Osmanlı Tekneleri ‘Kancabaş’ Eğirdir Belediye Meclisinde Tanıtıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Osmanlı Tekneleri ‘Kancabaş’ Eğirdir Belediye Meclisinde Tanıtıldı
Haberin Tarihi: 3.2.2023 10:38:29 - Okunma Sayısı:608 defa okundu.

Eğirdir için önemi bulunan ve Osmanlı döneminden tanınan ‘Kancabaş’ kayıkları Eğirdir Belediye meclisinde tanıtıldı.

Osmanlı Tekneleri ‘Kancabaş’ Eğirdir Belediye Meclisinde Tanıtıldı

Eğirdir Belediye Meclisi Başkan Veli GÖK başkanlığında ilk birleşimini gerçekleştirdi. Meclisin konukları arasında bulunan Marmara Yatçılık Genel Müdürü Cem DEMİR bir tanıtım gerçekleştirdi.

Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK’ün göreve geldiği ilk günlerde hizmete sunduğu Elektrikli Tekne İlçemize gelen yerli ve yabancı turistler tarafından büyük beğeniyle karşılanmasının ardından bir alternatif daha yine elektrikli olan ve güneş panelleri ile çalışan ve Eğirdir için önemi bulunan ve Osmanlı döneminden tanınan ‘Kancabaş’ kayıkları Eğirdir Belediye meclisinde tanıtıldı.

Kurtuluşa giden desteği Eğirdir Gölünden geçiren ata yadigarı ‘kancabaş’ kayıklarına bugünün teknolojisi monte edildi. Güneş enerjisi paneliyle elektrik ile çalışan kancabaşlar geçmiş ile bugünü buluşturuyor. Kurtuluş savaşında cepheye mühimmat taşıyan kancabaşlar tarihimizden yola çıkarak göl yüzeyinde yol alarak turist taşıyacak. Kancabaş kayıklarına binen yerli ve yabancı turistler tarih şuurunu yaşayıp, Kurtuluş Savaşı ruhunu hissederek yedi renkli göl sularında mavi yolculuğa çıkacak. Maziden yola çıkıp Eğirdir'in bugününe ulaşacaklar. Doğal güzellik ile tarihi güzellik buluşacak.

Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK’ün Eğirdir Turizmi için başta Isparta Valiliği, Eğirdir Kaymakamlığı, Isparta İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile işbirliği ve istişareleri devam ediyor. Nitekim hatırlanacağı üzere geçtiğimiz günlerde İlçemizde bulunan ve Türkiye’nin sayılı yerlerinden bir tanesi olan Karatepe mevkiinde yamaç paraşütü tesisleri, konaklama ve işletme, karavan park alanı gibi projelerin hayata geçmesi için gerekli 

Eğirdir Gölünü süsleyecek bu tarihi teknelerin tanıtıldığı meclis toplantısına İlçemiz Limanında gezi tekneciliği yapan esnaflarımızda davet edilerek istişareye katıldılar.

Türkiye’nin iç sular dahil olmak üzere bir çok ilinde elektrikli ve sıfır atık standartlarına uygun olarak üretilen Osmanlı teknelerini tanıtan Marmara Yatçılık Genel Müdürü Cem Demir; ‘Tarihi Osmanlı Kayıkları geri geliyor. Türkiye’de Göl ve Irmaklar olmak üzere iç ve dış sularımızda birçok ilimizde bu projeyi hayata geçirdik. Eğirdir’e girdiğimizde bizim ürettiğimiz kancabaş kayıklarının mevcut haliyle Eğirdir Gölünde yüzmemeleri için herhangi bir olumsuzluk yok, fakat rüzgarlı hava şartlarını da göz önüne alırsak motor kısmında yapacağımız güçlendirme ile bu muhteşem tekneleri Eğirdir Gölünde yüzdürebiliriz, dedi.

‘Osmanlı Devleti Kanuni Sultan Süleyman döneminde denize ve donanmaya verilen önem ile kancabaş kayıkları da kendine yer bulmuştur. Amacımız geçmişten günümüze kültürel mirasımızı denizin üzerinde yeniden yaşatabilmektir. Günümüz materyallerini kullanarak, çevre dostu tarihi kayıklarımızı halkımızın hizmetine sunmaktır.

10 kişilik yolcu kapasitesine sahip olan kayıklarımız elektrik motorları ile çalışmaktadır. Enerjisini güneş panellerinden ve karasal şebekeden sağlayabilmektedir.’ dedi.

Kancabaş Teknelerini Türkiye’de başta Amasya Yeşilırmak Nehri, Afyon Sandıklı Tabiat Parkı, Kırşehir Ahi Devran Tabiat Parkı, Tokat Belediyesi Yeşilırmak Nehri, Bursa Mihraplı Parkı, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Seyrü Sefa Kooperatifi gibi yerlerde hizmete sunduklarını belirten Demir, teknenin teknik özelliklerini de mecliste anlattı.

Eğirdir Belediye Başkanı Veli GÖK; ‘Eğirdir Belediye Meclisinin misafiri olan katılımcılara teşekkür ederek. Kancabaş kayıkları Eğirdir’in Milli Mücadele dönemlerinden tanındığını, bugünlere ulaşmamıza bir Devlet olarak var olmamızı borçlu olduğumuz Kurtuluş Savaşı sayesinde kazandık, cepheye Eğirdir Gölü üzerinden tarihi Osmanlı kayıkları olan ‘Kancabaş’ ile silah, mühimmat, yiyecek, giyecek ve bir çok lojiktik destek bu şekilde sağlandı. İlerleyen zamanda başta Eğirdir’de gezi tekneciliği ile uğraşan esnaflarımızın da destekleriyle bir çok ilimizde hizmet veren ve bizlerde büyük bir hatırası olan Osmanlı kayıklarının Eğirdir Gölü üzerinde ilçemize gelen yerli ve yabancı turistler başta olmak üzere tüm misafirlerimize unutulmaz anlar yaşatacağından eminim. Üstelik çevre dostu olan bu tarihi teknelerin elektrikli olması da ayrıca bizleri memnun etmektedir. Bu teknelere talip olacak ve Eğirdir Gölümüzde gezi amaçlı düşünen esnaflarımıza destek vereceğimizin bilinmesini istiyorum.’ İfadelerinde bulundu.

(Eğirdir Belediyesi Basın ve Halkla İlişkiler Bürosu)

 

 

Bu Haberi Paylaş


  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi
  • eğirdir,egirdir haber,akın gazetesi

Yorum Yap