EĞİRDİR GÖLÜNDEN KISITLI SULAMANIN DERİN ANALİZİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,EĞİRDİR GÖLÜNDEN KISITLI SULAMANIN DERİN ANALİZİ
Haberin Tarihi: 7.4.2023 16:09:06 - Okunma Sayısı:733 defa okundu.

Zeki Tarhan Yazdı...

EĞİRDİR GÖLÜNDEN KISITLI SULAMANIN DERİN ANALİZİ

                          Zeki TARHAN – ANKARA

       Derin Analizimize 1932 yılının “Isparta vilayeti İdare Coğrafyası”dan bir alıntı ile başlamak istiyorum; “…Eğridir gölünün bu mıntıkada mecrasının ifa ettiği mazarrattan başka Ziraat noktainazarından hiçbir faydası yoktur.”

                                                         ***

        Şimdi gelelim, EĞİRDİR GÖLÜ SU KOTU’na…

             Tarih                                    Su Kotu ( Mt. )

            06 Aralık 2022                          914,80

            22 Aralık 2022                          914,84

            16 Ocak 2023                            914,87

            19 Şubat 2023                           914,90

            02 Mart 2023                             914,91

            21 Mart 2023                             914, 97

                                                       ***

    …Evet,  buraya  kadar tamam. Şimdi de EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ’ ne bir bakalım: Genel Hükümler Bölümü  C Maddesi: “914,74 metreden sonra  (itibaren ) hiçbir şekilde            gölden su çekimi yapılmasına izin verilmez. Burada hemen şunu da belirtelim ki; ( 1 ) yıl önce 15 Nisan 2022’ de EKO-BİR’ in EĞİRDİR GÖLÜ SU KOTU ölçümü 915,54 Metredir.

                                                   ***

      Sanırım okuyucularımız, 1930’lu yılların Eğirdir Gölünden bugünkü Eğirdir gölüne bir yolculuk yaparak, korelâsyonu kolayca kurabilmişlerdir. Yani; TEHLİKE ÇANLARI ÇALMAKTA!!! Göl; ikiye ayrılmakta, göl ekosistemi kara ekosistemi ne dönüşmekte, meyve bahçelerindeki ağaçların ölmemesi için, “…uygun tarihlerde 1 ya da 2 defa su verilmesi”, 2023 sulama sezonunda uygulanacak olan KISITLI SULAMA PROGRAMI’ n da karara bağlanıyor. Tek yıllık sık su isteyen ürün çeşitlerine ( =mısır, domates, kabak, biber, karpuz, pancar vs. ) ise SU VERİLMEYECEK, SALMA SULAMA (=VAHŞİ SULAMA) kesinlikle yasak!!!

                                              ***

          Alınan bu kararda; anahtar sözcükler var elbette… Nedir onlar ? diyeceksiniz tabii. “Hidrolojik verilerde iyileşme /  Ya da Beklentilerin karşılanması. İşte bu iki parametrede olumlu bir fotoğraf görülürse, sulama programında revizeye gidilebilecek.

                                               ***

         Sevgili okuyucularım,  “REVİZE” sözcüğünün altını kırmızı kalemle 5 kez çiziniz. Ve EĞİRDİR GÖLÜ bu halde iken, “EĞİRDİR GÖLÜ ÖZEL HÜKÜMLERİ”nin neden revize edilmediğini kendinize bir sorun ve de sorgulayın. “01.04.2023 tarihi itibariyle Eğirdir Gölünde hidrolojik veriler ışığında, 915,08 mt. Kot’un yüksek olup olmadığını, Eğirdir gölünde kullanılabilir su miktarı olarak 180 hm3 su bulunup bunmadığını da…

                                              ***

       Gelelim zurnanın zırt dediği yere; BURDUR GÖLÜ’nü bitiren / yok eden en büyük etkenin, gölün kıyılarına kadar gelen DERİN SONDAJ KUYULARIDIR. Bu bilimsel saptama, SDÜ ve  MAKÜ ‘nin bilimsel raporlarında yerini almıştır.

     EĞİRDİR GÖLÜ için de, 2019’dan günümüze uzanan zaman diliminde; ISVAK / SDÜ / ISUBÜ / ISPARTA VALİLİĞİ / MAREM paydaşlığında gerçekleştirilen bilimsel ÇALIŞTAY’larda da yayınlanan MANİFESTOLAR ve bilimsel sunumlarla belirlenen YOL HARİTALARI, niçin yolumuzu aydınlatmadı dersiniz?!!!

    …Evet, evet; neden DSİ Eğirdir gölünü bitiren kaçak ve de kayıt dışı DERİN SONDAJ KUYULARINI KAPATMAZ DA, PALYATİF ÖNLEMLERLE popülizm yoluna sapar?!!!

                                                         

Bu Haberi Paylaş



  • Rumuz
    (Rumuz)
    11.4.2023 01:08:01
    önce göl etrafında yapılan göle besleyen kaynakların önüne açacak derelerin göle su besler hale getirilmesi ni sağlayalım. tepelli deresinden gökdere den dağlardan o akan suları kapalı borularla kışın göle akışı yapılmalı sonra yazın yettiği yere kadar sulamaya verilmeli önce bunları yapın sonra su vermeyeceğiz diye feryad edin
Yorum Yap