DAVRAS TARIM ZİRVESİ OTURUMLARI, MANİFESTOYA NASIL YANSIDI?...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,DAVRAS TARIM ZİRVESİ OTURUMLARI, MANİFESTOYA NASIL YANSIDI?...
Haberin Tarihi: 27.1.2015 09:52:00 - Okunma Sayısı:1599 defa okundu.

...Ve DAVRAS TARIM ZİRVESİ FORUMU'nun sonuna gelmiş, akşamı getirmiştik...

DAVRAS TARIM ZİRVESİ OTURUMLARI, MANİFESTOYA NASIL YANSIDI?...

 

ONUNCU BÖLÜM

            …Ve DAVRAS TARIM ZİRVESİ FORUMU’nun sonuna gelmiş, akşamı getirmiştik… Platin Elma Ödülleri Açılış Seremonisi ile eş zamanlı olarak, AKŞAM YEMEĞİ’ne geçiliyordu… Yemeğin hemen ardından da, “ÖDÜL TÖRENİ” başlayacaktı…

            Forumun “Tarım Politikası ve Geleceği” konulu birinci Oturumun Moderatörü, SDÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bahri KAYA, üç sayfalık ve (26) maddeden oluşan MANİFESTO’yu okumak üzere, sunucu tarafından platforma davet ediliyordu.

***

            Prof. KAYA; söz konusu MANİFESTO’nun, Forumda üç oturum şeklinde gerçekleşen “TARIM SEKTÖRÜNDE YENİ EĞİLİMLER”in tartışmalarının özeti mahiyetinde olduğunu açıklıyordu…

            MANİFESTO’nun birinci sayfası; tamamen makro ekonomik analiz ve irdelemelere ayrılırken, diğer iki sayfa da (26) maddeye yer verilmişti…

            Bakın, MANİFESTO’ya neler yansıyordu Oturumlardan. Tabii 2023 yılı tarımdaki makro ekonomik hedefleri tutturabilmek için…

            - Kuraklık gibi iklim şartlarından etkilenmenin azaltılmasında, “SULU TARIM” önemli rol oynamaktadır…

            - Her bölge için, minimum (yeter gelirli) ve optimum işletme büyüklüğü belirlenmelidir. Tarım İşletmelerinin giderek küçülmesi ve parçalanması önlenmelidir.

            - Tarım İşletmelerinin modernizasyonu sağlanmalıdır.

            - SU YÖNETİMİ’ne önem verilmeli ve sulama  ücretlendirilmesi (m3) üzerinden yapılmalıdır. Sulama maliyetlerinin düşürülmesi konusu üzerinde önemle durulmalı, sulama örgütlerinin bu konuda aktif görev alması sağlanmalıdır.

            - Kırsal alanda, yaşam standardını arttıracak yatırım çalışmalarına önem verilmeli ve desteklenmelidir.

            - Tarımsal destekler; verimliliği arttırıcı, “SÜRDÜRÜLEBİLİRLİĞİ SAĞLAYICI” ve üreticinin REKABET GÜCÜNÜ arttırıcı bir yapıya kavuşturulmalıdır.

            - “TARIM ÜRÜNLERİ PİYASASINI DÜZENLEME VE DEĞERLENDİRME KURUMU” oluşturulmalıdır!!!

            - Tarımsal Destekler verilirken; İşletme ölçekleri dikkate alınmalı, özellikle KÜÇÜK ÖLÇEKLİ İŞLETMELERE yönelik, “GELİR DESTEKLİ” uygulamalar göz önünde bulundurulmalıdır!!!

            - TARIM ÜRÜNLERİ ÜRETİMİNİ ARTTIRMA GAYRETİNDEN ZİYADE, VERİMLİLİK, KALİTE,STANDART VE PAZARLANABİLME konuları üzerinde önemle durulmalıdır!!!

            - Hassas Tarım Teknolojilerine yönelik (AR – GE) faaliyetleri desteklenmeli ve bu ürünlerin kullanımı kolaylaştırılmalıdır!!!

            - TARIMSAL ÜRETİMİN; HAVZA YÖNETİM SİSTEMİNE GÖRE MODELLENMESİ,SÜRDÜRÜLMESİ VE DESTEKLERİN DE, BUNA GÖRE ŞEKİLLENDİRİLMESİ ÖNEMSENMELİDİR!!!

            - “ORGANİK TARIM” ve “İYİ TARIM UYGULAMALARI”nın yaygınlaştırılması sağlanmalıdır…

            - Yerli Tarım Makineleri ve Traktör üreticilerinin korunması için, ithalatta belli kalite sınırlarının getirilmesi gereklidir.

            - TEKNOLOJİSİ YÜKSEK TARIM MAKİNELERİ İMALATINA  YÖNELİK FİRMALARA “DESTEK” VERİLMELİDİR!!!

            - Hem üreticinin, hem tüketicinin daha fazla fayda sağlaması için, tarım ürünleri pazarlanmasında KOOPERATİF ve diğer ÜRETİCİ BİRLİKLERİ’nin etkinliğinin daha da arttırılması desteklenmelidir!!!

            - ÇEVRE VE İNSAN SAĞLIĞININ KORUNMASI İÇİN; ENTEGRE MÜCADELE YÖNTEMLERİNİN KULLANIMININ YAYGINLAŞTIRILMASI DESTEKLENMELİDİR.

            - AYNI ÜRÜN İÇİN, HER BÖLGEDE “BAHÇE TESİSİ” YOLU SEÇİLMEMELİDİR!!!

***

            …Evet, gördüğünüz gibi, MANİFESTO; gerek merkezi otoriteye ve gerekse tarım sektörüne ve çiftçilerimize yönelik ve de çok anlamlı mesajlar içeriyor… Gönlümüz, elbette ki bu hususların hayata geçirilmesinden yana… Bir çelişkiyi, burada dile getirmeyi kendimize bir borç sayıyoruz…

            Isparta’da sayın Tarım Bakanımızın da katıldığı “TARIM ORTAK AKIL TOPLANTISI” nda alınan en önemli karalardan birisi; tarım ürünlerindeki üretim miktarlarının, neredeyse iki katına kadar arttırılması hususu idi. Halbuki; DAVRAS TARIM ZİRVESİ’ndeki oturumlarda dile getirilen ve de yayınlanan MANİFESTO’nun (11)’ nci maddesiyle tezat teşkil ettiğini, bu çelişkinin giderilmesi gerektiğini ve MERKEZİ OTORİTE’nin de bu yönde dikkatinin çekilmesi gerektiğine inanıyorum…

            İşte Benim ileri sürdüğüm tez de tam bu noktada ağırlığını hissettiriyordu… Yani; “TARIM ORTAK AKIL TOPLANTISI”nın DAVRAS TARIM ZİRVESİ ile entegrasyonu ve Forumun potasında ergitilmesiydi… Bilmem haksız mıydım?!!!

***

DEVAMI YARIN…

BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap