Kanal Eğirdir’in Düşündürdükleri…

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kanal Eğirdir’in  Düşündürdükleri…
Haberin Tarihi: 29.3.2021 12:17:35 - Okunma Sayısı:6967 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

KANAL EĞİRDİR’İN DÜŞÜNDÜRDÜKLERİ…

                                         Zeki TARHAN – ANKARA

        Akdeniz’i Kızıldeniz'e bağlayan Süveyş kanalında, 400 metre uzunluğunda, dört futbol sahası büyüklüğünde ve 20 bin konteyner taşıma kapasitesine sahip, 220 bin tonluk gemi yüzünden Süveyş Kanalı kilitlenmişti… Süveyş kanalı, MISIR için çok önemli, ekonomisinin de 3'ncü büyük döviz kaynağıydı… İşte bu dev uluslar arası ticaret gemisi Ever Given, kum fırtınasına yakalanarak, Süveyş Kanalında karaya oturmuş, deniz trafiği altüst olmuştu…                                                     

                                                    ***

         Bilgisayar başında, bir yandan KANAL EĞİRDİR’i yazarken, diğer yandan da TV’ye kulak veriyor, Süveyş kanalında karaya oturan uluslar arası dev ticaret gemisinin karaya oturuş haberleri ve yol açtığı zararlarla ilgili haberleri izliyordum… Uluslar arası ticaret arenası, bu gemi ile uğraşa dursun, ben de KANAL EĞİRDİR ile uğraşayım… Hadi o zaman başlayalım.

                                                        ***

           Yıllar önce, tarihi EĞİRDİR EVİ’nde yapılan ve TARHAN’ın yönettiği bir açıkoturumda, zamanın Isparta Vali Yardımcısı şöyle diyordu: “… Kovada Kanalını zehir akıtan bir kanal olmaktan kurtarmak için, Kovada Kanalına paralel, gölün temiz suyunu akıtacak ikinci bir kanal açmak çözüm olabilir.” Köprünün altından çok sular aktı anlayacağınız… Nice valiler, nice vali yardımcıları geldi geçti Isparta’dan.

                                                         ***

          …Ve kadın Çevre bakanımız teşrif buyurdular Eğirdir’e. Kovada Kanalının kirliliğini de bizzat sayın bakan yerinde gözlemlemişti. BOĞAZOVA’nın kadın çiftçileri, hemcinsleri bakana yetiştirdikleri elmadan, bir tabak içerisinde ikram ettiler… Çevre bakanımız, sulama konusunda bilgilendirilmişti ve ikram edilen elmadan yemedi. Gerekçesini de söylemekten çekinmemişti. “Bu elmalar, bu kanalın kirlenmiş suyu ile sulanıyor…”

                                                           ***

        Yukarıda ne demiştik? Köprünün altından çok sular aktı… Gel zaman git zaman, bir başka Orman bakanı geldi Eğirdir’e. Orman Fidanlığı, Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü (MAREM)’nün tam karşısındaydı. Helikopterle indi Fidanlığa sayın bakan. Temaslarından sonra; Kovada Kanalı güzergahında da bir inceleme yapması talebinde bulunuldu bakandan. Bakan bu talebe sıcak bakmamıştı.

                                                                ***

       Yine bir EĞİRDİR EVİ toplantısında, TARHAN’ın yönetiminde yapılan AÇIKOTURUM da; Şeyh-ül muharririn Mustafa CESUR, kadın Çevre Bakanımızı eleştirince, Hobanoğlu ayağa kalkarak; “…Bakanımızı böyle eleştiremezsiniz” demişti de, tartışmanın tatsız bir mecraya sürüklenmesini çok şükür önleyebilmiştim.

                                                                  ***

        Çok taze, fırından yeni çıkmış,  el yakıyor diyebileceğimiz KANAL EĞİRDİR FOTOĞRAFLARI!!! Eğirdir Gölünün suları; yaklaşık 200 metre uzunluğunda, 25 metre genişliğinde tahkim edilmiş bir kanalla nereye akıyordu acaba?!!! KANAL EĞİRDİR; Gölden su akışı sağlamak için tahkim edilmişti…

        Ekli görüntülerden anlaşılacağı gibi, mevcut kot seviyesinden su almak için, DSİ tarafından ciddi bir KANAL oluşturulmuştur. Sözünü ettiğimiz ve adını KANAL EĞİRDİR diye adlandırdığımız bu Kanal, yadsınamayacak bir gerçeklikle, Kovada Hidroelektrik santrallerini beslemektedir!!! Eğirdir Gölünün sularının, Köprü başındaki REGÜLATÖR (=düzenleyici ) ile Kovada gölüne aktarılması, doğal denge için kaçınılmazdır. Ama enerji için; Regülatör kapakları su kaçırıyor gerekçesiyle, bu kapakların altına, DSİ’ce tahkim edilmiş ikinci Kanalla bir bağlantının sağlanarak, tarımsal sulamadaki vahşi kapitalist anlayışın, bir başka vahşi yüzünü enerjide mi görmekteyiz?!!!

       Burada hemen belirtmeliyiz ki; Eğirdir Gölü’nün bekası, rant uğruna tehlikeye atılamaz. Eğirdir Gölü Özel hükümlerinde; minimum su kotunda gölden su alınamayacağı kesin hükme bağlanmışken, yoksa bu hüküm, “yok” hükmünde midir?!!! Bu ikinci Kanala niçin gerek görülmüştür?!!! DSİ 18.Bölge Müdürlüğü /DSİ Genel Müdürlüğü ile Su Yönetimi Genel Müdürlüğü, kamuoyumuzu aydınlatıcı bir açıklamayı mutlaka yapmalı, kafalarda oluşan soru işaretleri, şeffaf bir şekilde açıklanmalıdır…

                                                               ***

              …Ve Eğirdir Gölü’nün kuzeyi!!! Hoyran Gölü ve Hoyran Ovası!!!? Son beş yılda, 20 – 30 bin dönüm yeni bahçe tesisi!!!? Oluk gibi akan, sayısız kaçak arteziyen kuyuları!!! Denetlenemeyen / denetlenmeyen / kapatılamayan / kapatılmayan kaçak kuyularla gölün dibinden çekilen oluk oluk akıtılan sular!!!

                 Ah Eğirdir Gölü!!! Vah Eğirdir Gölü!!!                              

          

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap