Avrupa'nın en büyük kapalı devre kerevit kuluçkahanesi Eğirdir'de açıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Avrupa'nın en büyük kapalı devre kerevit kuluçkahanesi Eğirdir'de açıldı
Haberin Tarihi: 8.4.2015 19:21:00 - Okunma Sayısı:1753 defa okundu.

Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (SARİM) tarafından projelendirilen ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen kapalı devre kerevit kuluçkahanesi bugün muhteşem bir törenle hizmete açıldı

Avrupa’nın en büyük kapalı devre kerevit kuluçkahanesi Eğirdir’de açıldı

 

            Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü (SARİM) tarafından projelendirilen ve Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü ve Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı tarafından finanse edilen kapalı devre kerevit kuluçkahanesi bugün muhteşem bir törenle hizmete açıldı.

            Kerevit Araştırma Merkezinin açılışına; TAGEM (Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü) Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak, Genel Müdür Yardımcısı Dr. Necati Tulgar, Bahçe Bitkileri Araştırma Daire Başkanı Dr. Nejdet Kaplan, Hayvancılık ve Su Ürünleri Araştırma Daire Başkanı Dr. Ali Ayar,  Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü Kaynak Yönetimi Daire Başkanı Ramazan Çelebi, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Cevdet Akdeniz, Isparta Valisi Vahdettin Özkan, İlçe Kaymakamları, İlçe Belediye Başkanları, Daire Amirleri, Balıkçılık kooperatifleri, Balıkçılar, Çiftçiler ve davetliler katıldılar.

            Kerevit Araştırma Merkezinin açılışı Eğirdir Halk Eğitim Merkezi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile başladı. Daha sonra devletimizin kurucusu büyük önder Mustafa Kemal Atatürk ve aziz şehitlerimiz için bir dakikalık saygı duruşunda bulunuldu ardından İstiklal Marşımız söylenildi.

            Program protokol konuşmaları ile devam etti.

            Eğirdir Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürü Şakir Çınar, bir açılış konuşması yaparak kurumun çalışmalarından bahsetti. Çınar, şunları söyledi: “Sayın valim genel müdürüm daire amirlerim sektörümüzün temsilcileri uzaktan ya da yakından bizi bu mutlu günümüzde yalnız bırakmayan dostlarım basınımızın güzide temsilcileri hanımefendiler ve beyefendiler.

            Bir hayalin gerçekleştiği, bir tohumun yeşerdiği, bir kardelenin çiçek açtığı bizim için gururlandığımız, sevindiğimiz, heyecanımızdan kalbimizin göğsümüze sığmadığı bu günde bizleri yalnız bırakmadığınız ve sevincimize ortak olduğunuzdan dolayı sizleri şahsım ve kurumum adına saygıyla selamlıyorum.

            Üretim bilhassa hayvansal üretim dünya üzerinde en çok kafa yorulan ve en çok çaba gösterilen bir konu. Nüfus artıyor artan bu nüfusa rağmen üretim alanlarında bir artış söz konusu değil. Bize düşen üretimde verimliliği, kaliteyi artıracak çalışmaları gün geçtikçe daha çok yapmalı ve bu alandaki ilerlemeyi daha hızlı kat etmeliyiz.

            Kerevit uzun yıllar boyunca ülkemizden avlanan ve yurtdışına ihraç ettiğimiz önemli bir içsu ürünümüz. 1970 yılından sonra bu ürün pazarlanmak için avlanmaya başlanmıştır. Yıllık 8000 tonlar civarında avcılığın yapıldığı bu üründe  ihracatın yaklaşık yarısını Eğirdir Gölü’nden yapmışız bu tarihten sonra Avrupa’yı kasıp kavuran bir hastalık ülkemizde de ciddi sorunlar oluşturmuş ve 1986 yılında stoklar çökmüş ve adeta tür ortadan kaybolmuştur. Aynı familyadaki Avrupa kerevitinin tümü hastalıktan ölürken bizim türümüz hastalıkla yaşamayı öğrenmiş ne hastalık onu ne de o hastalığı yenememiştir. Sonuçta 8000 tonlardan 200-300 tonlara düşen bir ihracat rakamları ve ciddi ekonomik kayıplar.

            2013 yılında hedeflediğimiz yılmadığımız ve sıkıntılı bir süreçten geçirerek bu günlere geldiğimiz projemizin bugün açılışını sizlerle yapmaktan onur duymaktayız.

            Tesis hakkında kısaca bilgi verirsem Avrupa’nın en büyük kapalı devre kerevit kuluçkahanesi Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı elindeki en büyük kapalı devre AR-GE merkezidir. Bünyesinde kurulurken üst düzey bir teknoloji kullanıldı birkaç denemeyi aynı anda yapabilecek modern bir tesis.

            Ben buradan bu projenin gerçekleşmesi sırasında desteklerini esirgemeyen Genel Müdürümüz Sayın Doç. Dr. Masum BURAK’a, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürümüz Sayın Dr. Durali Koçak’a projemizi destekleyen Baka Genel sekreteri Sayın Mehmet Sırrı ÖZEN’e, İnşaatın yapım aşamasında taşın altına elini koymaktan çekinmeyen İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Mahmut ZADEOĞLU’na tüm çalışmalarımızda  bizi yalnız bırakmayan varlığıyla destekleriyle bizi daima cesaretlendiren Isparta Valimiz Sayın Vahdettin Özkan’a ve bu çileli yolda emeklerini unutamayacağım değerli yol arkadaşlarıma şükranlarımı sunuyorum”.

            Daha sonra söz alan BAKA Koordinatörü Ali Galip Bilgili, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel  Sekreteri Mehmet Sırrı ÖZEN’in şehir dışında olduğu için programa katılamadığını dile getirerek “Ajans olarak bölgemizin kalkınmasını sağlıyoruz. Eğirdir’de de kerevit kuluçkahanesi yapılıyor. Buna katkı sağlanması da çok önemli. BAKA olarak desteklerimize devam edeceğiz” dedi.

            TAGEM Genel Müdürü Doç. Dr. Masum Burak ise konuşmalarında önümüzdeki hafta içerisinde Bakanlar Genel Kurulunda bütün istasyonların yeniden Enstitü haline getirileceğini müjdeledi.

            Burak: “Heyecanlı bir gündeyiz. Kamu kurumları içerisindeki en büyük kurum Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı. En çok desteği alan biziz. Önümüzdeki hafta içerisinde bakanlar kurulunda önemli bir görüşmemiz olacak. Türkiye’deki bütün istasyonlarımızı yeniden enstitü haline dönüştüreceğiz. Eğirdir’de de iki tane büyük ve başarılı kurumlarımız var. İnşallah yeniden “Enstitü” unvanını alacak.” dedi. Burak sözlerine şöyle devam etti:  “Su ürünleri olarak ihracatta çok iyi bir şekilde ilerlemiş durumdayız. 2014 yılı içerisinde balıkçılarımıza 941 bin TL. tutarında destek verdik.  Kerevitin tamamı ihraç olan bir ürün. 1970’li yıllarda 8 bin ton olan ürün, ilerleyen zaman içerisinde 300 tonlara kadar düşmüş. İnşallah bu tesis sayesinde göllerimiz yeniden eski canlılıklarını kazanacak. Bu tesis Türkiye ve Avrupa’nın en büyük kapalı devre kerevit kuluçkahanesi olacak. Eğirdir’i tebrik ediyorum. bu tesisin yapımında, emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Hayırlı ve uğurlu olsanı diliyorum” dedi.

            Havanın yağışlı olması dolayısıyla kısa bir konuşma yapan Isparta Valisi Vahdettin Özkan ise: “Bu tesisin  Ispartamıza, Eğirdir’imize ve bölgemize hayırlı  uğurlu olmasını ve  bol bereket getirmesini temenni ediyorum” dedi.

            Konuşmalarının ardından Kerevit Araştırma Merkezinin açılışı  protokol tarafından yapılarak, hayırlı ve uğurlu olması temennisinde bulunuldu.

            Tesis bütün katılımcılar tarafından büyük bir beğeni aldı.

            "Kerevit Araştırma Merkezi", donanım ve teknoloji açısından Avrupa'nın ve ülkemizin en modern kapalı devre kerevit kuluçkahanesi olma özelliğini taşıyor. Bu kadar önemli bir tesisin Eğirdir’e kazandırılmasında emeği geçenlere teşekkür eder,  hayırlı ve uğurlu olmasını dileriz.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap