ETUDOSD, 20. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ETUDOSD, 20. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI
Haberin Tarihi: 24.11.2014 18:41:00 - Okunma Sayısı:1857 defa okundu.

İlçemizin tanıtımında büyük katkıları bulunan ETUDOSD (Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği) Kulübü kuruluşunun 20. yıldönümünü düzenlenen Gala Yemeği ile kutladı.

ETUDOSD, 20. KURULUŞ YILDÖNÜMÜNÜ KUTLADI

 

            İlçemizin tanıtımında büyük katkıları bulunan ETUDOSD (Eğirdir Turizm Tanıtma ve Doğa Sporları Derneği) Kulübü  kuruluşunun 20. yıldönümünü düzenlenen Gala Yemeği ile kutladı.

            22 Kasım Cumartesi akşamı Derya Restaurant’ta düzenlenen Gala Yemeğine; Kaymakam Dr. Yalçın Yılmaz, Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, Isparta İl Genel Meclisi Üyesi ve Isparta Turizm Derneği Başkanı Fevzi Özdemir, Aksu Belediye Başkanı Ali Kaya, Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem, İlçe Emniyet Md. Yasin Orakoğlu, İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Nazif Aydın, ISTUDAK ve DAKADOSK Dağcılık Kulüpleri temsilcileri ile misafirler katıldı.

            ETUDOSD Yönetim Kurulu Üyesi Çetin MEYDAN, yaptığı konuşmada Derneğin amacı, çalışmaları, Eğirdir’in tanıtımı ve ekonomisine katkılarından bahsederek şunları söyledi:

            “Kulübümüz 1994 yılında kurulmuş olup amacı; doğanın korunması hakkında insanları duyarlı kılmak, doğa sporlarını yaygınlaştırmak, insanları yaşadıkları çevre ile tanıştırıp doğa bilinci oluşturmak ve onları doğayla bütünleştirmektir.

            Dağcılık ve Doğa Sporlarını sevdirmek ve bu alanda sporcu yetiştirmek Kulübümüzün öncelikli hedefidir.

            120 üyesi bulunan kulübümüzün amacı doğrultusundaki etkinlikleri; Başta Dağcılık, doğa yürüyüşleri, kanyon geçişleri, dağ bisikleti, mağaracılık, kayak, kampçılık gibi doğa sporlarıdır.

            Ayrıca 2014 yılında triatlon branşında da federe olunmuştur.

            Dağcılık Federasyonunun faaliyet programında yer alan Yaz Eğitimleri, Arama-kurtarma Eğitimleri ve Dağ Kayağı Eğitim kamplarına Isparta’da ev sahipliği yapmakta, bünyesindeki antrenörleri ile her eğitimde yaklaşık yüzelli sporcunun eğitilmesinde rol almaktadır.

            1994 yılında Rahmetli Mehmet SAVAŞ, Mehmet Çulhaoğlu, Hasan İNCE, Nurtay YATMAN, Fevzi KESİKTAŞ, Gültekin DABANCA tarafından kurulmuştur.

            Mehmet SAVAŞ, Gültekin DABANCA, Celalettin Nuri UZUN, Hüseyin YİĞİTBAŞI derneğimizin başkanlık görevini başarıyla yürütmüşlerdir. Derneğimiz, halen Durmuş UÇGUN başkanlığında çalışmalarını sürdürmektedir.

            Derneğimiz üyelerinden Mehmet SAVAŞ, Celalettin Nuri UZUN ve Ahmet HASANBAŞOĞLU’nu kaybederek büyük üzüntüler yaşadık, kendilerini minnetle anarak Allahtan rahmet dileriz.

            Derneğimiz Başkanı Durmuş UÇGUN halen Türkiye Dağcılık Federasyonumuzun yönetim kurulu üyeliği görevini sürdürmektedir.  Yönetim Kurulu üyelerimiz Mehmet SEZGİN Dağcılık Federasyonu il Temsilciliği, Çetin MEYDAN ise Triatlon Federasyonu İl temsilciliğini yürütmektedirler.

            Derneğimiz, önemli tarihler olan 19 Mayıs’ta Dedegöl Dağı Zirve Tırmanışı, 29 Ekim’de Davras Dağı Zirve Tırmanışı, 10 Kasımda Barla Dağı Gelincik Zirve Tırmanışlarımı 20 yıldır binlerce dağcı ile gerçekleştirmiştir.

            Derneğimizin Eğirdir ekonomisine katkısı Dernek Yönetim Kurulu üyemiz Çetin Meydan Ve Yrd. Doç. Dr. Murat Çuhadar’ın ortak çalışması ile tespit edilmiştir.

            2013 yılında yapılan çalışmada 17 yıldır Dedegöl Dağı Dağcılık Şenliğine 10.515’i il dışından 1243’ü il içinden olmak üzere toplamda 11.788 kişi katıldığı   1.161.718.-TL lik bir ekonomik katkı tespit edildi.

            Bu rakam 18. Şenliğe 2000 kişi katılımı ile 12.515 kişiye ulaşmış ve 2014 yılı ekonomik katkısı 221.000. tl olarak 18 yıldaki toplamdaki Eğirdir ekonomisine katkı 1.383.000. TL. ye ulaşmıştır.

            Derneğimiz bölgede doğa sporları konusunda farkındalık yaratmış ve bölgemizdeki bilinçli doğaseverlere örnek olarak, ilimizde Göldoks, Istudak, Dakadosk Kulüplerinin kurulmalarına vesile olmuştur.

            Derneğimiz üyesi Çetin Meydan’ın yer önerisi ile Durmuş Uçgun ve Fatma Gürbüz ile birlikte yapılan yer tespiti çalışmaları ve hazırlanan rapor çerçevesinde Çandır’da Dağcılık federasyonumuz bünyesinde Türkiye’nin ilk kapsamlı dağcılık eğitim tesislerinin açılması federasyonumuz ve Isparta valiliğimizin destekleri ile 2006 yılında gerçekleştirilmiştir.

            Çandır Dağcılık Eğitim Tesislerinde her yıl ortalama 800 dağcı ulusal ve bölgesel olarak birer hafta süren eğitim almaktadır. Toplamda ise 8 yılda 6400 katılımcı ile 7 gecelemeden 44,800 çadırlı geceleme yapılmıştır. Bu kısa bir hesapla sadece ekmek tüketiminde 44,800 ekmek yapar ki 2 tl den 89,600 TL. lik ekonomik katkıdır. Sadece otobüs ulaşımını düşünürseniz 6400 katılımcının harcaması 640.000 TL. ulaşım harcamasıdır.

            10 kalem üzerinden bu harcamaları hesaplarsanız, bu rakam trilyonu aşmaktadır.

            Derneğimiz faaliyetlerini sürdürürken özel sektörden destek alamamaktadır. Özellikle Dedegöl Dağcılık şenliklerimizde üyelerimiz cebinden harcamalarla çuvallarla, fasulye, pirinç, un,  kilolarca et, sebze alarak yine de binlerce kişiye yemek ikramında bulunmaktan kaçınmamıştır.

            En büyük destekçimiz yıllar boyu Eğirdir Belediyesi olmuştur, kesintili bir dönemden sonra desteklerini aldığımız Eğirdir Belediyesi Başkanı Ömer ŞENGÖL’e teşekkür ederiz. 2009-2013 arası Dedegöl Dağı Dağcılık Şenliğinde destekçilerimiz ise Isparta Belediyesi, Aksu ve Yenişarbademli belediyeleri ve Kaymakamlıklarıdır. Kendilerine teşekkür ederiz.

            Çoğu ilde bile bulunmayan derneğimiz benzeri oluşumlar 17 bin nüfuslu küçük bir ilçede Eğirdir’imizde bulunmaktadır. ETUDOSD’un bu özelliğini vurgulamak gerekir.

            Son zamanlarda en büyük sıkıntımız genç nesilin derneğimiz eğitim faaliyetlerine katılımının azlığıdır, bu noktada hemşehrilerimizin çocuklarını ve torunlarını dağcılık eğitimlerine yönlendirmelerini istemekteyiz.

            Hemşehrilerimizin yıllardır devam eden ve her yıl internet sitemizde de yer alan günübirlik gezilere katılımlarını beklemekteyiz.

            ETODOSD’un 20. yılı kutlama gala yemeğinde sizleri aramızda görmekten sonsuz memnuniyet duyduk, katılımınızdan dolayı teşekkür ederiz.

Kabuğuna sığınmış bir kaplumbağa misali içine kapanmak yerine, kafasını dışarı çıkartarak ağır adımlarla da olsa emin adımlarla ileri yürümeye devam edeceğimizi ve derneğimizi, ETUDOSD’u yaşatacağımızı belirterek saygılar sunarım.”

            ETUDOSD Yönetim Kurulu Üyesi Çetin Meydan’ın derneği tanıtım konuşmalarından sonra, Dernek Başkanı Durmuş Uçgun Kaymakam Dr. Yalçın Yılmaz ile Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca’ya plaketlerini takdim etti.

            Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca ise ETUDOSD’un çalışmalarına her zaman katkı sağlayan Aksu Belediye Başkanı Ali Kaya’ya, Yenişarbademli Belediye Başkanı Mustafa Erdem’e, İl Genel Meclisi Üyesi Fevzi Özdemir’e, İlçe Emniyet Müdürü Yasin Orakoğlu’na ve İlçe Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Nazif Aydın’a plaketlerini sunmasından sonra eski dernek başkanlarından Mehmet Savaş adına oğlu Murat Savaş’a ve Merhum Celalettin Uzun adına Abdurrahman Sinap’a, Dernek Kurucu üyelerinden Mehmet Çulhaoğlu adına Turhan Savaş’a plaketlerini takdim etti.

            Türkiye Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, ETUDOSD’un Dağcılık sporuna yaptığı katkılar dolayısıyla Yönetim Kurulu Başkanı Durmuş Uçgun’a bir plaket takdim ederek ETUDOSD’un sadece spor yaptırmadığını, turizm elçiliği görevini de üstlenerek, binlerce doğasever’in Eğirdir’e gelmesini sağladığını ifade etti.

            Eğirdir Belediyesi’nin ETUDOSD’a yaptığı katkılara da değinen Karaca “geçmiş dönem Başkan’dan destek alamadık, o dönemi unutalım. Isparta denince alkla halıcılık, gülcülük, elmacılık gelirdi. Şimdi buna dağcılık da eklendi. Dağcılık sporu düşmanlık, kin taşımayan bir spordur. Rakibiniz dağlardır. Belediyemizin ve ilgililerimizin desteklerine teşekkür ediyoruz” dedi.

            Samimi bir ortamda geçen ETUDOSD’un 20. kuruluş yılı Gala Yemeği geç saatlere kadar sürdü.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap