EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ GÜLLÜK DELTASINDA...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ GÜLLÜK DELTASINDA...
Haberin Tarihi: 16.7.2013 10:02:00 - Okunma Sayısı:3162 defa okundu.

İki yıl sürecek çalışmada ülkemizin çok önemli sulak alanlarından olan Milas-Güllük Deltası ve Tuzla-Boğaziçi Gölü'nün hidrobiyolojik özelikleri, ekolojik yapısı, su canlıları ve verimliliği ile ilgili araştırmalar yapılacak.

EĞİRDİR SU ÜRÜNLERİ FAKÜLTESİ GÜLLÜK DELTASINDA…

 

            T.C. Orman İşleri Bakanlığınca planlamaya alınan Göllerin Biyolojik Çeşitlilik Araştırılması Çalışmaları kapsamında Güllük Deltası Biyolojik Çeşitlilik Araştırma çalışmalarında Atatürk Üniversitesi, Celal Bayar Üniversitesi, Ege Üniversitelerinin farklı bölümlerinden bilim insanlarının yanı sıra Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Erol KESİCİ de görev alıyor. 

  İki yıl sürecek çalışmada ülkemizin çok önemli sulak alanlarından olan Milas-Güllük Deltası ve Tuzla-Boğaziçi Gölü’nün hidrobiyolojik özelikleri, ekolojik yapısı, su canlıları ve verimliliği ile ilgili araştırmalar yapılacak.

            Araştırma bölümünün danışmanlığını yapan Kesici, ayrıca; araştırma alanındaki omurgalı-omurgasız hayvanları, bitkileri, orman yapısını- önemini, tarım alanlarının özeliklerini, deltanın jeolojisini, çevre yapısının özelliklerini ve olumsuzlukları Hidrojeoloji Mühendisi, Biyolog (Botanik , Ekolog, Zoolog, Ornitoloji-kuş bilimi-konularında uzman), Coğrafi Bilgi Sistemi ve Veri  Tabanı Uzmanı , Ziraat Mühendisi ve Orman Mühendisi tarafından araştırılmakta olduğunu belirtti.

Güllük Deltası; Dalyan, Bodrum Havaalanı,

yapılaşma, balık havuzları ve atıklar….

            Bir dönem Türkiye’nin ilk ve en  büyük  dalyanlarından (1934) olan ve Milas-Güllük’ün kuzey-doğu yönünde, Sarıçay ağzında kurulan Güllük Dalyanına, Ege Denizi Güllük Körfezi bağlantısıyla deniz suyu, DSİ’nin açtırdığı ve dalyan çevresindeki tütün ve pamuk tarlalarından gelen suyu toplayan drenaj kanalıyla da  tatlı su girişi sağlanıyor. Ayrıca deltada çok sayıdaki toprak havuzlarda çupra, levrek vd. balık türlerinin yetiştiriciliği de yapılıyor.

    Kesici, korunan dalyanların çok önemli ve doğaya, doğala zarar vermeyen üretim alanları olduğunu ifade ederek dalyanların kıyısında yer aldıkları denizlerden, kum veya diğer birikintilerden oluşan doğal veya yapay setlerle ayrılmış ve tuzlu suyun denizden giriş çıkışını sağlayan değişik sayıda ve boyuttaki kanallar ile denize-göle bağlanan, tatlı-acı sudan yüksek tuzluluk oranındaki suya kadar değişik tuzluluk karakterlerine sahip  tabii sulak alanlar olarak tanımlanmakdıklarını ve önemli bir yaşam alanını ve biyolojik zenginliği oluşturan ortamı oluşturduklarını belirtti.

            Güllük Körfeziyle birlikte, uzun yıllar bölgenin ekonomik omurgası balıkçılık tarafından sağlanmaktaydı. Bölge son yıllarda gelişen turizm ve bakışla çok sayıda ikincil konutların  baskısı altındadır. Delta içerisinde Güllük Limanı ve Milas-Bodrum Hava Limanı da yer alıyor.

Kesici; “Güllük Deltası Biyolojik

Çeşitlilik Araştırması geç kalınmış

olmasına karşın, önemli bir

çalışmayı oluşturmaktadır…”

            Kesici;  T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca planlamaya alınan ülkemizdeki bazı Sulak Alan Alt Havzalarında yapılacak tüm korunan alan çalışmalarına temel oluşturacak biyolojik çeşitlilik araştırmalarında “bilim insanlarının” raporları-görüşleri dikkate alınmasının, yörenin doğasının korunması, geleceğe taşınması ve sağlıklı yaşam için büyük önem arz edeceğini söyledi.

    Biyolojik çeşitlilik araştırmalarına Güllük Deltası için çok geç kalınmasına rağmen, çalışmanın önemli bir adım olduğunu belirten Kesici; T.C. Orman ve Su İşleri Bakanlığınca yürütülen projede, genel hatları itibariyle Muğla-Milas-Güllük Deltasında ve Tuzla –Boğaz içi Gölünde Sulak Alan Alt Havzaları  için ilk defa alan koruma ve alan yönetimi çalışmalarına temel oluşturacak biyolojik çeşitlilik araştırması yapıldığını ve bunun halen yürürlükte bulunan Yönetim Planı'nın revizyonu için gerekli olan altyapının hazırlanması yönünden önemli olduğunu, çalışmalar sonunda elde edilecek veriler doğrultusunda bu alanların sürdürülebilir yönetiminin sağlanacağını temenni ettiğini dile getirdi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap