YEREL BASININ ÖNEMİ VE 50. YILINDA EĞİRDİR AKIN GAZETESİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,YEREL BASININ ÖNEMİ VE 50. YILINDA EĞİRDİR AKIN GAZETESİ
Haberin Tarihi: 12.1.2021 16:31:01 - Okunma Sayısı:7308 defa okundu.

Recep BOZKURT yazdı...

YEREL BASININ ÖNEMİ VE 50. YILINDA EĞİRDİR AKIN GAZETESİ

 

                                                                                               Recep BOZKURT

                                                                                             Eğitimci-Yazar

 

 

            Milattan 3500 yıl önce Sümerler tarafından kullanılmağa başlanan yazı, insanlığın en olağanüstü buluşlarından biridir.

            Bugün insanlığın ulaştığı büyük gelişim ve değişim, hiç tartışmasız, yazı sayesindedir. Yazı bu gücünü, kalıcı ve taşıyıcı olmasından alır. Yazı olmasaydı insanın hafızası olmazdı. Her şey unutulup giderdi.

            Yazının bu önemli işlevini anlayan ve bundan yararlanmak isteyen insanoğlu matbaayı icat etti. Matbaanın bulunuşu insanlığa yepyeni ufuklar açtı. Yeni bir dünya doğdu: BASIN-YAYIN DÜNYASI…

            Bu yenidünya içinde konumuz olan gazete ve gazeteciliğin tarihi ise çok eski değildir. Bugünkü anlamda ilk gazete örneklerini, 17. yüzyılın başlarında (1604-1609) Hollanda ve Almanya’da görürüz.

            Osmanlı Devleti’nde ilk gazete,  1 Kasım 1831 yılında yayınlanan TAKVİM-İ VAKAYİ’dir.

            İlk yerel gazete ise, 1867 yılında Erzurum’da yayınlanan ENVAR-I ŞARKİYE GAZETESİ’dir.

            Eğirdir’de ise ilk gazete, 23 Temmuz 1953 yılında yayınlanan ve sahipliğini Abdullah Naci Kartal’ın yaptığı GÖLSESİ GAZETESİ’dir.

            Bugün Anadolu’da günlük, haftalık ya da 15 günlük 1700 civarında gazete yayınlanmaktadır.

            Gazeteler; insanların çevresinde olup biteni öğrenmek, öğrendiklerini ve düşündüklerini başkalarına duyurmak ihtiyacından doğmuştur.

            Son 100 yıl içinde matbaa teknolojisindeki gelişmeler nedeniyle de olağanüstü boyutlara ulaşarak DÖRDÜNCÜ KUVVET durumuna gelmiştir.

            Ekonomik alanda, siyasi alanda, toplumların sosyo-psikolojileri üzerinde etki yaratacak, yönlendirecek özelliklere sahip olan basın sektörü, bu özelliğinden dolayı yüzyıllardır insanların ve ülkelerin kaderinde önemli roller oynamış ve oynamaktadır.

            Yerel Basına gelince: Yalnız belli bir yörede yayınlanan, yerel haber ve konuların yer aldığı gazetelerdir. Bunlar, öncelikle yöresinin olaylarını ele alır, yerel sorunları ön planda tutarlar. Yazılanlar hep tanıdık ve yakın çevreyle ilgilidir.

            İnsanlar kendisi hakkında, yaşadığı yöresi hakkında yazılan güzel bir haber ya da yorum karşısında büyük sevinç duyarlar; aksi olduğunda da tepkilerini açıkça gösterirler; üzülürler; gazeteye ve gazetecilere kızarlar, öfkelenirler. Bundan dolayı da gazete yayınlamak, gazeteci olmak çileli bir iştir; belalı bir iştir; zor bir iştir. Dünyada işini yaparken en çok öldürülen, hapishanelerde çürütülen meslek erbabı, gazetecilerdir.

            Ülkemizde yerel basının halkla bütünleştiği ve çok etkin olduğu dönem Kurtuluş Savaşı yıllarıdır. Yerel gazeteler bu dönemde yörelerinde hem MİLLİ MÜCADELE’NİN öncülüğünü yapmış, hem de Anadolu’nun işgali karşısında direnişin sesi olmuşlardır.

            Büyük Atatürk’ün “FAZİLET ADALARI” olarak tanımladığı yerel gazetelerin bugün Eğridir’deki en önemli temsilcisi AKIN GAZETESİ’dir. 11 Ocak 1971 yılında rahmetli Ali Sinan tarafından basın-yayın tarihine kazandırılan bu gazete, tam 50 yıldır ilçemize damgasını vurmuştur.

            Halkın en çok merak ettiği konulardan biri, yörelerinde kendilerini yönetenlerin başarıları, başarısızlıkları, hataları, düşünceleri, projeleridir. Bunları dile getiren, seslendiren yerel basındır. Çünkü yerel basın aynı zamanda bir yandan devlet ve kurumlarla vatandaş arasında köprü görevi görürken,  sorunlarına çare ararken, diğer yandan kurumların işleyişinde bir anlamda denetim ve eleştiri görevini de üstlenmekte; halkın gözü-kulağı olmaktadır.

            Kişisel, ekonomik ve toplumsal nedenlerle umutsuzluğa, yılgınlığı düşen kitlelere şevk ve heyecan vererek mücadele azmi kazandırmak gibi sosyal bir işlevi de bulunan gazetelerin -ve şimdilerde buna katılan internet gazetelerinin-  varlığı ve çeşitliliği, o yöre için büyük bir zenginliktir.

            İşte tüm bunlardan dolayı keşke her eve bir yerel gazete girse, internet gazeteleri keşke çok daha geniş kitlelerce okunabilse; keşke her vatandaş düşüncelerini, eleştirilerini, uyarılarını yöresindeki basın aracılığı ile özgürce ve korkusuzca dile getirip kamuoyu ile paylaşabilse. Gazeteler de, kendi ilkeleri, üslupları ve idealleri doğrultusunda okuyucularıyla sağlam bir bağ kurabilse; ne güzel olur…                                                                                                           

            Okuma yazma kültürünün giderek azaldığı, buna karşın “dedikodu”,  “seyir”  ve “kulak kültürü” nün giderek yaygınlaştığı toplumlarda basının işlevi, görevi ve sorumluluğu her geçen gün daha da artmaktadır.

            Eğirdir Akın Gazetesi, bu sorumluluğu şimdi Abdullah Sinan ve sevgili eşi tarafından omuzlanıp başarı ile geleceğe taşınmaktadır.

            Nice 50 yıllara…

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap