İç Sular Kaptanı Ali Demiral’ın Seyir Defteri…(1. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,İç Sular Kaptanı Ali Demiral’ın Seyir Defteri…(1. Bölüm)
Haberin Tarihi: 17.12.2021 17:15:31 - Okunma Sayısı:3681 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

İÇ SULAR KAPTANI ALİ DEMİRAL’IN SEYİR DEFTERİ…

                               Zeki TARHAN – ANKARA

                                                        BÖLÜM :  1

                         Ali Kaptan, Eğirdir’in en güzel mahallesi Yazla’da ve Eğirdir Gölü'nün kıyıcığında dünyaya gözlerini açar… 1958’in 3 temmuzudur. İlkokulu, ortaokulu,  liseyi dünyaya gözlerini açtığı Yazla’da okur…

                     Ali, su ile iç içedir. Onunla özdeşleşmiştir ve göle aşıktır… Ve Liseden mezun olur olmaz, “Balıkçılığa” balıklama dalıverir… Ama bu; profesyonelce dalıştır. Bodoslama değil yani. Çünkü; onun için, ATA MESLEĞİ dir BALIKÇILIK.

                                                           ***

                     1986 yılı, Ali için bir kilometre taşıdır. Belki de yaşamındaki bir kırılma yada, yaşamın kendisine açtığı bol ışıklı bir pencere!!! Eğirdir Gölü'nde KEREVİT VEBASI denilen bir hastalık görülür ve hızla göle yayılır…

                     …Ve Ali KAPTAN, balıkçılığı bırakıp, DSİ bünyesinde, BOĞAZOVA Sulama Şefliğinde, ARAZİ SULAMA DAĞITIM KANALLARI’nı yönlendirme ve kayıtlandırma işlerinde çalışır…

                                                          ***

                    ALİ KAPTAN İÇİN, SAREMLİ GÜNLER BAŞLAR…

                      Dedik ya, Ali; su ile iç içe ve Göl çocuğu diye. Göl ile, Su ile, Balık ile ne varsa MIKNATIS gibi çekiyordu O’nu. 1986 Ağustos ayında Eğirdir’de bakanlığa doğrudan bağlı olarak SAREM  kurulur ve Nisan 1987 yılında  da faaliyete geçer. 

                     …Ve Ali KAPTAN, SAREM’e tercihen davet edilir… Ali Kaptan’ın bir ŞİŞEK tanımlaması vardır: “…Kavinne sürüsü içindeki az miktardaki iri KAVİNNE’nin yerel adıdır ŞİŞEK. İriliğinden ötürü yağlanmış olup, daha lezzetli olur. KAVİNNE; Pazar satış tezgahlarına gelmeden önce, ŞİŞEK balıkları mümkün mertebe ayıklanarak, daha yüksek fiyata satıldığından, farklı cins sanılmasına sebep olmuştur.”

                                                    ***

                       Ali KAPTAN, SAREM’de kurulacak olan BALIKÇILIK ŞUBESİ’ne KAPTAN olarak istihdam edilir… İlerleyen yıllarda; Laboratuar çalışmaları dahil, Kurumun tüm proje ekipleri içinde yer alarak, avcılıkla ilgili tüm AR –GE  uygulama ve görevlendirilme dahilinde, balıkçı esnaflarının eğitiminde yönlendirilecek av araç gereç ve malzemelerinin kullanımı / bakımı / sevk ve idaresinde, Kuruma bağlı 22 ilde 22 yıl çalışarak, üst düzey tecrübelerini ileride gerektiğinde Kurumla paylaşmak üzere, emekliye ayrılıp halen Kurumla irtibatını kesmeden, işleyişle ilgili bilgi ve görüş alış verişlerine  gönüllü olarak devem etmekte…

                                                        ***

                  Hani denir ya; “Teşbihte hata olmaz” diye. Ben, Ali KAPTAN’ın Yaşam çizgisine bir projektör tuttuğumda, O’nu KAVİNNE sürüsü içindeki ŞİŞEK balığına benzetiyorum… (Tabii, Ali KAPTAN’ın affına sığınarak)

                                                        ***

                   Yazı dizimizin ikinci bölümüne geçmeden önce, gelin SAREM’in resmi kurumsal internet sitesindeki tarihçesine bir göz atalım:

     Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, Bakanlığın araştırma, kontrol, test ve üretim kuruluşlarında yaptığı reorganizasyon sonucu, Türkiye iç sularında araştırmalar yapmak üzere, Ağustos 1986 yılında Bakanlığa doğrudan bağlı olarak kurulmuş, Nisan 1987 yılında faaliyete geçirilmiştir.

03.06.2011 tarih ve 639 sayılı kanun hükmünde kararname ile Bakanlığımız yeniden yapılandırılmış ve Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü (Eğirdir Birimi) Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretme ve Eğitim Enstitüsü çatısı altında birleştirilmiştir.

​​2013/4934 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile kurumumuz doğrudan merkeze bağlı taşra teşkilatı olarak Isparta İli, Eğirdir İlçesinde Su Ürünleri Araştırma İstasyonu Müdürlüğü şeklinde yeniden yapılanmıştır.

06/05/2015 tarihli ve 2015/7706 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile ismi tekrar Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü olarak değiştirilmiştir.

YARIN : İŞÇİ VE BALIKÇIYA İHTİYAÇ VE ALİ KAPTAN

     

 

 

 

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    23.12.2021 02:59:09
    Baba dostu gurur duydum. Ünyeden sevgiler selamlar abi..
Yorum Yap