Elma Hasadı Başladı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Elma Hasadı Başladı
Haberin Tarihi: 25.9.2019 12:45:04 - Okunma Sayısı:3953 defa okundu.

BEREKETLİ OLSUN

Elma Hasadı Başladı

Isparta'da Eğirdir ve Gelendost'un başı çektiği elma üretimi ayrıca, merkeze bağlı köyler, Senirkent ve Yalvaç ilçelerinde yoğunlukla yapılıyor. Sezonun başlamasıyla birlikte, Eğirdir'de de hummalı bir hasat dönemi yaşanıyor.

Dünya gül yağı ihtiyacının yüzde 65, Türkiye'deki lavanta üretiminin de yüzde 80'ini tek başına karşılayan Isparta'da, ülkedeki elma üretiminin yüzde 25'i gerçekleştiriliyor.

Ülkedeki her 4 elmadan birinin sahibi olan Isparta'da 1 ay boyunca devam eden hasat süresince, yaklaşık 250 bin dönümlük alanda 750 bin ton dolayında ürün elde ediliyor.

Sabahın ilk ışıklarında işçilerin bahçelere giderek, toplamaya başladığı elmalar, kasalarda bir araya getirildikten sonra traktörler yardımıyla bahçelere en yakın alanda yer alanda bulunan soğuk hava depolarına sevk edilerek muhafaza altına alınıyor.

Isparta'da başlayan elma hasat sezonunun hayırlı şekilde geçmesi temennisinde bulunan Isparta Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk İhlas Haber Ajansı (İHA) muhabirine yaptığı açıklamada, “Türkiye'mizin elma bahçesi olan Isparta'mızda elma hasadımız başladı çok şükür, bin şükür. İnşallah, kazasız - belasız bir hasat sezonu geçmesini diliyorum. Isparta'da, sezonda yaklaşık 250 bin dönümlük bir arazide yaklaşık 750 bin tonluk bir elma üretimi yapılıyor. Dönüme de ortalama 3 ton civarında üretim payı düşüyor. Tabii bu rakamlar, bahçenin bakımına ve durumuna göre aşağı - yukarı oynayabiliyor” diye konuştu.

Elmayı ürettikten sonra muhafazasının gerekliliğine dikkat çekerek, Isparta'da bu konuyla ilgili kentte çok sayıda soğuk hava deposunun bulunduğunu aktarıp, sıcak satış yapılmayan elmaların buralarda saklandığı kaydeden Ziraat Odası Başkanı Mustahattin Can Selçuk, “Bu soğuk hava depolarımızın kapasitesi yaklaşık olarak 500 bin ton civarında. Elma, dalından koptuktan sonra soğuk hava deposunda muhafaza edilmesi lazım. Isparta'da Kasım ayından, diğer yılın Mayıs ve Haziran ayına kadar tabiri caizse, ‘Kamyon tekerleklerimizin büyük şehirlerimize, başka ülkelere dönmez, tırlarla elmanın nakliyesinin yapılması gerekiyor.' Eğer, Kasım ayından itibaren bizim kamyon tekerleklerimiz dönmezse, Allah muhafaza Mayıs ayında elmamız çöker ve çiftçimiz zarar eder. Bunu da kesinlikle istemeyiz” şeklinde konuştu.


Kentte üretilen elmaların yurt dışında belli başlı ülkelere gittiğini anlatan Ziraat Odası Başkanı Selçuk, “Hindistan, Çin, Avrupa'daki bazı belli başlı ülkelere gidiyor. Tabii, burada bizim biraz eksiklerimiz var. Devletimizden ve yetkililerimizden ihracat konusunda destek talep ediyoruz. Çünkü, ihracat yapılmazsa, bu elmanın tamamını Türkiye'de tüketemeyiz” dedi.

 

Elmanın yurt içinde de daha fazla tüketilmesi gerektiğine dikkat çeken Başkan Selçuk, bu konuda farklı kampanya ve sloganlar üreterek, çeşitli çalışma ve tüketim kampanyaları başlattıklarını anlattı.

Kamuda elma tüketiminin artırılması yönünde çağrı yapan Başkan Selçuk, “Hastanelerde, kamu kurum ve kuruluşlarında, okullarda elmanın daha fazla tüketilmesi gerekiyor. Biz, Isparta olarak okullarda elma uygulamasını zaten yapıyoruz ve bu konuda bir slogan oluşturduk; ‘Günde 1 elma, obez olma'. Hekim arkadaşlarımızla da görüştüğümüzde, günde 1 elma tavsiye ediyorlar. Elma, vücudumuzun her tarafına faydalı bir meyve. Tüm Türkiye'ye de bunu tavsiye ediyorum; Günde 1 elma, obez olma” ifadelerini kullandı.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap