MUSTAFA HOBANOĞLU -11-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,MUSTAFA HOBANOĞLU -11-
Haberin Tarihi: 7.5.2013 11:13:00 - Okunma Sayısı:4488 defa okundu.

İlhan Şimşek yazdı...

 

MUSTAFA HOBANOĞLU -11-

 

 

 

HAS SU ÜRÜNLERİ TİCARET VE SANAYİ A.Ş.

 

 -11-

 

MUSTAFA HOBANOĞLU KİMDİR?

 

            GÜLYAĞ FABRİKASI

 

            Kıvrıla kıvrıla hedefine varmaya, vuslata ulaşmaya çalışan bir nehir gibi akıp giden zaman, geride bıraktığı kalıntılarla ilerisi için inanılmaz bir yükselişin surlarını örmeye başlamıştı. Bu surların en önemli iki taşı, iki kardeşti. Fakat Mustafa tek başına bir kale olmaya çaba harcıyordu. Her yeni bir şey yeni bir düşünceyle başlar, gelişir ve büyür. Gülyağı fabrikası girişimi bunun en güzel örneğidir.

 

            Mustafa Bey ticaret hayatına atılınca kendini de geliştirmiş oldu. Okuldaki bilgilerin iş hayatına uygulanması bilinci onda ileriye bakma cesareti verdi. Bu sırada işi büyütmek veya başka işler yapma isteği aile içinde olumlu karşılık buldu.

 

            Isparta’ya bağlı yeni adıyla Güneykent eski adıyla Geresin’de kiraya verilmek istenen bir gülyağı fabrikası vardı. Burası işler hale getirilebilirdi. Mustafa Bey, serbest muhasebecilik yapan Gündürleli İsmet Esenkaya ile anlaştı. Anlaşmayı kâğıda döktüler ve 1974’te Isparta Gülsan Komandit Şirketi’ni kurarak fabrikayı işler hale getirdiler. Güneykent gençlerinden on iki kişiyi de işçi olarak aldılar.

 

            Gül mevsiminde fabrikaya 385 ton gül girdi. Bu kadar gülden doksan yedi kilo üç yüz gram (97.300kg)  gülyağı elde edildi.

 

            1974 yılında elde edilen doksan yedi kilo gülyağı azımsanamayacak ölçüde bir miktar. Burada dikkat edilmesi gereken nokta 385 ton gülden 97 kilo gül yağının elde edilmesidir.  385 ton nerede, 97 kilo nerede?.. Bu kadar gülün para olarak da karşılığı o denli yüksekti. Bu noktada bir örnek verip doksan yedi kilo gülyağının para değerini okuyucuya bırakıyorum. Elimde Ispartalı Emekli Edebiyat Öğretmeni Sümer Şenol’un “Isparta’nın El Kitabı” adlı bir kitabı var. Kitabın 117. sayfasında 18 Şubat 1994 tarihli Isparta gazetesinden şöyle bir alıntı var:  “Gülbirlik Kurmay Heyeti Ankara’dan Mutlu Döndü: ‘Hacılara 78 kilo gülyağı satılıyor.’  Tutarı: 3 milyar TL.”

 

            O tarihte Türkiye’nin gülyağını yeteri kadar tanımadığını biliyoruz. Buna paralel olarak bu yağın nerelerde kullanıldığını da bilmiyoruz. Türkiye gülü, bahçe çiçeği, gül reçeli, gül suyu ve gül sirkesi ile biliyor. Halbuki gülyağının özelikle Isparta gülünün, kozmetik ve ilaç sanayisinde kullanıldığını yıllar sonra öğreniyoruz. Ben bile Isparta gülyağının ilaç sanayisinde kullanıldığını bilmiyordum. Meraklandım. Sordum. Meğer gül yağı birçok ilacın yapımında maddelerin yapıştırılmasında ve ilaca koku verilmesinde kullanılırmış. Bu yüzden gül yağı kozmetik ve ilaç konusunda bir numaralı unsur olduğundan aranılan en önemli madde durumunda.                

 

devam edecek

 

 

 

 

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap