ANILARDA ISPARTA (25.BÖLÜM)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ANILARDA ISPARTA (25.BÖLÜM)
Haberin Tarihi: 9.6.2022 10:43:31 - Okunma Sayısı:1790 defa okundu.

İlhan Şimşek yazdı...

BÖLÜM - 25 

GÖLCÜK TABİAT PARKI

VE

GÖLCÜK GÖLÜ TARİHİ

 

Gölcük, Isparta’ya on iki kilometre uzaklıkta ve şehirden iki yüz metre daha yukarda, tam bir tabiat parkı. Gölün yaşı insanı hayrete düşürecek yaşta: 24000. Yanlış okumuyorsunuz değerli okuyucular. Gölün yaşının yirmi dört bin olduğuna inanasımız gelmiyor ama bilim adamları böyle söylüyor. Gölcük önceleri bir yanardağ imiş. Sönmüş ve volkanik (krater) göl olarak günümüze kadar gelmiş. Zamanla yanardağ ağzı çevreden gelen sularla dolmuş. Son ölçümlere göre derinliği SDÜ Araştırma Görevlisi İhsan Çiçek’in “Gölcük Kalderası” araştırmasına göre41 (kırk bir); Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğüne göre 32 metre.

Isparta kurulduktan sonra şehrin su ihtiyacı bir taraftan Andık suyu ile karşılanırken diğer yandan Gölcük’ten yararlanılmış. Cazibe dediğimiz yukardan aşağı su akışı ile Isparta halkı bu gölden su almış.

Isparta’nın nüfusu zamanla arttığı için su ihtiyacı da artmış. Bu nedenle otuz beş kilometre mesafedeki Eğirdir Gölü Isparta’nın can suyu olmuş. Eğirdir Gölü’nden gelen suyu Ispartalı hem evinde hem bağ-bahçe sulamasında kullanmış. Ancak şehrin ihtiyacını gidermek amacıyla yeni çalışmalar kapsamında Darı Deresi Göleti devreye sokulmuş.

Konumuz olan Göcük’e dönecek olursak çok şeyler söylememiz mümkün.  Gölcük’ün Isparta’ya katkısı çok büyük. Öncelikle Isparta’nın su deposu, daha sonra piknik alanı ve küçük bir hayvanat bahçesi. Ispartalı burayı 1991’de koruma altına almış. Etrafı ağaçlarla donanmış göl tam bir tabiat parkı. Aynı zamanda Ispartalının mesire yeri, eğlence yeri. Genellikle yaz günlerinin vazgeçilmeyen piknik alanı olan bu park hafta sonlarında dolup taşıyor. Kızılçam, sedir, meşe ve akasya ağaçlarıyla tam bir küçük ormanı andıran Gölcük’te çapı bir metreyi bulan çam ağaçları görmeye değer. Bol oksijene sahip gölün çevresi değişik kuş sesleriyle sanki bir kuş cenneti. Bu küçük orman tavşan, kaplumbağa, sincap, tilki ve yılan yönüyle de küçük bir hayvanat bahçesi.

Torosların nazar boncuğu Isparta’nın dinlenme yeri Gölcük, yediden yetmişe herkesin sıkıntılardan biraz da olsa uzaklaştığı uğrak yeri.

- İlhan ŞİMŞEK

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap