“BEYAZ ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI”, EĞİRDİR’İN HAKKIDIR!..

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,“BEYAZ ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI”, EĞİRDİR’İN HAKKIDIR!..
Haberin Tarihi: 2.11.2022 16:03:55 - Okunma Sayısı:1470 defa okundu.

Recep Bozkurt yazdı...

“BEYAZ ŞERİTLİ İSTİKLAL MADALYASI”, EĞİRDİR’İN HAKKIDIR!..

Tarih göstermiştir ki, cephe gerisinden desteklenmeyen, yardım almayan hiçbir ordu kazanamıyor,başarılı olamıyor. Hele bir de, yurdu ve milleti için savaşan orduya ulaşacak yeterli yol ve taşıt yoksa…

Milli Mücadele yıllarında Anadolu’da yol çok büyük sorundu.Var olanların büyük bir kısmı dar olduğundan,köprü ve menfez yokluğundan ve çamur deryası içinde kaldığında kışın tamamen kapanıyordu. Demiryollarının bir metresi bizim değildi ve büyük bir bölümü düşmanların denetimindeydi.

Birinci Dünya Savaşı sonunda düşmanlar denizlerden gelerek boğazlar da dahil olmak üzere bütün denizlerimizi de kontrol altına almışlardı.

Bundan dolayı çok sınırlı imkanlarla yeniden bir ANADOLU DONANMASI oluşturulmağa başlanmış; başta Eğirdir Gölü olmak üzere Van ve İznik Gölleri SUYOLU olarak kullanılmasına karar verilmişti. Bu karar üzerine 1921 yılı sonlarında EĞİRDİR’de DENİZ KOMUTANLIĞI ve EĞİRDİR BAHRİYE MÜFREZESİ(Deniz Taşıtları Birliği) kuruldu(Eğirdir Gölü Askeri Merakıbı Bahriyesi).

Bu kuruluşun ve çevre halkının fedakârlıkları, kahramanlıkları; Batı Cephesi’ndeki askerlerimize yardımları, katkıları en üst düzeyde oldu.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap