Biyobankalar - Gen Bankası -I-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Biyobankalar - Gen Bankası -I-
Haberin Tarihi: 2.7.2013 10:37:00 - Okunma Sayısı:6148 defa okundu.

Biyobankalar - Gen Bankası -I-

 

            Bana sorulan sorulardan biri de; son zamanlarda ortay atılan gen bankasıyla gölün balıkları geri gelir mi? Korunur mu? Nedir gen bankası?  

            İnsanların nüfusunun, ihtiyaçlarının ve hırsının artışı, doğanın ekonomik nedenlerle aşırı ve bilinçsiz kullanımı; doğal alanların tahribatına ve suyun-havanın-toprağın kirlenmesine ve buna bağlı olarak birlikteliğimizi oluşturan  bazı bitki, böcek, kuş, balık vd. canlı türlerinin nesillerinin tükenmesine neden olmuştur. Oysa ki; yaşadığımız ortamda var olan, doğal olan her canlı, yaşamın sigortasıdır. Çünkü yaşam bu şekilde düzenlenmiştir/oluşmuştur.

            Dünyayı hiç bitmeyecek bir kaynak olarak görmek yanlıştır. Doğada canlı çeşitliğinin sürekliliğinin yaşam için önemi büyüktür.  Doğanın düzenin sürmesi için; ovaların, ormanların, dağların, denizlerin, derelerin, çayların, göllerin var olan canlı türlerini mutlak koşulla korunmasını gerektirir. Doğanın düzeni bozulması, kıtlık, hastalıklar ve felaketleri getirmektedir.

            Günümüzde insanlar hep doğal (temiz-saf) olanı aramak zorundadır/kalmıştır… Çünkü insan da doğanın ürünüdür ve sağlıklı yaşaması için; doğanın düzenini sağlayan birlikte yaşadığı  canlıların korunmasına ve  daha sonraki nesillere taşınmasına ihtiyacı vardır. Günümüzde; doğal türlerin korunmasında ve  sürekliliğinde o canlıya ait soy (köken) bilgilerinin korunması  için “gen bankalarına” önem verilmektedir.

            Gen Nedir?  

            Ana-baba üreme hücrelerindeki  “soya çekimin-genetik bilgi”nin taşınmasını sağlayan ve nesilden nesile aktaran hücre elamanına -DNA- gen adı verilir.                     

            Gen bankası nedir?  Neden ihtiyaç duyulmaktadır?

            Genel olarak gen bankası; nesli tükenmekte olan türlerin korunması, hastalıkların tedavi edilmesi ve vitrifikasyonla (camlaştırma- dondurma) yöntemleriyle rahime embriyo transferi (tüp bebek) vb. yöntemler için oluşturulan ortamlar-düzenekler olarak bilinmektedir.

            Hacettepe Üniversitesi DNA/Hücre Bankası Türkiye’de hastalığa özgül biyobankaların ilk örneğidir. DNA/Hücre Bankası, 1994 yılında Türkiye Teknoloji ve Geliştirme Vakfı Stratejik Odak Nokta Projesi kapsamında kalıtsal hastalıklarda DNA ve doku/hücre arşivlemesi amacı ile kurulmuştur. Bu çalışmalar; türlerin doğal yaşam ortamlarının dışında, laboratuvarlarda korunması çalışmalarının gelişmesini amaçlamaktadır.

            Bitkiler için gen bankası uygulaması;

            Gıda, yağ, ilaç, giyim gibi sanayiinin vazgeçilmez hammaddesi olan bitki tohumlarının; tarımsal üretim sistemlerindeki değişimler ve doğal yaşam alanlarının tahribi sonucu kaybolma tehlikesi ile karşı karşıya bulunması nedeniyle bitki gen bankalarına (tohum bankaları) ihtiyaç duyulmaktadır. Tohum saklama-koruma, çiftçiler tarafından ilk çağlardan beri uygulanmaktadır. Günümüzde tohum saklamanın daha bilimsel yöntemleri geliştirilmiştir. Tohumun döllenmiş bir yumurta-embriyo- olması nedeniyle, bitki gen bankalarının oluşturulmasında başarılı sonuçlar elde edilebilmektedir.

            Tohum(Gen) Bankası 

devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap