Ceviz Ağacı Güvence Altına Alınıyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ceviz Ağacı Güvence Altına Alınıyor
Haberin Tarihi: 6.11.2014 08:43:00 - Okunma Sayısı:1532 defa okundu.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Geleneksel Ağaç Türlerimizden Biri Olan Cevizi Güvence Altına Alıyor

Ceviz Ağacı Güvence Altına Alınıyor

- Orman ve Su İşleri Bakanlığı Geleneksel Ağaç

Türlerimizden Biri Olan Cevizi Güvence Altına Alıyor

 

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü (OGM) uygulamaya koyduğu “Ceviz Eylem Planı” ile yeni ceviz ormanları kurarak, ülkemizin geleneksel ağaç türünü güvence altına alıyor. 2012-2016 dönemini kapsayan eylem planı dahilinde 2002’de 510 bin adet olan ceviz fidanı üretimi 2014’te 3 milyon 612 bine çıkarıldı.

Yeni Ceviz Ormanları

Kurulacak

            Ülkemiz, cevizin gen bankası ve anavatanı olmasına rağmen ceviz fidanı üretimimiz iç tüketimimizi karşılamadığını ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise “Yıllık tüketimimizin yaklaşık yüzde 60’ı ithal ediliyor. Bu sebeple Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak uygulamaya koyduğumuz  “Ceviz Eylem Planı” ile ceviz üretimine ve ceviz ağaçlandırmalarına ağırlık vererek yeni ceviz ormanları kuruyoruz” diye konuştu.

            Eylem Planı kapsamında kurulan yeni ceviz ormanları ile bir taraftan bozuk orman alanlarının üretime kazandırılarak ülke ekonomisine katkı sağlandığını belirten Prof. Dr. Veysel Eroğlu, diğer taraftan da orman köylüsünün gelir kaynakları artırıldığını vurguladı.

2014’te Ceviz Fidanı Üretimi

3 Milyon 612 Bine Çıkarıldı

            Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde 2002’de 510 bin adet olan ceviz fidanı üretiminin 2014 itibariyle 3 milyon 612 bine çıkarıldığının altını çizen Prof. Dr. Eroğlu  “Ayrıca, son yıllarda aşı çalışmalarına da ağırlık vererek, 2011’de 7 bin 200 olan aşılı ceviz fidanı üretim miktarını 2014’te 53 bin 405 adede çıkardık” dedi.

            Orman ve Su İşleri Bakanı Prof. Dr. Veysel Eroğlu “Ceviz Eylem Planı kapsamında yapılan ve yapılacak olan ceviz fidanı üretim ve ağaçlandırma çalışmaları neticesinde ülkemiz artık ceviz ithal eden bir ülke olmak yerine ceviz ihraç eden bir ülke durumuna gelecek” ifadelerini sözlerine ekledi.

2012-2016 Yılları Arasında

Uygulanacak

            2012-2016 yıllarını kapsayan “Ceviz Eylem Planı” ile başta orman köylüsü olmak üzere kırsal alanda yaşayan bütün vatandaşlarımızın refah seviyelerinin artırılması hedefleniyor. Bu çalışmalarla ayrıca sosyo-ekonomik kalkınma ile yeni iş ve istihdam alanlarının oluşturulmasına da katkı sağlanacak.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap