EĞİRDİR GÖLÜ KİMİN?

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ KİMİN?
Haberin Tarihi: 25.5.2022 16:15:57 - Okunma Sayısı:3145 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜ KİMİN?

                             Zeki TARHAN –ANKARA

         Bugünkü AKIN’ın  facebook ve İnternet sitesinde, “EĞİRDİR GÖLÜ” başlıklı Havva MUTLUCAN’ın yazısını okudum. Hemen söyleyeyim ki, şaşırdım tabii. Havva  hanım, özetle şöyle diyor:

         “…Isparta Belediyesi; Gölümüzden aldığı içme suyu miktarı kadar, gölde sınırı olan ilçe ve kasabalara nüfusuna göre ödeme yapsın. Biz Eğirdir’liler, kendi suyumuzu Isparta merkezdeki insanlardan daha pahalıya kullanıyoruz.”

        …Evet, bunları derken iki hususa daha dikkat çekiyor; “Bundan böyle su meselesi siyasi malzeme yapılmaz ve İl yönetimi de, gölümüzden içme suyu almaktan vazgeçer, başka seçenekler bulmaya çalışır.”

                                                   ***

        Gelelim yazımızın başlığına; bu başlığı niçin attım? Yıllardır çok fonksiyonlu EĞİRDİR GÖLÜ’nün çok başlılığından şikâyet etmişizdir. Merkezi Yönetim ve Yerel Yönetim Birimlerinin yetki ve sorumluluk kargaşasından bir türlü kurtulamayışına tanık olmuşuzdur. Hatta, EĞİRDİR GÖLÜ için; “Yedi Kocalı Hürmüz” tanımlaması bile yapılmıştır. Ama son tahlilde; büyük yatırımcı kuruluş kimliğiyle, Eğirdir Gölü’nün sahibi “DSİ” olarak kamuoyunda yanlış bir algı oluşmuştur. Aynı yanlış algıyı, buna benzer bir yaklaşımla yukarıda belirttiğimiz Havva hanımın mülkiyetçi bakış açısını da ekleyebiliriz.

       Havva hanım, öyle bir yaklaşım sergilemiş ki; “EĞİRDİR GÖLÜ’NÜN TAPUSU EĞİRDİR’İNDİR” demesine beş dakikası kalmış sanki.

                                                 ***

       Şimdi de Isparta Yerel Yönetimine gelelim… Isparta içme suyunu, Eğirdir Gölü’nün Bedre koyundan, yüksek enerji maliyetiyle Isparta merkeze borulu hatla gölün suyunu çekiyor… Merkeze giden su; DSİ’nin tarımsal sulama amaçlı yapmış olduğu Darı Deresi Göleti’ n den aldığı su ile karıştırıp paçal yapıyor ve böylece uluslar arası genel kabul görmüş arsenik oranını tutturmaya çalışıyor… Arsenikli su oranını bu şekilde düşürmenin mümkün olup olmadığı konusu akademik camiada tartışma konusu olduğunu da burada belirtelim. Haa, şunu da anımsatalım; ikinci Darı Deresi göleti de devreye girince, Isparta EĞİRDİR GÖLÜ’ nden su almaktan da kurtulacaktır.

                                               **

      EĞİRDİR GÖLÜ kimin mi Havva hanım? Hadi bir ironi yapalım; Beyşehir Gölünün 1/3’ ü Eğirdir’in, 2/3’ ü de Beyşehir’in. Eğirdir Gölünün ise; ¼’ü Eğirdir’in, ¼’ü Gelendost’un, ¼’ü Yalvaç’ın, ¼’ ü de Senirkent’ in?!!!

                                              ***

      Bakın size ne diyeceğim, alın size ikinci bir ironi;  Yaa kardeşim, ÖZAL ilçemizin adını, Gölümüzün adını değiştirmedi mi? İlçemizin adı EĞİRDİR, gölümüzün adı da EĞİRDİR GÖLÜ!!! Gerisi  “…….ruktan teyyare!!!”

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    25.5.2022 17:48:09
    Havva hanım yazısında Eğirdir Gölü Eğirdir'in dememiş ki sınırı olan tüm ilçe ve kasabalar diye bahsetmiş
Yorum Yap