TARSU -8-

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TARSU -8-
Haberin Tarihi: 16.7.2013 10:09:00 - Okunma Sayısı:1472 defa okundu.

TARSU -8-

 

-8-

 

Eşinden aldığı destekle durumu en yakın arkadaşlarına açacaktı. Kimdi bunlar? Bunlar Eğirdir’de tanınan Dr. İsa Köklü, Nafiz Yürekli, Kemal Kaynak ve Dr. Adil Altunay, Belediye Başkanı İbrahim Gencay, Öğretmen Kadir Çevikbaş, Mehmet Findos ve Mustafa Baş (Kaderin Mustafa), Mehmet Çetinkaya, Halit Talay ve Ali Erdoğmuş’tu.

            Gerçeği ve başarıyı arayanlar için gerçekten ve başarıdan başka gerçek yoktu. Ali Erdoğan için durum buydu. O, gerçek olan gerçeği ve başarıyı yakalamalıydı.

            Kararını verdi; arkadaşlara durumu açtı. Günlerce konuştular ve karar verildi. Eğirdir’e bir soğuk hava deposu daha yapılmalıydı.

            Eğirdir’de belediye soğuk hava deposundan sonra ikinci fakat ilk özel soğuk hava deposunun düşünce temeli böylece atıldı. Gerisi gelirdi artık. Anlaşmalar sağlandı. Binanın yapımı için ilgili yerlere başvuruldu ve izin çıktı.

            1974’te ilk kazma vuruldu.

            Konya’yı Isparta’ya bağlayan kara yolu, bir yanını Eğirdir Gölüne vermiş diğer yanını bağlara dayamış bir halde günde yüzlerce arabanın üzerinden geçmesine izin veriyordu. Durumundan memnun olan göl, sudan aldığı cesaret ve yeşilin her tonunu taşıyan bağlardan aldığı oksijen dolu rüzgarla kardeş olmuştu. Günün yirmi dört saatinde gündüzün güneş ışığında, geceleri karanlık bulutların ıslığında hizmet veren Köprübaşı’nın yanı başında, Kovada’ya giden yolun hemen ön ucunda işçiler hummalı bir şekilde kendilerinden geçmişçesine çalışıyorlardı. Burası ilk kazması vurulan TARSU Soğuk Hava Deposu’nun kurulacağı toprak parçasıydı.

            TARSU temelinin atıldığı 1974’ten önce de yeni bir soğuk hava deposu kurulması için girişimler ilçe içinde eksik değildi. Ayrıca Demokrat Eğirdir gazetesi de Eğirdir’e, belediye deposunun yetmeyip girişimcileri depo yapmaya davet eden çağrılara yer vermekteydi. Bu konuda adı geçen gazetenin 18 Temmuz 1973 tarihli çağrısına bir göz atalım.

            “SOĞUK HAVA DEPOSU KÂFİ GELMİYOR

            Dün idaremize gelen bazı balıkçı, üretici hemşehrilerimiz belediyenin Köprübaşı’nda yapmış olduğu 2000 tonluk soğuk hava deposunun kâfi gelmediğini söylemiştir.

            Bugün Eğirdir’in üretim hacmi itibariyle süratle 10.000 tonluk bir soğuk hava deposuna ihtiyacı vardır.

            Bütün sermaye sahibi, zengin hemşehrilerimizi vazifeye çağırıyoruz. Bu alanda yatırım yapsınlar. Bu hem halkımız hem kendileri için hayırlı olacaktır. Özel sektörü göreve çağırıyoruz.”

            Eğirdirli bu çağrıya sessiz kalmamış ve olaya hemen dahil olmuştur. 20 ve 26 Temmuz 1973 tarihli Demokrat Eğirdir gazetesi UNPA (Eğirdir Un Fabrikası) sahibi Ahmet Çelik, Yazganlar’dan İhsan Yazgan soğuk hava deposu kurmak için harekete geçtiklerinden söz etmektedir. Fakat zaman içinde bu ikili bu düşüncelerini hayata geçirememişlerdir. Ancak ileriki zaman içinde İhsan Yazgan, Bağlar semtinde kendi adını taşıyan bir soğuk hava deposu kurmuştur.

            Yine Eğirdir’in tanınmış sülalesinden olan Şapçılar’dan Yaşar Şapçı da bir soğuk hava deposu kurmak istemiş ama bu isteğinden vazgeçerek belediyeden ihale ile aldığı arsayı Balık İstihsal ve Satış Kooperatifi’ne devretmiştir.

            Yazımıza konu olan TARSU, işte bu özel girişimcilerin nihayete ulaştığı bir şirket olarak karşımıza çıkmaktadır.

devam edecek

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap