İşte Eğirdir Gölü’ne Radikal Çözüm!!!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İşte Eğirdir Gölü’ne Radikal Çözüm!!!
Haberin Tarihi: 5.3.2021 16:29:54 - Okunma Sayısı:9268 defa okundu.

ÖNCELİK GÖL OLMALI!!!

İŞTE EĞİRDİR GÖLÜ’NE RADİKAL ÇÖZÜM!!!  

ÖNCELİK GÖL OLMALI!!! 

                                                       Zeki TARHAN – ANKARA 

                                                                   BİRİNCİ   BÖLÜM        

             Isparta’mızın yetiştirdiği bilim insanlarımızla, göle aşık Eğirdir sevdalılarıyla, başlattığımız söyleşilere, bugün de Ankara Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim  üyesi  hemşerimiz Prof. Dr. Zafer KARAER ile sürdürüyoruz… Zafer hocamız; “…Bir zamanlar ülkemizin en büyük ikinci içme suyu rezervuarı ve yedi renkli göl olarak övündüğümüz, doğa harikası Eğirdir gölümüz, dıştan ve içten yapılan ihanetler sonucu, renkleri solmuş, hatta renklerini kaybetmiş, suyu çekilmiş, artık içilmez olmuş!!!” derken, “…Artık gölün adeta can çekiştirmekte olduğunu ve kurtulmayı beklediğini” haykırırken, tüm sağ ve sol toplumsal güç ayrımı yapmadan, bakın tüm toplum kesimlerine nasıl bir ÇAĞRI’ da bulunuyordu:  

               “GELİN!!! EL ELE VEREREK; TEKRAR GÖKKUŞAĞI BENZERİ RENKLERİNE KAVUŞTURALIM GÖLÜMÜZÜ!!! 

                                                             *** 

          …İşte böyle coşarak haykırıyor ve de çağrısını da popülizmden uzak, sevgiliye seslenir gibi yapıyordu sağ ve sol toplumsal güçlere… 

           TARHAN - EĞİRDİR GÖLÜ’ne bakışta; gerek siyasi arenada olsun ve gerekse diğer farklı zaman ve zeminde, farklı platformlarda olsun, bir “Popülizm” olgusu var. Bu olguya siz nasıl bakıyorsunuz ve somut bir örnekle açıklamanız mümkün mü sevgili Zafer hocam? 

          KARAER – Elbette… En somut örnek; Popülizm uğruna, Eğirdir Gölü’nün birer süsü olan iki Adamızın, CANADA ve NİS diye bilinen YEŞİLADA’nın YARIM ADA’ya dönüştürülmesidir. Bu suretle, göl suyunun doğal DEVRİ DAİMİ (=sürekli dönüş, dolaşım) ni gerçekleştirememiş olması, gölün doğal havalanması ve nefes almasını güçleştirmiş, hatta engellemiştir!!! Gölün EKO SİSTEMİ alt – üst edilmiştir!!!  ADA’lara giden karayolu yerine, Kale burnu CANADA arası ile CANADA – YEŞİL ADA arasına birer KÖPRÜ yapılarak,  göl suyunun DEVRİ DAİMİ sağlanmalıdır!!! ÖNCELİK GÖL OLMALIDIR!!! 

                                                          ***                           

             TARHAN – Fıstık biçimindeki Eğirdir Gölümüzü çevreleyen tarımsal arazilerde, neredeyse göle sıfır elma üretimi yapılmakta… Bu sizi rahatsız etmiyor mu hocam? 

              KARAER – Hem de çok çok rahatsız ediyor… Hiçbir EKO SİSTEM’le ilgili araştırma yapılmadan ve buna göre raporlar hazırlanmadan, etrafında yüzlerce BAHÇE ile, sulama için hesapsız açılan kaçak ve denetlenmeyen yüzlerce ARTEZYEN KUYUSU ile, bu bahçelerde kullanılan hesapsız ilaçlamalar ( =pestisit/ zehirler ) ile, çevresindeki yüzlerce yerleşim yerlerine ait, ARITMASIZ EVSEL ve  SANAYİ ATIKLARI ile; gölün ve çevresinin EKO – SİSTEMİ alt – üst edilmiştir!!! ÖNCELİK GÖL OLMALIDIR!!! 

             Unutulmamalıdır ki; bugün  BİLİM HER ŞEYİ HESAP EDEBİLİR NOKTADADIR!!! 

DEVAM EDECEK… 

YARIN: İŞTE RADİKAL ÇÖZÜMÜN ( 5 ) MADDESİ… 

                           

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap