CORONA SERTİFİKASYONUN KRİTERLERİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,CORONA SERTİFİKASYONUN KRİTERLERİ
Haberin Tarihi: 1.5.2020 12:26:23 - Okunma Sayısı:15184 defa okundu.

Mehmet Demirel yazdı...

CORONA SERTİFİKASYONUN KRİTERLERİ

 

Küresel tehdit covid19 yani corona virüsü turizm sektörünü etkiledi ve hiç olmadığı kadar durağanlaştırdı.

Virüs ile mücadele Sağlık ve Bilim Kurulu tarafından titizlikle devam etmektedir. Virüsten etkilenen dünya ülkelerine bakıldığında Türkiye’deki mücadele ve önlemler takdir toplamaktadır.

Turizm sektörü de virüs ile veya virüs sonrasında işlevsel hayatına geri dönmenin arayışı içindedir. Sektörün her kademesi buhrandan çıkış yöntemi aramaktadır.

Kısa zaman önce Turizm Sektörünün öncüsü Turizm Bakanımız normalleşme sinyalleri vermişti. Bakanımız normalleşme sinyallerinden önce Bakanlık Belgeli işletmelerin Corona Sertifikasyonuna kavuşturulacağını duyurmuştu. Fakat Sertifikasyon detaylarını açıklamamıştı.

Beklenen açıklama basın yayın yolu ile gündeme oturdu…

Evet, bu sertifikasyon şart mı?

Sektör içinde yer alan biri olarak sertifikasyonun şart olduğuna inanıyorum. Her şey insan sağlığı için olduğunu düşünüyorum. Alınacak tedbirlerin işletmelerin sürdürülebilirlik açısından etkin olabileceğini düşünüyorum.

Turizm, insan odaklı, insan için var olan bir sektördür. Hizmetin en verimlisini, en iyisini sunmak zorunluluğu vardır.

Daha önceleri yazılarımda belirttiğim gibi, Turizm sektörünün de Sağlık da olduğu gibi Bilimsel Kurula ihtiyacı vardır. Bu kurulda sektörün her kademesinin temsilcisinin olması gerekir. Bu düşünce sektörün bilimsel ve sürdürülebilir olmasını sağlayacağı gibi olası riskleri de minimize edecektir.

Açıklanan Sertifikasyon Şartlarını okuyunca şok oldum…

Çünkü şartlar sektörün her kademesini temsil etmiyor. Yani sektörün her kademesinin olağan durumuna göre hazırlanmamış olduğuna inanıyorum. Standart bir metot olsun mantığı ön plana çıkarılmış.

Tekrar ediyorum sertifikasyon olmalıdır, fakat işletmelerin ölçeklerine göre oluşturulmalıdır. Büyük işletmeler ile küçük ve butik işletmeler düşünülen bu taslağa uyamayacaktır. Nedeni bellidir. Küçük ve butik işletmelerin fiziki yeterlilikleri ve maddi boyutlarıdır.

Hazırlanan taslağın okunması halinde ne demek istediğim anlaşılacaktır. Taslak metnini internette bulup okuyabilir ve inceleyebilirsiniz.

Tamamen iyi niyetli şekilde hazırlandığından eminim fakat dediğim gibi standart format modeli her işletme için kullanılmasında maddi ve manevi sıkıntılar doğuracaktır.

Sağlık ve Bilim Kurulu eşliğinde taslağın gözden geçirilmesini ve düzenlemelerin işletmelerin boyutlarına göre hazırlanmasını, gerekirse teknolojik ürünlerden yararlanılmasını öneririm.

Her şey sağlığımız için, virüsten korunma tedbirlerine ve sağlık kurumlarının açıklamalarına dikkat edelim.

Turizm kısa süre için durağan olmaya devam edecek, sağlıklı, mutlu ve umutlu günler gelecektir…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap