantre (sulandırılmış meyve suyu) elma olarak pazarlanıyor.

            Yurtdışına ihraç edilemeyen, iç piyasada ise tüketilemeyecek ölçüde düşük kaliteye sahip olan elmalar üreticinin bahçesinde gözden çıkardığı, döküntü, ya da ıskarta elma olarak nitelendiriliyor. Bu ürün meyve suyu fabrikaları ile kozmetik sanayinde değerlendiriliyor.

 
Meyve suyu haline getirilen ürünün Türkiye’de en az içilen türler arasında olması nedeniyle büyük bölümü fabrikalar tarafından Almanya başta olmak üzere AB ülkelerine gönderiliyor.

            Döküntü elmanın suyunda bulunan şeker ve sitrik asiti ayrıca, şeftali, vişne ve kayısı gibi birçok meyve suyunda katkısız üretim yapılabilmek amacıyla kullanılıyor. İşlenip elma suyu konsantresi haline getirilen ürün, üreticiye önemli ölçüde gelir imkanı sunuyor.  

            İlçemizde döküntü elma alan şirketlerden biri olan GÖL Meyve Sebze Ltd. Şti.’yi ziyaret ettik. GÖL Meyve Sebze Ltd. Şti. yetkilileri, starking cinsi döküntü elmayı kilosu 15kr.’tan, Golden cinsi döküntü elmayı ise kilosu 17 krş’dan alarak fabrikalara sevk ettiklerini kaydettiler. “Döküntü elmaları meyve suyu fabrikalarına gönderiyoruz, ürünü 8-10 kalemde değerlendirme imkanı bulunuyor. Fabrikalarda işlendikten sonra konsantresinin yüzde 90’ı yurtdışına ihraç ediliyor” ifadelerini kullandılar. Yetkililer ayrıca Golden cinsi elmanın elma suyu ve konsantresi yanısıra elma püresi ve elma cipsi olarak da değerlendirildiğini bildirdiler.

            Yetkililer sanayi tipi elma alımlarının Haziran ayına kadar devam edeceğini belirttiler.

EMEL TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap