EĞİRDİR GÖLÜ’NDE KRİTİK SEVİYEYE 6 SANTİMETRE KALA….

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜ’NDE KRİTİK SEVİYEYE 6 SANTİMETRE KALA….
Haberin Tarihi: 30.11.2022 17:27:44 - Okunma Sayısı:774 defa okundu.

Son yıllarda yaşanan kuraklık ve bilinçsizce su kullanımından dolayı problemler yaşayan Eğirdir Gölü'nde, kritik seviyeye 6 santimetre kaldı.

EĞİRDİR GÖLÜ’NDE KRİTİK SEVİYEYE 6 SANTİMETRE KALA….

"Yedi renkli göl" olarak bilinen, doğal güzelliğiyle çok sayıda ziyaretçi çeken ve son yıllarda yaşanan kuraklık ve bilinçsizce su kullanımından dolayı problemler yaşayan Eğirdir Gölü'nde, kritik seviyeye 6 santimetre kaldı.

"Yedi renkli göl" olarak bilinen, küresel ısınmaya bağlı olarak son yıllarda yaşanan kuraklık ve bunun yanında kirlilik problemleri yaşayan Eğirdir Gölü'nün su seviyesindeki düşüş devam ediyor.

Eğirdir ve Kovada Gölü Çevre Koruma Birliği (EKO-BİR) tarafından yapılan Eğirdir Gölü su kotu ölçümünde 914,80 santimetre olduğu görüldü. 

EĞİRDİR GÖLÜNDEN BİLİNÇSİZCE SU KULLANIMI DEVAM EDİYOR

Eğirdir Gölü Özel Hüküm Genel Hükümler Bölümü C maddesine göre, gölün 914,74 santimetreye düşmesi halinde hiçbir şekilde su kullanımı olamayacağını söyleyen EKO-BİR  Müdürü Süleyman Can, “19 Ekim’de Eğirdir Gölü su kotunu gerçekleştirmiştik. 914.82 Metre gelmişti. Dün yaptığımız ölçümde 2 santimetre daha düşüş olduğu 914.80 metre olduğunu tespit ettik. Eğirdir Gölü Özel Hükümlerinde 914.74 Metreye ulaşıldığı zaman, her ne suretle olursa olsun “Eğirdir Gölünden Su Çekilemez” maddesi bulunmakta. Dolayısıyla su çekilmesine çok cüzi miktar kalmış durumda. Eğirdir Gölümüz hem küresel ısınma, kuraklık, hem de bilinçsizce su kullanımı kaynaklı çekilmeye devam ediyor” dedi.

SU ÜRÜNLERİ KOOPERATİFİ BAŞKANI AYHAN KÜÇÜKKÖSE:

“EĞİRDİR GÖLÜNÜ KAYBETMEK İSTEMİYORUZ”

S.S. Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse; Eğirdir Gölü’nün su seviyesinin düşmesi konusunda şu açıklamaları yaptı: “Eğirdir Gölümüzün son pozisyonunu görüyoruz. Gölümüzün su kotu 914.80 metre. Eğer 6 santimetre daha düşerse gölümüzden hiçbir şekilde içme suyu ve tarımsal sulama suyu olarak kullanma artık son olur. Gölümüzde tarımsal olarak yıllık 150 milyon m3 su kullanılmakta. Isparta’nın içme suyu olarak da 25-30 milyonm3 su kullanılmaktadır. Son yıllarda meydana gelen kuraklıkla ilgili aşağı yukarı 250 -300 m3 de kuraklıktan dolayı buharlaşmadan dolayı Gölümüz kayıptır. Bunu nasıl önleriz: “Söze gelince herkes konuşuyor, icraata gelince kimse izahata gelmiyor”. Bugün Aksu çayı boşa gidiyor. Aksu çayı ve Yılan’lı Karaköy çayını birleştirip Eğirdir gölümüze verilirse gölümüz dengesini korur. Eğer biz göldeki girdi ve çıktıyı dengeyi kuramazsak gölümüzü bir şekilde kaybetmek durumundayız. Bu durumdan biz de faydalanamayız, Isparta’da faydalanamaz. Biter gider. Balıkçılık zaten son haddine geldi. Balık popülasyonları da ona göre. En büyük etken kuraklık. İnşallah bu yıl yağmurlarımız bol olur. Yağmurları bekleyeceğiz derken gölümüzü hor kullanmamalıyız. Elimizi dahi yıkarken iktisatlı kullanmamız gerekiyor. Tarımsal sulama kesinlikle kapalı devre sistemine girmesi lazım. Hala geç kalıyoruz. Salma sulamayla bir sezonda bir kere sulamayla tarımsal damlamaya verdiğimiz zaman bir sezonu kapatırız. Bunu yetkililerin göz önünde bulundurması lazım. Gölümüzü kaybedersek artık yapacak bir şeyimiz yok. Ne Eğirdir Gölü kalır, ne Isparta kalır. Ekonomi zaten allak bullak. Göl giderse hayatta biter bu memlekette” diye konuştu.

SARIİDRİS, BEDRE LİMANLARI KARAYA DÖNDÜ

Eğirdir Gölü’nün aşırı çekilmesinden dolayı Sarıidris ve Bedre Limanlarının karaya dönüştüğünü söyleyen S.S. Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Ayhan Küçükköse; “Sarıidris ve Bedre Limanları karaya dönüştü. Şuan kayıklar kıyıya yanaşamıyor. Şu gördüğümüz Eğirdir Limanı yarım metre daha çekildiği zaman kayıkların altı sürter ve biz de buraya giremeyiz” dedi.

Burdur Karataş gölünün de kuruduğunu konuşmalarında ifade eden Başkan Küçükköse: “kuraklıktan dolayı Burdur Karataş gölü kurudu. Burdur gölü yüzde 50’ni kaybetti. Biz de Eğirdir Gölünü kaybetmek istemiyoruz” dedi.

“BALIKÇI ÇETİN ÜNSAL: “KUZEY CEPHEYE GEÇEMİYORUZ”

Eğirdir Gölü'nün su seviyesindeki düşüşten dolayı Yeşilada köprüsünden Gölün kuzey kısmı olan Poyraz kısmına kayıklarla geçemediklerini işlevlik kazanmasını arzu ettiklerini belirten S.S. Eğirdir Merkez Su Ürünleri Kooperatifi üyelerinden Çetin Ünsal ise şunları ifade etti:

“…Benim bu seneki çalışma alanım poyraz istikameti. Yani gölün kuzey cephesi. Biz genelde bu köprü altından kayıklarla geçiş yapıyorduk. Fakat şu anda su seviyesi temelli düşmüş vaziyette. Sıfırlanmış vaziyette. Kullanılmaz bir duruma gelmiş halde. İnanın ki çok üzücü bir durum. İçimiz kan ağlıyor. Ama elimizden gelen bir şey yok. Niye; Yağış yok, hattından fazla su tüketimi var. Biz bunun alternatif çaresini düşünmek durumundayız. Yılanlı Karaköy tarafında su kaynağı var. Aksu’yla birleştiği zaman göle takviye ediyor. Yaz boyunca bu su Akdeniz’e yani Antalya tarafına dökülüyor. Biz arzu ederiz ki bir an önce Eğirdir Gölüne aktarılmasını istiyoruz. Çekilme olayı yaz boyunca da devam ederse bu köprünün altından geçiş yok. Bunun bir işlevlik kazanmasını arzu ediyoruz” diye konuştu.

Emel TURAN KARTAL (AKIN)

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap