Eğirdir Gölünden Salma Su Kullanımı Yasaklandı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir Gölünden Salma Su Kullanımı Yasaklandı
Haberin Tarihi: 6.4.2023 15:19:44 - Okunma Sayısı:1660 defa okundu.

Kısıtlı sulama programı uygulaması başladı

EĞİRDİR GÖLÜNDEN SALMA SU KULLANIMI YASAKLANDI

Atabey Sulaması Sulama Birliği Başkanlığı, 2023 yılı Isparta ili Eğirdir Göl havzasında yaşanan kuraklık nedeniyle DSİ 18. Bölge Müdürlüğü tarafından 2023 yılı sulamasında uygulanmak üzere kısıtlı sulama programı çalışmalarının başladığını duyurdu. Yapılan açıklamada ise; "Kısıtlı sulama programının uygulanması ile birlikte Eğirdir Gölü'nden ihtiyaç duyulan sulama suyu ihtiyacının da karşılanmasında önlem alınmış olacaktır" denildi.

Bu kapsamda 2023 yılı sulama sezonunda Atabey Sulaması Sulama Birliğince görev alanı şebeke için vey/veya dışı arazilerde daimi tesisler hariç tek yıllık sık su isteyen ürün çeşitlerine su verilmeyecek olup, salma su kesinlikle yasaklanmıştır.

Atabey Sulaması Sulama Birliği Başkanlığı tarafından yapılan  DUYURU şöyle:

EĞİRDİR GÖLÜNDEN SULAMA YAPAN ATABEY SULAMASI SULAMA BİRLİĞİNCE

2023 SULAMA SEZONUNDA UYGULANACAK OLAN KISITLI SULAMA PROGRAMI HAKKINDA KARAR

Isparta Tarımsal Kuraklık İl Kriz Merkezi Komisyonunun 23.12.2022 tarihinde yapılan toplantı sonucunda almış olduğu kararlar doğrultusunda Mali idari yönetimler ve köylerde yapılan toplantılarda toplanan taleplerle birlikte sulama sezonu öncesi toplanan beyanlar dikkate alınarak 01.04.2023 tarihi itibariyle Eğirdir Gölünde hidrolojik veriler ışığında 915,08 kot ve kullanılabilir su miktarı olarak 180 hm3 su bulunmaktadır. 2022 yılı sulama sezonunda hidrolojik verilerde gelen su miktarı 2023 yılı hidrolojik verileriyle karşılaştırması yapılmış olup 2023 yılı beklenen su girişi olmadığı hidrolojik verilerle görülmüş olup; "Buna göre Eğirdir Gölünün 2023 yılı sulama sezonunda minimum su seviyesinin altına düşmemesi için tek yıllık ürünlere su verilmesi kesinlikle yasaklanmalı ve sabit tesisler için (özellikle meyve bahçeleri) yalnızca bitkinin canlılığının korunması adına uygun tarihlerde 1 ya da 2 defa su verilmesi gerekmektedir." görüşü de dikkate alınarak tüm hidrolojik veriler, alınan beyan ve yapılan köy toplantılarında alınan talepler doğrultusunda;

2023 yılı Isparta ili Eğirdir Göl havzasında yaşanan kuraklık nedeniyle DSi 18. Bölge Müdürlüğü tarafından 2023 yılı sulamasında uygulanmak üzere KISITLI SULAMA Programı çalışmaları başlatılmıştır. KISITLI SULAMA Programının uygulanması ile birlikte Eğirdir gölünden ihtiyaç duyulan sulama suyu ihtiyacının da karşılanmasında önlen alınmış olacaktır.

Bu Kapsamda;

1- 2023 yılı sulama sezonunda Atabey Sulaması Sulama Birliğince kendi görev alanı içerisindeki yerleşim yerlerinde bulunan mükelleflere KISITLI SULAMA yaptırılacaktır. Bu yerlerde KISITLI SULAMA mahalli vasıtalar ile ilan ve tebliğ edilerek vatandaşlarımıza duyurulması sağlanacaktır,

2- 2023 yılı sulama sezonunda Atabey Sulaması Sulama Birliğince kısıtlı su planlaması kapsamında sezon boyu eşit ve adil su dağıtılabilmesi için Birlik personellerine sezon boyunca Su istek formu verilecektir. Ana su taşıyıcı hatlarına çiftçilerin kurmuş olduğu motopomp, cazibeli su hatlarından suyun ileriye iletiminde aksaklıklar oluşması durumunda, ÇİFTÇİ hatları sulama görevlileri tarafından kapatılarak sulama yaptırılmayacaktır,

3- 2023 yılı sulama sezonunda Atabey Sulaması Sulama Birliğince görev alanı şebeke içi ve/veya dışı arazilerde DAİMİ TESİSLER HARİÇ TEK YILLIK SIK SU İSTEYEN ÜRÜN ÇEŞİTLERİNE SU VERİLMEYECEK OLUP, SALMA SU KESİNLİKLE YASAKLANMIŞTIR. Ancak tek yıllık bitkisel üretim ürünlerinde kendi imkanlarıyla sulama yapabilecek olan su kullanıcılarına tek yıllık bitki dikimine izin verilecektir. Nisan ve Mayıs aylarındaki hidrolojik verilerin değişmesi durumunda tekrar sulama planlaması duyurusu yapılacaktır. (mısır, domates, kabak, biber, karpuz, pancar vs.)

4- 2023 yılı sulama sezonunda Atabey Sulaması Sulama Birliğince görev alanı içerisinde yer alan arazilere, ürün çeşidi ve sulama şekli (yağmurlama,damlama) gözetmeksizin, tav suyu dahil Eğirdir gölü su seviyesi ve iklim şartlarının elverişlilik durumuna göre SU VERİLEBİLECEKTİR. EN FAZLA 2 VE/VEYA 3 SEFER 2023 SEZONU BOYU)

5- Yukarıda belirtilen kararlara uymayarak kaçak olarak su alan ve sulama planlaması dışında ekim yapan kişilere DSİ 18. Bölge Müdürlüğü ve Sulama Birliğince SULAMA BİLGİ FORMU ( BEYANNAMESİ )'nda belirtilen tüm yasal açıklamalar uygulanacaktır.

6- Tüm alınan kararlara istinaden hidrolojik verilerde iyileşme ya da beklentiler karşılanacak olursa sulama programları revize yapılarak tekrar ilan edilecektir.

Yukarıdaki maddeler halinde belirtilen maddeler Tüm Tarım paydaşları kurum ve kuruluşlara gönderilerek belirtilen hususların kontrolü ve takibi Atabey Sulaması Sulama Birliği Başkanlığı ve DSİ 18.Bölge Müdürlüğü tarafından yapılacaktır.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap