BAŞKANLIK SİSTEMİ BİZE UYMAZ!

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BAŞKANLIK SİSTEMİ BİZE UYMAZ!
Haberin Tarihi: 3.8.2013 09:57:00 - Okunma Sayısı:1444 defa okundu.

BAŞKANLIK SİSTEMİ BİZE UYMAZ!

 

            *Amerika'da başkanlık sistemi var. Başkanlık süresi iki dönem! Sonra bitiyor. İki dönemden sonra aday olunamıyor. Biz ise, hangimiz başkan olsak bunu sonsuza kadar uzatmak isteriz; kuralları zorlar ve hiçe sayarız. Başkanlık bize göre değil!

            *ABD başkanlarının yetkileri sonsuz; "Başkan her şeye yetkili; yalnız kadını erkek ve erkeği kadın yapamaz!" derler. Birimizin eline o yetkiler geçerse, durumu sonsuza kadar süren padişahlığa çevirmek isteriz. Yarım yamalak demokrasimiz de, elimizden gider.

            *Orada başkanları tenkit edenler, hatta kötüleyenler tutuklanmaz! Ceza da almazlar. Başkan, kendisine karşıt olanları yok etmeye çalışmaz.  *Muhalif partileri tutanlar, cezalandırılmaz! Tenkit eden ve aleyhte yazanlar ve gösteri yapanlar, izlenip hapse tıkılmaz. Partizanlık o kadar yoktur ki; ABD başkanları en önemli bakanlığa bile; karşı partiden birini atayabiliyor. Şimdiki ABD dış işleri bakanı, başkanın partisinden değil; karşı partidendir.

            *ABD Başkanları ve yarı başkan sayılan Fransız cumhurbaşkanları hatt demokratik bir devletin tepesinde olanlar, yüzlerce korumayla dolaşmazlar. Gidecekleri yerde binlerce korumayla tedbirler alınmaz. Çoğu evinden işine yürüyerek veya bisikletle gider. (İsmet İnönü bir keresinde Meclise yürüyerek gelmişti) Avrupa liderleri başka ülkelere tarifeli uçaktan bilet alarak gider. Yalnız kendileri için en pahalısından beş-on uçağın masrafını yüklemezler halkın sırtına! Hiçbir vatandaşlarına hatta hiç kimseye kin beslemedikleri ve hakaret etmedikleri... Hatta kendilerine küfredenleri bile hoş görürler. Hiçbiri de, koltuklarına yapışıp kalma hevesinde değildirler.

            *ABD de yalnızca iki parti var; Cumhuriyetçiler ve Demokratlar! Biri fukarayı daha çok korumaya meyilli; öbürü ise daha liberal. İki parti başkanının kim olduğu bilinmez. Ya uzak bir köydeki ev hanımıdır veya öyle bilinmeyen biri... Parti başkanı olmak ün ve avantaj da getirmez, üstünlük de sağlamaz.

            Batı demokrasisini ülkemize uyarlamak istiyoruz. Büyük Atatürk bize batı uygarlık ve teknolojilerine ulaşmayı ve iyi yönde geçmeyi hedef olarak göstermiştir. O yönde ilerlemek istiyorsak; padişahlığa benzeyen kurumlara ve kurallara heves etmemeliyiz. Hiç kimse hiçbir makam ve mevkie iki dönemden fazla gelememeli. Yurdumuzu kurtarıp bize emanet eden birçok savaşların kahramanı Atatürk bile, başkanlık sistemine geçip Meclisimizi geri plana atmayı düşünmedi.

            Yüce Meclisimiz, gazi meclistir. Birçok tertip ve darbelere rağmen ayakta kalmıştır.  Hiç kimse onu ikinci plana düşürmeye kalkışmamalı.Parlamenter sistem bizim için en iyisidir!

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap