82 YILDIR BİTMEYEN HASRET…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,82 YILDIR BİTMEYEN HASRET…
Haberin Tarihi: 10.11.2020 13:11:07 - Okunma Sayısı:1264 defa okundu.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 82’nci ölüm yıldönümünde Eğirdir’de de düzenlenen törenle anıldı.

 

82 YILDIR BİTMEYEN HASRET…

Bugün 10 Kasım... Ulu Önder Mustafa Kemal ATATÜRK'ün aramızdan ayrılışının 82'nci yıldönümü.

Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk, 82’nci ölüm yıldönümünde Eğirdir’de de düzenlenen törenle anıldı.

Kaleönü Meydanında yer alan Atatürk Anıtı’ndaki törene; Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, Garnizon Komutanı Tümgeneral Emre Tayanç, Belediye Başkanı Veli Gök, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum örgütlerinin temsilcileri, okul müdürleri ve öğrenciler katıldı.

Atatürk Anıtı’na çelenklerin konulmasının ardından saatler 09.05’i gösterdiği sırada çalan sirenler eşliğinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu, akabinde İstiklal Marşımız söylenildi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk, ebediyete intikalinin 82. yıl özel anma programının icrası için saat 10.00’da Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM) toplantı salonuna geçildi.

Buradaki program ise Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal eden aziz şehitlerimiz için saygı duruşunda bulunulması, İstiklal Marşımızın söylenilmesi ile başladı.

Günün anlam ve önemini belirten konuşmayı İrfan Kaynak Ortaokulu Müdürü Bayram Akçay yaptı.

Akçay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi: “Bugün 10 Kasım Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün aramızdan ayrılışının 82’nci yıldönümü. Lakin bu bedenen bir ayrılış. Zira O, idealleri ile düşünceleri ile ve bize kazandırdıkları ile yıllardır aramızda ve nice yıllar da aramızda olmaya devam edecek. İnsan hayatı iniş çıkışlarla tamamlanır ve insanlardan oluşan toplumların hayatı da böyledir. Hepimiz bu dünyaya gözlerimizi açtık ama gün gelir bu gözlerimiz, bize emanet edilen dünyaya kapanır. Her fani gibi Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu olan Mustafa Kemal Atatürk de 10 Kasım 1938’de dünyaya gözlerini kapatmıştır. Ama O'nun Nutuk isimli eserinde “Benim en büyük eserim” dediği Cumhuriyet yani Türkiye Cumhuriyeti yaşamakta ve bu eser Mustafa Kemal Atatürk’ü de kalbimizde fikirlerimizde yaşatmaktadır.

Mustafa Kemal, hem okul yıllarında hem de askerlik görevinin her anında bir yandan bulunduğu kurumu, şehri, yaşadığı toplumu gözlemliyor bir yandan dünyadaki fikirleri, eylemleri, yeni gelişmeleri takip ediyordu.

Mustafa Kemal Paşa, vatanını, milletini düşünmeden vakit geçirmenin insan hayatındaki en büyük yanlış olduğunu biliyordu. Bunun gereği olarak, I. Dünya Savaşından yenik çıkışımızın belgesi olan Mondros Ateşkesi sonrasında zamanını “Millet için ne yapabilirim” sorusuna cevaplar arayarak geçirmiştir.

Cumhuriyetçi fikirlere sahip olduğu bilinmesine rağmen Doğu Karadeniz’deki olaylardan dolayı müfettişlik görevi için Mustafa Kemal Paşa Samsun’a gönderilmiştir. Burada Mustafa Kemal Paşa’nın daha öğrencilik yıllarında Cumhuriyet fikrine sahip olduğunu, 1909’da bunu bazı arkadaşlarıyla paylaştığını da belirtmeliyim. Fakat, Mustafa Kemal Paşa, bazı olayların tedrici olarak ilerlemesi gerektiğini de bilen birisiydi. Bu yüzden hemen her adımını da şartları iyi tahlil ederek atmıştır.

Milli Mücadele’de Türk milletinin büyük çoğunlukla onun arkasında yer alması da, onun halkının hep yanında olması, toplumun acılarını kendi acısı olarak görmesinden ve ona inanmasından dolayıdır. Büyük Millet Meclisi’nin kuruluşunda bir çok farklı fikirden insanın ona inanması da bunun göstergesidir.

Erzurum Kongresi’nde “vatanın bölünmez bir bütün olduğunu” tüm dünyaya ilan etti. Sakarya Savaşı sırasında söylediği: “Vatanın her karış toprağı vatandaş kanıyla sulanmadıkça terk olunamaz.” sözü ve ayrıca “Yurt toprağı! Sana her şey feda olsun. Kutlu olan sensin. Sana canımız feda.” sözleri onun vatan sevgisini ve kararlılığını göstermektedir.

Milli Mücadele’nin zafere ulaşmasının ardından “Benim en büyük eserim” dediği cumhuriyetin ilanı ve ardından peyderpey gelen inkılap hareketleri de, geleceğin dünyasında ayaklarının üstünde güçlü duran bir Türkiye onun eseridir. Bize düşen ise bütün bu yenilikleri ahlakın, aklın ve bilimin ışığında geliştirmek olmalıdır. Unutmayalım ki, bu Atatürk’ün de en büyük isteğiydi.

Atatürk'ü anlamak, O'nun çizdiği çağdaşlık yolunda ilerlemek, geleceğin Türkiye'sini ortaya çıkarmak ve genç nesillere O'nu ve ideallerini aktarmak konusunda bizlere büyük görevler düşmektedir. O'nun çizgisinden sapmadan, sürekli gelişen ve yenilenen bir Türkiye ortaya çıkarmak için O'nun ilkelerini kavratmamız bir gerekliliktir. Bu ilkeler doğrultusunda hareket eden, vatansever, dürüst, çalışkan ve hedefleri olan nesiller yetiştirmek en büyük görevimizdir.

Sözlerimi, Mustafa Kemal Atatürk’ün 1926 yılında kendisine karşı tertiplenen suikast girişimi sonrasında söylediği bir sözle bitirmek istiyorum. Gazi Mustafa Kemal Paşa o gün şunu söylemiştir: “Benim naçiz vücudum bir gün elbet toprak olacaktır. Fakat Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidâr kalacaktır. Türk milleti medeniyete doğru ilerleyişine devam edecektir"

Büyük önder Mustafa Kemal ATATÜRK’ü Saygı ve minnetle anıyoruz.”

10 Kasım Mustafa Kemal Atatürk’ü Anma programında Prof. Dr. Turan Yazgan Anadolu Lisesi öğrencisi Hatice Can “Dağ Başını Duman Almış” isimli şiiri, İrfan Kaynak Ortaokulu öğrencisi Murat Topaloğlu ise “Mustafa Kemal Seslense” isimli şiiri okudu.

Program, Atatürk’ün hayatını anlatan sinevizyon gösterisi ile sona erdi.

- Emel TURAN KARTAL

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap