Kaymakam Çelik, Işıklı Tuzak Kurulan Bahçeyi İnceledi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Kaymakam Çelik, Işıklı Tuzak Kurulan Bahçeyi İnceledi
Haberin Tarihi: 12.8.2023 10:00:01 - Okunma Sayısı:599 defa okundu.

Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğünün Manas Zararlısıyla Mücadele Amacıyla özel sektör işbirliği ile kurduğu deneme bahçesini ziyaret etti.

Kaymakam Çelik, Işıklı Tuzak Kurulan Bahçeyi İnceledi

 

       Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik İlçe Tarım Ve Orman Müdürlüğünün Manas Zararlısıyla Mücadele Amacıyla özel sektör işbirliği ile kurduğu deneme bahçesini ziyaret etti.

       Eğirdir Kaymakamı Adem Çelik, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ufuk Akçimen ve ilçe müdürlüğü teknik ekibi ile birlikte, son dönemlerde artan ve vatandaşların mücadele zorluğu çektiği, Manas olarak da bilinen zararlı ile mücadele kapsamında, ilçe müdürlüğünün özel sektör işbirliği İle EKOSAV-D1 modeli ışıklı tuzakları kurmuş olduğu arazide incelemelerde bulundu.

       Kaymakam Adem Çelik özellikle bu zararlıdan muzdarip olan Serpil köyü muhtarı Yaşar Demirbaş’ın İlçe Tarım ve Orman müdürlüğüne müracaatı sonucu, ilçe tarım ve orman müdürlüğünün, özel bir firma ile teması sonucu ortaya çıkan bu cihaz ve kullanımı hakkında bilgi aldı. Kaymakam Çelik, söz konusu uygulamanın faydalı olduğu görülmesi durumunda gerekirse proje yapılarak bu mücadelenin yaygınlaştırılması için İlçe Müdürlüğüne talimat verdi.

 

       Haziran böceği larvaları tombul, beyaz ve kıvrık C şeklinde, halk arasında ‘’manas’’ veya ‘’kadılokması’’ olarak bilinen bir zararlıdır. Larvaların vücutlarının son halkası çok büyümüş, şişmiş bir hal almıştır. Bu kısım içerisindeki besin nedeniyle siyahımsı görülür. Havaların ısınmasıyla Mayıs-Haziran aylarında erginler topraktan çıkmaya başlarlar. Güneş battıktan sonra uçuşarak ağaçlara konan erginler çiftleşerek yumurtalarını işlenmemiş ve üzeri otlanmış bahçelerde toprağa bırakırlar. Bir dişi ortalama 60 yumurta bırakır. Yumurtadan çıkan larvalar toplu halde yaşayıp otların köklerini kemirir ve 2 ay sonra gömlek değiştirerek ikinci dönem larva olurlar. İkinci dönem larvalar oburca beslenir. Sonbaharda kışı geçirmek için toprağın derinliklerine inerler. Mart-Nisan aylarında önemli zararlar yapacak bir beslenme başlar ve haziran başına kadar devam eder. Daha sonra bir gömlek daha değiştirerek üçüncü dönem larva haline gelirler. Üçüncü dönem larva süresi bir yıldır ve bu dönemde önemli zarar yapar. Temmuz ayında toprak yüzeyinden 15-35 cm derinde topraktan bir yuva içerisinde pupa olurlar. Eylülde ergin hale geçen pupalar yuvayı terk etmeyip ertesi yıl ilkbahara kadar burada bulunurlar. Bu şekilde yumurtadan çıkan birey 3 yıl sonra ergin olur, 3 yılda bir döl verir. Erginler yapraklar ve çiçekler üzerinde beslenerek zarar yaparlar. Yoğun olarak bulundukları meyve ve orman ağaçlarını yapraksız bırakabilirler. Larvalar, ilk dönemlerinde toprak humusu ile beslendiklerinden fidanlıklarda zarar yapmazlar. Fakat ikinci döneme geçen larvalarda gelişme hızlanır ve daha derinlere indiklerinden ot köklerinden uzaklaşıp ağaç ve ağaççıkların kökleriyle beslenirler. Fidanların 1 cm çapına kadar olan köklerini kolayca koparıp saçak kökleri tahrip ederler. Daha sonra oluşan cılız sürgünler ve yoğun popülasyonlarda ana dallar yaz sıcaklarında tüm bahçelerde yaygın olarak görülür. Ancak belli alanlarda mücadeleyi gerektirecek yoğunluktadır.

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap