AVRUPA'NIN EN BÜYÜK KEREVİT KULUÇKAHANESİ EĞİRDİR'DE AÇILIYOR

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,AVRUPA'NIN EN BÜYÜK KEREVİT KULUÇKAHANESİ EĞİRDİR'DE AÇILIYOR
Haberin Tarihi: 26.3.2015 09:05:00 - Okunma Sayısı:2230 defa okundu.

Amaç; kerevitteki hastalık problemini ortadan kaldırmak...

AVRUPA’NIN EN BÜYÜK KEREVİT KULUÇKAHANESİ EĞİRDİR’DE AÇILIYOR

Amaç; kerevitteki hastalık problemini ortadan kaldırmak...

 

            Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu (SARİM) Müdürü Şakir Çınar, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü ile Batı Akdeniz Kalkınma Ajansının (BAKA) desteğiyle 2 yıl önce Eğirdir’de yapımına başlanan kerevit kuluçkahanesinin resmi açılışının yakın zamanda yapılacağını söyledi.

            Çınar, 1985'te ilk olarak Işıklı Göl'de görülen "Kerevit vebası" hastalığının zamanla Türkiye'deki diğer göllere de yayılması nedeniyle Eğirdir Gölü'nde 3 bin ton olan üretimin 10 tona kadar düştüğünü, bu durumun Türkiye'nin Avrupa'ya olan kerevit ihracatını azalttığını dile getirdi. Çınar, Türk kerevitinin Avrupa pazarında tekrar eski günlerine dönebilmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade ederek  Eğirdir’de kurulan Kuluçkahanenin iki ayrı kapalı devre ve resirküle sistemden oluştuğunu, bu anlamda Avrupa'nın en büyük kerevit kuluçkahanesi olma özelliğini taşıdığını vurguladı. Çınar, "Bu iki farklı sistemle farkı su sıcaklıkları ve su kaliteleri belirledik.

            Bu şekilde kerevite doğrudan müdahale edebilmekteyiz. Tamamen Ar-Ge mantığı ile çalışan bir sistem. Burada üretilen kerevitlerin yüzde 3'ünü Ar-Ge'de kullanıp, gerisini doğal ortama bırakacağız" dedi

            Bu sistemdeki temel amacın kerevit üretmek değil, kerevitteki hastalık problemini ortadan kaldırmak olduğunu ifade eden Çınar, "Kerevitte stoklama problemleri var. Yetiştiricilik de olmadığı için Avrupa'da pazar sahibi olamadığımız bir süreç söz konusu. Burada hem kerevit hastalığı ile mücadele edeceğiz hem de kereviti kültüre alacağız" diye konuştu.

            Çınar, "Kerevitimiz Avrupa pazarında 'altın kerevit' diyebileceğimiz bir tür. Türk kereviti doğal türlere benzediği için Avrupalılar çok seviyor. Bu nedenle Avrupalılar, pazardaki kerevitler arasında bulursa Türk kerevitini alıyor. Bulamadığı zamanlarda ise Uzak Doğu ve Amerikan kerevitini tercih ediyor. Bu pazarı takip edebilmemiz için arz talep dengesini tutturmamız lazım. Avrupa'dan ciddi bir talep var. Üretimde dalgalanmaların önüne geçmek için bu projeyi yaptık. Bu tesiste değeri zaten çok yüksek olan kereviti pazarda var etmek ve bundan sonraki kerevit arzını sürdürülebilir hale getirmek istiyoruz." dedi.

            Eğirdir SARİM Müdürü Şakir Çınar, gölde şu anda 100 ton olan kerevit üretimini yapılacak çalışmalarla 2 bin 500 tona çıkarmayı hedeflediklerini de sözlerine ekledi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap