BİR HİZMET VE GÖNÜL EHLİ MEHMET EKEN HOCA

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BİR HİZMET VE GÖNÜL EHLİ MEHMET EKEN HOCA
Haberin Tarihi: 23.1.2023 12:19:35 - Okunma Sayısı:1600 defa okundu.

Hasan TİRYAKİOĞLU yazdı

BİR HİZMET VE GÖNÜL EHLİ MEHMET EKEN HOCA

Konya’nın bereketli toprakları bu millete hep gönül ve hizmet ehli insanlar hediye etmiştir. Mevlana Celaleddin, Şemsi Tebriz-i, sadrettin-i Konevi, Alaeddin Keykubat ….ve daha burada sayamayacağımız nice gönül insanı.Ve yine Konya bize 1946 yılında da Mehmet EKEN hocayı hediye etti. Ondan en çok da Eğirdir istifade etti.

Mehmet hoca ilk hizmetine imam hatip olarak başladı. Ama o sadece namaz kıldırma görevlisi değil, cemeatinin her türlü hizmetine koşan biriydi. Eğirdir onu  1991 yaz aylarında tanımaya başladı.  O Rize’nin Pazar ilçesinden meslek dersleri öğretmeni olarak Eğirdir Anadolu İmam Hatip Lisesi’ne atanarak geldi. Konyalıydı… Mevlana torunu… Girişken,güler yüzlü,heyecanlı ve samimi…Tanıştık,dost olduk…Onunla kimimiz abi kimimiz kardeş oldu. Ruhunu teslim edene kadar da, öyle de devam etti.

Eken hocam idealist, inancında samimi, işlerinde ihlaslı idi. Mesleğini, okulunu ve öğrencilerin çok severdi. Neredeyse hayatını onlara adadı. Nerede bir genç var, bir öğrenci var onun yanında Mehmet Eken hoca vardı. Aç ise doyurur, çıplak ise giydirir, sıkıntısı varsa giderirdi. Gençlerin hem hocası, hem abisi ve hem de babasıydı. Kimseye kötü bir söz söylemez, en sinirli halin de bile ‘’ Ey Allahın kulu’’ kelimeleri dökülürdü ağzından.

Kitap okumayı çok severdi. Kütüphanesinde okumadığı kitabı yoktu. Yanına gelen bir öğrenciyi boş göndermez, eline bir kitap tutuştururdu. Okumasını da tavsiye ederdi. Okuduğu kitapların önemli yerlerinin altını çizerdi. Kitap geri geldiğinde çaktırmadan okunup okunmadığını kontrol ederdi. İmam Hatip dostu idi ama diğer okullardan gelen diğer öğrencilere de asla ilgisini eksik etmezdi.

Mehmet hoca tam bir Kuran ehliydi. İmam Hatip Lisesinde okuyup ta ondan Kuran öğrenmeyen, (öğrenemeyen) yoktur. Her öğrenciye Kuranı bir şekilde öğretirdi. Çünkü o herkesin Kuran okumayı bilmesi gerektiğini söylerdi. Binlerce öğrenci buna şahittir.

Uzun yılla  İmam Hatip Lisesine hizmeti geçti. Cumartesi, Pazar dahil aradığınızda okulda bulurdunuz. Sadece gençlere değil bütün Eğirdirliye hizmeti bir vazife bilirdi. Eğirdir’in merkez ve köyleri dahil Aksu ve Sütçüler ilçesinin en az yarısından fazlasından camilerde vaaz edip insanları irşad etmiştir. Namaz kıldırmış, insanların ve köyün dertlerine ortak olmuştur. Yorulmak nedir bilmezdi. Haydi gidiyoruz denildiğinde 15 dakika sonra hazırdı. Nereye diye sormazdı. Bilirdi ki yapılacak bir hizmet var.

O dünyalık peşinde koşmaz, mal, mülk biriktirmek gibi bir derdi yoktu.  Bu dünyanın fani ahretin baki olduğunu söyler ve ona göre yaşardı. Ömrünün son deminde bir müddet prostat kanseri ile mücadele etti. Bu süre içinde de bir kere bile Allah’a şekvada bulunmadı. 14 Ocak 2023 günü aramızdan ayrılıp ömrünün uğruna harcadığı Rabbi’ne yürüdü. Allah gani gani rahmet eylesin, makamı Cennet olsun. Biz Mehmet EKEN hocadan razıyız Allahım sen de ondan razı ol. Arkadaşları ve sevenleri, Onu tanıyan Eğirdirliler onu hiçbir zaman unutmayacaktır.

Yazan:

Hasan TİRYAKİOĞLU

İmam Hatip Lisesi Meslek Dersi Öğretmeni

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    23.3.2023 16:08:05
    Allah Rahmet eylesin
  • Rumuz
    (Rumuz)
    23.1.2023 13:51:24
    Allah rahmet eylesin hocamıza kitaplari ve hatiralari kaldı
Yorum Yap

İlgili Haberler