COVİD 19’UN EĞİRDİR BELEDİYESİNE ETKİSİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,COVİD 19’UN EĞİRDİR BELEDİYESİNE ETKİSİ
Haberin Tarihi: 3.7.2021 12:46:42 - Okunma Sayısı:4571 defa okundu.

Havva MUTLUCAN Yazdı...

COVİD 19’UN EĞİRDİR BELEDİYESİNE ETKİSİ

           Ülkemizde Belediye Başkanları halk tarafından seçilen bir oylama sistemi ile başkanlığa talip olurlar.

            Bu makama gelmek için ise tüm siyasi yöntemleri kullanırlar. Ellerindeki en büyük koz ise Belediye’deki istihdam konusudur. Başkan adayları isteler de istemeseler de seçim gündemlerinde - taahhütlerinde Belediye de çalışan personelin sayıları konusunda açık kapı bırakmak durumunda kalmalarıdır.

           Bazı kesimlerce de sürekli dile getirilen eleştiri konusu Belediye’deki işçi sayısının fazla olmasıdır. Seçim çalışmaları esnasında Belediye Başkanları adaylarınca biz yönetime gelelim gerisi kolay, Belediye’deki İstihdam (işçi) sayısını elimizden geldiği kadar minimum düzeye çekmek için gayret edeceğiz denilir…….?

           Bu gerçekleşir mi dersiniz! Gerçekleşmez.

           Çünkü çok özür dilerim ama Başkanlarımızın “eli mahkûmdur,” söz verilmiştir. Her ne kadar bazı toplantılarda istihdam konusu gündeme alınıp, gereken yapılacak denilse de orada kalır.

           Ama şu yapılmaya çalışılır; İmkânlar çerçevesince istihdam edilenlerde isim değişikliğine gidilebilir. Bu durum böyle gelmiş, böyle gitmeye devam eder.

          Ben pek ayrıntıya girmeyeyim isterseniz!

        “Çünkü bazen tatlı dille de olsa uyarılmak durumunda kalıyorum”

          Belediyelerde istihdam konusu hiçbir zaman güncelliğinden düşmez. Bu durum tabi ki gelir-gider düzeyini alt üst etmektedir. Belediye Başkanı ve üst yönetimdeki kişilerin kaynak arayışları içeresine girmesini zorunlu hale getirmektedir…….!

           Tabi ki bu yeni arayışların en kolay yolu şimdiye kadar gelmiş, geçmiş tüm Belediye Başkanlarımızın da yaptığı gibi Belediye’nin taşınmaz gayrimenkullerinin belli bir kısmının ihale yolu ile satışa çıkarılmasıdır.

          En son yakın bir zamanda Belediyemize ait satışı yapılan gayrimenkuller bazı vatandaşlarımız tarafından eleştiri konusu edildi.

         Neymiş efendim!

         Belediyenin elinde 3-5 tane taşınmaz kalmış! Onunda şimdiki yönetim tarafından satışa çıkarılmasıymış……!

         İşin en ilginç tarafı da bu eleştiriyi yapanların arasında önceki yönetimlerde görev almış ve daha önceki dönemlerde satılan taşınmazların altında imzaları bulunan kişilerin olması düşündürücü değil midir?

        Saygıdeğer Eğirdir’li vatandaşlarım….

         Şu atasözü aklıma geliyor. Karşımızdakilere tabii ki eleştiri yapacağız. Ama eleştiri yaparken “İğneyi kendimize çuvaldızı başkasına batıralım.”

         Değil mi?

         Şimdi denilecek ki yazdıklarınla Makalenin başlığı olan “ Covid-19 un Eğirdir Belediyesine Etkisi” ile ne alakası var?

          Şöyle ki; malumunuz son 1,5 yıldır etkisi altına girdiğimiz Covid-19 hastalığı tüm dünyayı maddi ve manevi alt üst etti. Hiç görülmemiş zararlara uğrattı. Bunun akabinde çoğu işletmelerin can çekişmesine, kapanmasına sebep oldu.

           Bizim Belediyemiz de Covid-19’ dan nasibini almış olup; maddi kayıplara uğramıştır. Bir Belediye yetkilisinden almış olduğum bilgiye göre Eğirdir Belediyesinin 1,5 yıldır Covid-19  tedbirleri kapsamında yapılan kısıtlamalardan dolayı yaklaşık 5 (beş) milyon TL gelir kaybına uğradığı dile getirilmektedir.

          Bu durum karşısında Belediye Başkanımız Sayın Veli GÖK’ün ne yapması beklenirdi….!

           Başkanlığa geldikten sonra pandemi virüsü Belediye’nin gelirlerini sekteye uğratmış, ama giderlerde hiçbir düşüş olmamıştır.

           Mutlaka geçici de olsa bir kaynak bulunması gerekiyordu ve minimum miktarda taşınmazların satılması isabetli bir karar olmuştur.

           Fakat bu geçici bir çözümdür. Çünkü üretime dayalı değildir ve eleştirildiği gibi hazır -cepten yeme yöntemidir. Belediyemiz her ne kadar kamu denetiminde halka hizmet yöntemiyle idare edilse de, minimum kârla da olsa ticaretle iç içe olmalıdır. Eğirdir’imiz de  bunun için çok müsait bir yerleşim yeridir.

          Örneğin Sayın Belediye Başkanımız mantarcı lığı hem istihdam hem de gelir kapısı olarak kazandırmaya çalışmaktadır.

         Üretime dayalı olduğu için doğru bir yöntemdir ve daha da yaygınlaştırılabilir.  Ama benim kişisel düşüncem mantar üretiminin yanında elma ile anılan Eğirdir’imize son sistem elma paketleme tesisi yapılması hem istihdam açısından hem de rekabeti ayakta tutması açısından daha uygun olacaktır…..

           Hem Eğirdir Kazansın hem de Belediyemiz.  

           Saygılarımla                                                                        

Havva MUTLUCAN

          

 

 

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap