EĞİRDİR GÖLÜ YOKSA; ELMA YOK, BALIK YOK, KEREVİT YOK...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ YOKSA; ELMA YOK, BALIK YOK, KEREVİT YOK...
Haberin Tarihi: 24.8.2020 18:45:49 - Okunma Sayısı:16169 defa okundu.

HKP Eğirdir Gölü için eylem çağrısı yaptı

EĞİRDİR GÖLÜ YOKSA; ELMA YOK, BALIK YOK, KEREVİT YOK...

HKP Eğirdir Gölü için eylem çağrısı yaptı

Halkın Kurtuluş Partisi (HKP), Eğirdir Gölü’nün kurumasıyla yok olmasına karşı eylem çağrısı yaptı.

Eğirdir Kaleönü’nde bir araya gelen HKP üyeleri, “Eğirdir Gölü Halkındır, İnsana, Hayvana, Çevreye, Doğa ve Yeşile Düşman Olanların İnsafına Bırakılamaz” yazılı pankart ve “Gölü Guruduyolaa! Yetti Garii! Haden Gari!”, “Göl Yoksa Elma Yok! Balık Yok! Kerevit Yok!”, “Göller Bölgesinin ‘çöller bölgesi’ olmasına izin vermeyeceğiz!” yazılı dövizler açtı.

 

HKP tarafından yapılan eylem çağrısında;

"Isparta’nın en güzel ilçelerinden bir tanesi olan Eğirdir’deki 7 renkli olarak bilinen Eğirdir Gölü, yok olma tehlikesi ile karşı karşıya.

Türkiye’nin en yurtsever en halksever en çevreci en doğasever partisi olarak; Doğanın, Çevrenin ve Tarihi güzelliklerin yerli yabancı Para babalarına peşkeş çekilmesine, tahrip ve talan edilmesine karşı seyirci kalamayız.

Su yoksa; balık yok, kerevit yok, balıkçılık yok!

Su yoksa; tarım yok, elmacılık yok!

Su yoksa; Eğirdir yok, yaşam yok!

Eğirdir Gölü’nün yok olmasına izin verme! Suyuna Sahip Çık! " ifadelerine yer verildi.

 

Pandemi koşullarını dikkate alarak, sosyal mesafe ve maske kurallarına uygun şekilde 24 Ağustos 2020 Pazartesi günü saat 15.00’te Eğirdir Kale Önünde Halkın Kurtuluş Partisi (HKP) adına basın açıklamasını HKP Yöneticisi Prof. Dr. Özler Çakır yaptı. Daha sonra Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici ve HKP Genel Sekreter Yardımcısı Av. Tacettin Çolak’ta açıklama yaptı.

“GÖL YAŞAMAZSA, SEN DE YAŞAMAZSIN”

Çakır, “Eğirdir Gölü’ne sahip çıkmak, ekonomine, sağlığına, turizmine ve kendi yaşama hakkına sahip çıkmak demektir. Göl yaşayamazsa, sen de yaşayamazsın. Tabii bu sorunların bütüncül çözümü, nihai olarak iktidar meselesine dayanıyor. Sorunun çözümü, ülkemizin, yeraltı ve yer üstü kaynaklarımızın yerli-yabancı Parababaları tarafından sömürülmesine, talan edilmesine son verecek; doğaya, çevreye, hayvana, insana dost bir iktidar için örgütlü mücadele vermekten geçiyor.” dedi..

Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Bilim Danışmanı Dr. Erol Kesici de, Eğirdir Gölü'nün bugünkü duruma ile ilgili bilgi verirken, Eğirdir Gölü'nün suyunun iyi bir şekilde yönetilmesi gerektiğini söyledi. Kesici "...Damla sulama sistemiyle sulama yapılması lazım. Kesinlikle ve kesinlikle HES'lere su verilmemelidir. Eğirdir Gölünün suyunu iyi bir şekilde yönetmemiz gerekir.  Gölü kurtarmak için ekolojik dengesini sağlamamız lazım. Göldeki en büyük tehlike buharlaşma. Aslında göl normal zamandayken bile buharlaşma oranı fazlaydı. Ama buharlaşma oranını engelleyebilmek bizim elimizde. Nelerle engelleyeceğiz? Ağaç dikeceğiz. Bilimsel olarak Gölün dibinin güneş ışığının ulaşmaması aşırı bitki ve zehirli alglerin oluşmaması için seviyesini korumamız gerekir.  Nasıl Alfabenin A'sı B'si varsa bu da gölün kuralıdır." dedi.

"Bu göl yakında KU-RU-YA-CAK." diyerek serzenişte bulunan Kesici sözlerine şöyle devam etti:

"... Bu göl yakında KU-RU-YA-CAK. Bataklık aşamasına girmiş. Göl ilerisi için, içme suyu için dahi su bulunamayacak bir duruma gelmektedir. Çiftçiler bize su gelmiyor diye isyandalar. Bunu korumak elbette bizim elimizde. Artık siyasi bakışlar 'ben de gölet isterim, ben de baraj isterim'den geçelim. İmkanınız varsa, gücünüz varsa gidin başka yerlerle baraj yapın, başka yerlere gölet yapın. Gölün bu gidişi çok kötü durumdadır.  Bu gölde 55 tane kaynak vardır. Bilinen. Gölün düdenleri tıkanmış vaziyette.

Gölün tabanında 3 metreye yakın sediment vardır. Göl suyu içilecek kalitede bir su değildir! Analizler bunu gösteriyor.

Gölün mutlak surette temizlemesi gerekiyor. Bu bilim adamlarıyla değil, bilim insanlarıyla çözülecek bir konudur" diye konuştu.

“SİZDEN OY İSTEMEYE GELMEDİ, SİZE SİZİ ANLATMAYA GELDİ”

HKP Genel Sekreter Yardımcısı Av. Tacettin Çolak, “Değerli Eğirdirliler, Aslında bu anlatılan sizin hikâyeniz Eğirdir çöl olmasın, Eğirdir’de yaşam bitmesin diye bu hikâye’yi anlatmaya geldik size. Bugüne kadar gelmedik, seçim zamanlarında hiç görmediniz bizi diğer partilerin hepsi oylarınızı almaya geldi. Ama yanı başınızda ilçeye hayat veren gölün kurumasıyla ilgili nasıl siyasi manipülasyonlarını da Sayın Erol Kesici çok güzel şekilde anlattı. Yani artık gökten yağan yoğun yağmurlara umut bağlayacak kadar zamanı kalmamış bu gölün onun için Halkın Kurtuluş Partisi sizden oy istemeye gelmedi, size sizi anlatmaya geldi” dedi.

Açıklama sırasında, “Eğirdir Gölü Kurumasın”, “Göl Yoksa; Elma yok, Balık yok, Kerevit Yok” “Göl Hayattır Kuramasın” sloganları atıldı.

EMEL TURAN KARTAL (AKIN)

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    25.8.2020 07:22:03
    Hkp yi doğaya karşı gösterdiği duyarlılıktan nedeni ile kutlarız 👏✊
Yorum Yap