AH EĞİRDİR GÖLÜ, VAH EĞİRDİR GÖLÜ!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,AH EĞİRDİR GÖLÜ, VAH EĞİRDİR GÖLÜ!!!
Haberin Tarihi: 4.11.2019 15:53:29 - Okunma Sayısı:8249 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

AH EĞİRDİR GÖLÜ, VAH EĞİRDİR GÖLÜ!!!

Zeki TARHAN - ANKARA

"GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI" ndan bugüne dek geçen zaman diliminde, sayın Isparta Valimiz SEYMENOĞLU' na iki kez AÇIK MEKTUP yazdım. Sayın valimizden, sözünü ettiğim iki açık mektubuma, bu satırların yazıldığı güne / saate / dakikaya / saniyeye dek herhangi bir yanıt, ne yazık ki almış değilim. Halbuki; Çalıştayımızın açılış konuşmasında bizlere o kadar çok güven vermiş ve umutlandırmıştı ki!!!

***

Çalıştayımız, 6 Şubat 2019 tarihinde SDÜ' nün Oditoryumunda gerçekleşmişti. Ve Üniversitemiz, Çalıştay çıktısı olarak; (5) oturum şeklinde yapılan tartışmaları / sunumları / hem ISVAK'ın hem SDÜ Su Enstitüsü'nün MANİFESTO'sunu (=Sonuç Bildirgesi) kitaplaştırmıştı.

Bu kitap; sayın valimiz için bir "YOL HARİTASI" idi. Gölümüzün ötrofik bir göl olduğu, zehirli alg patlamalarıyla gündeme geldiği, pestisit zehirlenmeleriyle su ürünlerinin yok olma sürecine paralel olarak, Gölün hepten "yokolma" tehlikesiyle başbaşa bırakıldığı, açık - seçik ve de bilimsel verilerle, bilimsel açıklamalar ve bilimsel çözüm önerileriyle kamuoyumuz la da paylaşılmıştı.

***

Yılın başlarından, yılın sonlarına doğru geldik... Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinin uygulanmasından bizzat sayın Isparta valimiz sorumludur. Yoksa, açık mektuplarımızı ve bu yazımızı başka bir makama hitaben yazardık.

Bizler, ISVAK olarak, Göller Bölgemizin en etkin NGO' su olarak görevimizi yaptık. Üniversitemiz ve Su Enstitümüz de görevini yaptı. Çalıştay çıktılarını hayata geçirecek olan da sayın Isparta valimiz.

***

Diyelim ki; sözünü ettiğimiz ÇALIŞTAY yapılmadı. N'apacağız?!!! İşte size, acil vede radikal çözüm:

* Fıstık biçimindeki Eğirdir Gölümüzü çevreleyen elma tarımından derhal vazgeçilmeli.

* Devam eden tarımsal sulama amaçlı Gölet yapımlarına son verilmeli. Ayrılan tahsisatlar, başka projelerin finansmanı için kullanılmalıdır.

* Amacından saptırılan ve vahşi sulama mantığının sürdürüldüğü ve bu yüzden verimlilikten uzaklaştırılan Damla Sulama sistemine çeki - düzen verilmeli.

* Göle alıcı ortam olarak deşarj olan kirletici kaynaklara önlem alınmalı ve yetersiz / verimsiz arıtmalar acilen ileri arıtmaya dönüştürülmeli.

***

...Evet, Kamuoyumuzun gözü / kulağı olan bizler, Gölümüzün ölüm döşeğinden kurtarılıp, ayağa kaldırılması için işte size acil ve radikal (=kökdenci ) ( 4 ) çözüm.

Kamuoyuna arzolunur.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap