Ek Gıdaya Başlarken...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Ek Gıdaya Başlarken...
Haberin Tarihi: 11.8.2020 13:51:17 - Okunma Sayısı:7696 defa okundu.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Dr. H. Elif Altınmakas: "Dikkat gerektiren, biraz zor ama keyifli bir süreç..."

EK GIDAYA BAŞLARKEN...

                Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Dr. H. Elif Altınmakas, ek geçiş döneminde dikkat edilecek hususları açıkladı.

                "Anne sütü ile beslenen bebeklerde ilk 6 ay sadece anne sütü verilmesini, 6. aydan sonra ek gıdaya başlanmasını öneriyoruz. " ifadelerini kullanan Dr. Altınmakas, ek gıdaya geçiş dönemini dikkat gerektiren, biraz zor ama keyifli bir süreç olarak değerlendirirken konu ile ilgili olarak şu bilgileri verdi:

                "Ek gıdaya geçiş dönemi bebeklerin dış dünyaya adaptasyon sürecidir aslında. Dikkat gerektiren, biraz zor ama keyifli bir süreç .

                HANGİ EK GIDALARLA BAŞLANMALI?

                ⁃ Mevsim sebzeleri ve meyveleri kullanılmalı.

                ⁃ Sebze olarak az lifli ve zengin vitamin içeriği olan havuç, patates, balkabağı, yer elması, kereviz, kabak, bezelye ve yeşil yapraklı sebzeler tercih edilmeli.

                ⁃ Meyvelerden elma, armut,şeftali, muz gibi kabuğu soyulabilen meyveler ilk tercih olmalı.

                ⁃ Protein kaynağı olarak yağsız dana eti ve derisi alınmış tavuk eti kullanılır.

                ⁃ İyice kaynatılmış yumurtanın sarısı verilebilir. (Yumurtanın beyazı alerjen etki gösterebileceği için 8.-9. aylarda başlanabilir.)

                ⁃ Ev yoğurdu verilebilir.

                ⁃ Tahıl kaynağı olarak hem protein kalitesinin yüksek hem de sindiriminin kolay olmasından dolayı pirinç kullanılması önerilmektedir.

                EK GIDALAR NASIL VERİLMELİ?

                ⁃ İlk kez verilecek besinler öğle öğününde bebeğin keyfi yerinde ve açken verilmeli.

                ⁃ Başlangıçta az miktarda verilmeli. Porsiyon zamanla arttırılmalı.

                ⁃ Yeni besinlerle en az 3 gün ara ile tanıştırılmalı.

                ⁃ Ek besinlerin kaşıkta kalacak yoğunlukla olması önemlidir.

                ⁃ Sebzelerdeki vitamin kayıplarını en aza indirmek için, yeneceği veya pişi- rileceği zaman kesilmesi, az suda kısa sürede pişirilmesi, pişirme suyunun dökülmemesi, pişerken soda eklenmemesi ve pişirildikten sonra hemen tüketilmesi gerekmektedir.

                ⁃ Bebeğiniz için uygun tariflere tuz ve şeker eklememelisiniz. Tadlandırıcı olarak pekmez kullanabilirsiniz.

 

                Çay, bitki çayları, şeker, bal, bakla gibi besinlerin 12. aya kadar verilmesi uygun değildir.

                Allerji öyküsü olan ailelerin çocuklarına yumurta, balık, domates, çilek gibi allerjen olma olasılığı olan besinler aile öyküsüne göre başlanabilir.

                Besin alerjisi öyküsü olan bebeklerde yumurta, fındık, fıstık, balık ve soyalı besinlere 12. aydan önce başlanmamalıdır.            

                YEDİRME DAVRANIŞLARI

                ⁃ Ailenin sofra ve düzenli yeme alışkanlığına bebek de ortak olmalı.

                ⁃ Televizyon karşısında veya telefon eline verilerek yeme alışkanlığı oluşturulmamalı.

                ⁃ Bebeğe güler yüzle yaklaşılmalı.

                ⁃ Yeni besinlerle tanıştırırken sabırlı olunmalı, yemek istemediyse aralıklı deneme yapılmalı.

                ⁃ Fazla miktarda ve kalorisi yüksek gıdalarla beslememeye dikkat. Obezite riski!"

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap