Burdur Gölü'nde Endemik Yeni Bir Balık Türü Kaydedildi

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Burdur Gölü'nde Endemik Yeni Bir Balık Türü Kaydedildi
Haberin Tarihi: 12.8.2013 10:58:00 - Okunma Sayısı:3659 defa okundu.

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahrettin Küçük ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi(MAKÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Gülle ve ekibi tarafından Burdur ili için endemik yeni bir balık türü kaydedildi.

Burdur Gölü’nde Endemik Yeni Bir Balık Türü Kaydedildi

 

            Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fahrettin Küçük ile Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi(MAKÜ) Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. İskender Gülle ve ekibi tarafından Burdur ili için endemik yeni bir balık türü kaydedildi.          

            İlgili çalışma Uluslararası endeksli dergilerden Zookeys’in son sayısında yayımlandı. (Küçük F, Gülle İ, Güçlü S.S, Çiftçi Y, Erdoğan Ö. 2013. A new Pseudophoxinus (Teleostei, Cyprinidae) species from Southwestern Anatolia, with remarks on the distribution of the genus in western Anatolia. ZooKeys 320: 29–41)

            Konu ile ilgili açıklama yapan yetkililer, yeni endemik türün Salda Gölü dışındaki yayılış alanlarının küçük ve yok oluş sürecinde olduğunu, bu alanların korumaya alınması, türün neslinin devamlılığı açısından son derece önemli olduğunu söylediler. Tarımsal ve hayvancılık kaynaklı kirlenme, mermer ocağı faaliyetleri ve su kaynaklarının kurutulması veya yönünün değiştirilmesi, bu tür gibi özel habitatlarda yaşayan canlıların neslinin devamlılığını tehdit ettiğini belirten yetkililer, türün yayılış gösterdiği sucul alanların korunması konusunda halka ve su kaynaklarından sorumlu kamu kurumlarına önemli görevler düştüğünü vurguladılar.

            Ülkemizin biyolojik çeşitliliğinin zengin bölgelerinden olan Burdur’da Sazangiller ailesine mensup endemik bir tür kaydı verildi. “Yağbalığı” veya “Çiçek” olarak bilinen bu yeni balık türü, sadece Burdur il sınırları içerinde yaşadığından dolayı Pseudophoxinus burduricus olarak isimlendirildi. Halen Anadolu’da 18 türü bulunan, bu cinsin Burdur için  endemik tür sayısı 2’ye; Burdur’daki toplam endemik balık türü sayısı ise 4’e yükseldi. En fazla 12-13 cm kadar boya ulaşabilen bu küçük balıklar; Burdur ve Salda gölleri havzalarındaki Karamanlı Barajı, Değirmendere Çayı, Düğer Kaynağı, Kümbet Kaynağı, Salda Gölü ve bu göle dökülen Salda Deresi ile Dereköyü Gölet’inde yayılış gösterir. Genellikle soğuk, temiz, bitkili ve yavaş akışlı habitatları tercih ederler.

            Yeni endemik türün Ülkemizin en güzel göllerinden biri olan Salda Gölü’nde yaşaması gölün önemini ve korunmasını bir kez daha gündeme getirmiştir. Bu bağlamda, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şubesince gerçekleştirilme sürecinde olan “Salda Gölü Milli Parkı” ilanının önemi ve gerekliliği perçinlenmektedir.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap