Sayın Osman Fesçi’nin Sorularına Tarhan’dan Yanıt…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Sayın Osman Fesçi’nin Sorularına Tarhan’dan Yanıt…
Haberin Tarihi: 26.1.2021 09:54:49 - Okunma Sayısı:8912 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı

Sayın Osman Fesçi’nin Sorularına Tarhan’dan Yanıt…

                     Zeki TARHAN - ANKARA

Sayın Osman FESÇİ, “EĞİRDİR ÇAYBAŞI” WhatsApp grubunda, bana hitaben yazdığı yazıda bazı sorular soruyor…”Değerli hocalarımız, ya da öncü göl sorununu takip edenler acaba, Isparta milletvekillerinin tümünü ziyaret etmişler midir?” diye soruyor ve devamında; bu ziyaretlerin ne zaman ve kaç kez gerçekleştirildiğini, ne sonuç alındığını da dile getirerek, fikr-i takibin önemine vurgu yapıyor…

                                                      ***

           …Ve sayın FESÇİ, son tahlilde; icraat olmadan sonuç alınamayacağı saptamasında bulunarak, güzel bir teşbih (=benzeti / benzetme ) yapıyor…

…Bu işin uzmanlarıyla yetkililerin aynı trende, fakat ayrı vagonlarda seyahat ettiklerini belirterek, tek bir vagonda öncelikle toplanmaları ve gidecekleri istasyonu belirlemeleri gerektiği üzerinde önemle duruyor…

                                                   ***

        Sayın FESÇİ, TARHAN’a hitaben yazdığı yazının sonunda, son noktayı bakın nasıl koyuyor: “Her yıl farklı bir göl savunucusu çıkıyor, bir parlıyor, sonra soluğu yetmiyor soluyor…”

                                                  ***

   …Evet, hemen şunu belirtmeliyim ki; sayın FESÇİ’nin soruları ve saptamaları gayet rasyonel ve kanayan yaraya neşter vurma çabası olarak görülmeli ve öyle algılanmalıdır. Artık, sorunu sadece EĞİRDİR GÖLÜ olarak değil, GÖLLER BÖLGESİ olarak, ekolojik bir bütünsellik içinde ele almak zorundayız. Ekolojik bir bütünsellik derken; Konya / Isparta / Burdur / Antalya / Afyon’u içine alan bir hinterland’dan söz ediyoruz. Bu bütünsellik; ekolojik bütünsellik kadar, ekonomik bütünselliği de içeriyor… Dünya turizm merkezi Antalya’nın arka bahçesi isek, bu; İç batı Akdeniz’dir, Göller Bölgesidir.

                                              ***

      Olaya bakış açımızı böylece belirledikten sonra, “aynı tren / ayrı vagonlar” teşbihine gelelim. Isparta’dan yasama organına gönderdiğimiz temsilcilerimiz, hiçbir zaman aynı trende / aynı vagonda seyahat etmemişlerdir. TBMM tutanaklarını incelerseniz, bu gerçeği çok rahat görürsünüz. Isparta’nın iktidar ve muhalefet milletvekilleri, hiçbir dönem yan yana gelememişlerdir. Yan yana diyorum, evet evet somut bir örnek vereyim; TOBB ve ITSO işbirliği ile ara işgücü elamanı yetiştirmek amaçlı, orta öğretim düzeyinde okul kazandırılacak Isparta’ya. Isparta’dan bir otobüs dolusu heyet Ankara’ya geliyor… Bu heyete Ankara’dan ISVAK heyeti de katılıyor… TOBB’nin ikiz kulelerindeyiz… Isparta’nın iktidar ve muhalefet milletvekillerini, bir türlü yan yana oturtamıyoruz.

                                              ***

      Yıllardır, gelmiş / geçmiş Isparta milletvekillerimizi bir arada, Isparta’nın sorunlarını bir tartışma zemininde ne yazık ki tartıştıramamışızdır. Hep tek kale top çevirmişlerdir. Göl için de aynı tavır sergilenmiştir.

                                            ***

      Sayın FESÇİ, bildiğiniz gibi ”GÖZBEBEĞİMİZ EĞİRDİR GÖLÜ ÇALIŞTAYI”  Gölümüzün kurtuluşu için bir milattır. 6 Şubat 2019’da yani, iki yıl önce yapılan bu etkinlik; SDÜ / Isparta valiliği / ISVAK paydaşlığında yapılmış ve Çalıştay çıktısı olarak, etkinlik kitabı yayınlanmıştır. Bu kitapta; hem ISVAK ın hem SDÜ Su Enstitüsünün  MANİFESTOLARI da yer almakta. Her iki Manifesto da (=Sonuç Bildirgesi) EĞİRDİR GÖLÜ’nün kurtuluşunun yol haritasıdır!!!

                                          ***

      Çalıştay hazırlık sürecinde; Isparta milletvekillerimizle heyetler halinde ziyaret edilip görüşmeler yapılmış ve çalıştay hakkında bilgilendirilip, çalıştaya davet edilmişlerdir.

   Tarım ve Orman Bakanlığımız bünyesindeki Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, Balıkçılık Genel Müdürlüğü, DSİ Genel müdürlükleri, yine ISVAK heyetlerince ziyaret edilmiş, Çalıştaydaki oturumlarda sunum yapacaklar saptanmıştır. Aynı şekilde Üniversitelerdeki bilim insanlarımızla da Çalıştay için ziyaretlerde bulunulmuştur. Isparta ayağın da da; Üniversitemiz, Valimiz, Yerel yönetimler ile SAREM ve MAREM ziyaret edilmiştir.

                                    ***

      KOP Kalkınma İdaresi benzeri bir yapılanmayı, başlangıçta Burdur ve Isparta birlikteliği ile nasıl hayata geçirebiliriz düşüncesinden hareketle, Sosyal medyada, Gölle ilgili oluşturulan WhatsApp grupları ile ISVAK heyeti, Konya’ya gitmiş ve KOP yerleşkesinde bir araya gelmişlerdir.

      KOP’tan edinilen bilgiler ışığında, kamuoyu oluşturulmuş, benzer yapılanmayı hayata geçirmek için ‘ITSO’ öncülüğünde, Burdur Ticaret ve Sanayi Odası birlikteliğinde bir toplantı düzenlenmiştir. Toplantıya, milletvekilimiz sayın GÖKGÖZ de katılmıştır.

      Temennimiz, Göller Bölgesi Kalkınma İdaresinin tez zamanda hayata geçirilerek, Kurumakta / yok olmakta olan göllerimizi kurtarmaktır.

                                                      ----- 0 ----

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap