Eğirdir Gölü’nün Ekosistem, Ötrofikasyon Ve Restorasyonu Bağlamında Dip Temizliği Girişimi (Bölüm:3)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölü’nün Ekosistem, Ötrofikasyon Ve Restorasyonu Bağlamında Dip Temizliği Girişimi (Bölüm:3)
Haberin Tarihi: 4.12.2020 17:44:57 - Okunma Sayısı:10115 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

Eğirdir Gölü’nün Ekosistem, Ötrofikasyon Ve Restorasyonu Bağlamında Dip Temizliği Girişimi

                     DERİN ANALİZ

                               Zeki TARHAN – ANKARA

                                        BÖLÜM (3)

                       EĞİRDİR GÖLÜ ekosisteminde, Gölümüz ameliyat masasına yatırılmışsa, bu; LİMNOLOJİK BİR OPERASYONDUR!!! Bu operasyonun, GÖL BİLİMİ (=Limnoloji ) nin, bir sığ gölde / ötrofik bir gölde / Distrofik bir gölde yani; EĞİRDİR GÖLÜ’nde, Limnolojik  operasyonun ve restorasyonun bilimsel ölçütler dahilinde yapılması kaçınılmazdır.

                                                     ***

                Bu operasyona, bütünsel ekolojik bakış açısıyla bakacağımızı, geçen bölümde söylemiştik. Bu bölümde; bu bakış açısının gerektirdiği bir kurumsal yapıdan söz edeceğiz… Bu kurumsal yapı; Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü bünyesinde, daha doğmadan öldürülen LİMNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ’nin sebep / sonuç ilişkileriyle irdeleyecek ve bu operasyonda bu kurumsal yapının devrede olamayışını, büyük bir kayıp olarak değerlendireceğiz…

                                                     ***

                EĞİRDİR GÖLÜ’ nün bekası için, bir umut ışığı idi LİMNOLOJİ ARAŞTIRMA MERKEZİ. Sadece Eğirdir Gölü’ nün değil, Göller Bölgesindeki göllerimizin de kurtuluşu idi. Ama heyhat!!! SAREM’in kampus alanında bu Merkezin inşaatı yapılmaktadır… Bu inşaatın kontrol ve ihale işlemleri de Isparta İl Özel İdaresince yürütülmektedir… SAREM’e tahsisli arazinin bir kısmının kıyı alanına ve yola terk işlemlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği, Eğirdir Yerel Yönetimince SAREM’e bildirilir.

             …Ve bu süreçte, 2017 / Ekiminde Eğirdir Belediye Başkanlığından yapı ruhsatları da alınır. Mevcut arazinin içerisinden kıyı alanına terk işlemlerinin yürütülmesi sürecinde, Eğirdir Mal Müdürlüğü ve Isparta Defterdarlığı ile yapılan yazışmalar ve uygun görüşleri doğrultusunda, idari eylem ve işlemler tamamlanır…

                                                 ***

          …VE ZURNANIN ZIRT DEDİĞİ YER!!!

             Isparta İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü’nün; “…Söz konusu taşınmazın bir kısmının 1.derece DOĞAL SİT SINIRLARI İÇİNDE KALDIĞI” gerekçesiyle tahsisinin uygun görülmediği” SAREM’e bildirilir.

         …Ve EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ nedeniyle, (0 30) yeşil kuşakta kalan bölümünde, hiçbir faaliyete izin verilemeyeceği…

           Yarın yazacağımız yazımızın 4. Bölümünde, bu konuyu masaya yatıracağız…

            DEVAM EDECEK…

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap