Gazi Torunu İbrahim Sarıdaş, adeta tarih dersi verdi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Gazi Torunu İbrahim Sarıdaş, adeta tarih dersi verdi
Haberin Tarihi: 30.8.2022 16:10:25 - Okunma Sayısı:947 defa okundu.

"30 AĞUSTOS ONBİNLERİN TOPRAĞI VATAN YAPAN ULVİ ŞAHLANIŞIDIR."

Gazi Torunu İbrahim Sarıdaş, adeta tarih dersi verdi

"30 AĞUSTOS ONBİNLERİN TOPRAĞI VATAN YAPAN ULVİ ŞAHLANIŞIDIR."

Milli bayramlarda yaptığı coşkulu konuşmalarıyla tanıdığımız, İstiklal Savaşı Gazilerinden Halil İbrahim Sarıdaş'ın torunu emekli tarih öğretmeni hemşehrimiz İbrahim Sarıdaş bu bayramda da yaptığı konuşmayla adeta tarih dersi verdi.

30 Ağustos Zafer Bayramı kutlama töreninde bir konuşma yapan emekli Tarih öğretmeni hemşehrimiz İbrahim Sarıdaş, "Bugün aynı heyecan ve sevinci duyarak Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesinin son halkası olan 30 Ağustos Başkomutanlık Meydan Savaşının yüzüncü yıldönümünü kutluyoruz. Bu muhteşem zafer büyük Türk Milletine kutlu olsun." dedi.

Sarıdaş, konuşmasında şunları söyledi:

"Türk Milleti 20'nci yüzyıl başlarında tarihinin en karanlık dönemini yaşıyordu. Trablusgarp ve Balkan savaşlarında kaybettiği toprakları geri alabilmek için 1'nci Dünya Savaşına giren Osmanlı Devleti, itilaf devletleri adını verdiğimiz İngiltere, Fransa ve İtalya karşısında ağır bir yenilgi alarak 30 Ekim 1918'de Mondros Ateşkes Antlaşmasını imzaladı. Bu antlaşmanın yedinci maddesi gereğince yurdumuz itilaf devletleri tarafından yer yer işgale uğradı. İngilizlerin desteği ile 15 Mayıs 1919'da Yunanlılar İzmir'i işgal ettiler. Bundan dört gün sonra 19 Mayıs 1919'da Samsun ufkundan Anadolu'ya bir yaz güneşi doğdu. Bu güneş Türk Milletinin bağımsız yaşama azmini yüreğinde hisseden ileride bütün bir milletin kendisine "ATATÜRK" diyeceği Mustafa Kemal'di.

Yunan kuvvetleri İzmir'den Ankara'ya doğru bir milletin varlığını yok etmek için ilerlerken, Mustafa Kemal, Erzurum'dan, Sivas'tan Ankara'ya doğru Türk'ün milli şuurunu, Türk'ün milli birliğini, Türk'ün bağımsızlık duygusunu tutuştura tutuştura ilerledi. Yunanistan elindeki silahına ve arkasındaki devletlere güveniyor, Gazi Paşa Allah'a, milli tarihe ve milli imana dayanıp yürüyordu."Denildi mi bir yere Türk beldesi, gözüm al bayrak arar, kulağım ezan sesi" diyen kahraman Mehmetçikler Yunan kuvvetleriyle İnönü'de kapıştılar, Sakarya'da kıran kırana giriştiler, 30 Ağustos'ta kozlarını paylaştılar. Ve Türk Milletinin bağımsızlık mücadelesi zaferle neticelendi.

Milli Mücadelede Eğirdir'li, Kuva-yi Milliyenin yanında Mustafa Kemal Paşa'nın emrinde yerini almıştır.  Kurtuluş Savaşında Eğirdir 150 evladını Şehit vermiştir. Milli mücadeleye katılıp da TBMM tarafından kırmızı şeritli İstiklal Madalyasıyla onurlandırılan Eğirdir'li Mehmetçiklerin sayısı 188'dir.

30 Ağustos, anası Millet, çocuğu Ordu olan bir ulusun kahramanlık savaşıdır. 1914'de başlayıp 1922'de biten Türk'e ölüm seferi içerisinde 30 Ağustos, abideleşen bir mana taşır ve niçin yaşadığımızın sırlarını saklar.

18 Mart 1915'te Çanakkale'de müdafaa eden ses, 30 Ağustos 1922'de Afyon'da Taarruz halindedir. "Hattı müdafaa yoktur, sathı müdafaa vardır. O satıh bütün vatandır. Ordular ilk hedefiniz Akdeniz'dir. İleri."

30 Ağustos onbinlerin toprağı vatan yapan ulvi şahlanışıdır.

30 Ağustos, Malazgirt'ten Sakarya'ya kadar uzanan tarih sürecinde "Milletim Türk, Vatanım Türkiye, Ülküm Türklüktür" diyenlerin ve Kuva-yi Milliye ruhunu duyanların gerçekleştirdiği devlet kuran meydan savaşıdır. Bu savaşta Türk Ordusu, 4-5 ayda düşürülemez denilen Yunan mevzilerini 6 günde çökertmiş ve Afyon-İzmir arası 400 kilometrelik takip harekatını o günün şartlarında 10 günde gerçekleştirmiş, 9 Eylül 1922'de Şanlı Türk Sancağı bir daha indirilmemek üzere İzmir'e dikilmiştir.


"İzmir'in dağlarında çiçekler açar
Altın güneş or'da sırmalar saçar

Bozulmuş düşmanlar yel gibi kaçar
Yaşa Mustafa Kemal Paşa yaşa
Adın yazılacak mücevher taşa."

 Bu zaferi aziz milletimize armağan eden ve Türk birliğinin, Türk kudret ve kabiliyetinin, Türk vatanseverliğinin çelikleşmiş bir ifadesi olan kahraman Türk Ordusuna selam olsun.

Türk Ordusu Türk Milletinin bağrından doğmuştur.

Türk Ordusu Türklüğün öz cevheridir.

Türk Ordusu Türk Milletinin yüz akıdır.

Türk Ordusu Türk Milletinin onurudur.

Türk Ordusu Türk Milletinin gözbebeğidir.

Ordumuzun ebedi Başkomutanı, Devletimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK'ü, silah arkadaşlarını, bütün Şehit ve Gazilerimizi saygıyla, rahmetle anıyoruz. Ruhları şad, mekanları Cennet olsun.

***

Son zamanlarda bazı meczuplar, bazı haddini bilmezler, bazı tarih cahilleri Yüce ATATÜRK hakkında yersiz , haksız ağır ithamlarda bulunuyorlar. Kendilerini şiddetle kınıyorum.

ATATÜRK Kurtuluş Savaşının Başkomutanı, Türkiye Cumhuriyeti devletinin kurucusu ve Türk Milletinin ortak milli değeridir. Bu böyle biline.

***

1984 yılından bu yana yurdumuz yoğun terör saldırılarına maruz kaldı. 40 binden fazla Vatan evladını teröre kurban verdik. Yüreğimiz yanıyor ama metanetimizi muhafaza ediyoruz. Eli kanlı bebek katili terör örgütü PKK, Türkiye'yi bölmek, yurdumuzun bir aziz parçası Güneydoğu Anadolu'da bağımsız bir kürdistan garnizon devleti kurmak istiyor. Amerika ve diğer batılı devletler hem 'biz Türkiye'nin dostuyuz' diyorlar hem de bu terör örgütüne silah yardımı yapıyorlar. Tabi bu nasıl dostluksa?

Türkiye, kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına bölünme kabul etmeyen mukaddes bir bütündür. Yüce ATATÜRK'ün dediği gibi Ağrı'dan, Van'dan, Diyarbakır'dan Ege'ye ve Trakya'ya, Karadeniz'den Akdeniz'e kadar bütün memleket evlatları hep aynı cevherin damarları ve Türkiye Cumhuriyeti'nin her bakımdan eşit ve onurlu vatandaşlarıdır.

Türk Milletini bölemeyeceksiniz, Türk Devletini parçalamaya gücünüz yetmeyecek. Akıttığınız kanda boğulacaksınız. Bu aziz milletin Anadolu'da, bölücü vatan hainlerine vereceği bırakınız toprak parçası tek bir çakıl taşı bile yoktur. Ve Anadolu'da Türk Milletine kefen biçenlerin ölümü korkunç olur.

Varlığımız Türk varlığına, Türkiye'nin bölünmez bütünlüğüne ve Türkiye Cumhuriyeti'ne feda olsun.

NE MUTLU, NE MUTLU, NE MUTLU TÜRKÜM DİYENE.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap