BU TOPRAKLAR KOLAY VATAN OLMADI

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,BU TOPRAKLAR KOLAY VATAN OLMADI
Haberin Tarihi: 14.2.2024 14:00:37 - Okunma Sayısı:320 defa okundu.

Recep BOZKURT yazdı...

BU TOPRAKLAR KOLAY VATAN OLMADI

Hep söyler yazarım:

BU TOPRAKLAR KOLAY VATAN OLMADI.

Bugün sizlere, dört yıla yakın süren İSTİKLAL SAVAŞI'mızın Göller Bölgesi'nde  yaşananların  yalnızca  bir  bölümünden söz edeceğim.

Dünyanın en uzun ve en kanlı geçen  (22 gün ve gece) Sakarya boylarındaki savaşlardan sonra düşman İZNİK-ÇİVRİL HATTI'na çekilmiş ve buralarını berkitmeye başlamıştı.

Gazi Mustafa Kemal Paşa, Başkomutan olarak akıllara durgunluk veren ve en yakın silah arkadaşlarının bile inanamadığı bir planla düşmanı yurttan  temizleneceği bir büyük hareketin hazırlıklarına başladı.

Rusya'dan Karadeniz Limanlarına getirilen mühimmat ve Anadolu içlerinden toplanan asker, yiyecek ve giyecek Akşehir'e oradan da düşmanın en güçlü noktaları olan Afyonkarahisar'ın güneyine taşınmaya başlandı.

Peki, o yolu olmayan,gerekli vasıta bulunmayan, imkanları çok sınırlı ama düşmanı çok  olan günlerde onca işi nasıl ve neyle başardılar?..

Önce, Sultan Dağları zirvelerinde 400 kişilik Amele Taburu ile çamur deryası patika yolları genişleterek  köprüler, menfezler yaptılar, Örkenez (Yalvaç,)- Höyük(Gelendost) arasına dar dekovil hattı döşediler. Yalnızca bu yolda 468 deve, 1000 merkep, 250 kağnı, 211 at arabası ile gece gündüz durmaksızın ve karıncalar gibi çalışarak.

15 Ekim 1921-26 Ağustos 1922 tarihleri arasında Büyük Taarruz için bu bölgeye konuşlandırılan  Birinci Ordu'nun 100 bin askeri ile 18 bin hayvanın ihtiyaçlarını karşılama yarışını giriştiler..

Hem de  insanüstü bir gayretle...

İNANILACAK GİBİ DEĞİL AMA BÜYÜK TAARRUZ'A BÖYLE HAZIRLANILDI...

(Bugün bu yazdıklarım yalnızca  Göller ve Güller Bölgesi' deki Akşehir-Eğirdir-Dinar-Şuhut Lojistik Yolunda olanlardır)

15 Ekim 1921 ve 26 Ağustos 1922 tarihleri arasında Sultandağları ve Karakuş Dağları aşılarak, Eğirdir Gölü geçilerek ve 200 km.'ye yakın yol kat edilerek  Halk Araçları ile  kadın, ihtiyar ve çocukların omuzlarında Şuhut, Dinar, Sandıklı, Çivril  taraflarına taşınan cephane ve askeri mühimmatın dökümüdür:

170 sandık  el bombası, 190 sandık piyade fişeği, 4559 top mermisi, 850 sandık  çeşitli cephane ve tonlarca yiyecek, giyecek maddesi ile hayvan yemi...

Çünkü yalnızca bu bölgede Birinci Ordu'ya ait 100 bin asker ve bunların kullanacağı 18 bin hayvan toplanmaya ve konumlandırmaya başlanmıştı.

(Antalya-Burdur-Baladız-Eğirdir Lojistik Yolu ile Batı Toroslar aşılarak cepheye neler taşındığını ise beş gün sonra yazacağım)

 

Önemli Not: Bu bilgileri nereden edindiğim sıkça  soruluyor.

1-Türk İstiklal Harbi-2.Cilt, 6.Kısım, 1.Kitap BATI CEPHESİ, BÜYÜK TAARRUZ'A HAZIRLIK VE BÜYÜK TAARRUZ, Genelkurmay Basımevi-1994 ANKARA

2-Türk İstiklal Harbi-2.Cilt, 6.Kısım,2.Kitap-Genelkurmay Basımevi-1995 ANKARA

3-KURTULUŞ SAVAŞI'NDA EĞİRDİR -Recep Bozkurt

4-1980-2000 yılları arasında Bölgede yaptığım gezilerde bizzat konuştuğum 36 kişiden alınan bilgiler ve o dönem için yazılan onlarca gazete ve  dergi  yazısı (Bunlar hakkında ayrıntılı bilgi edinmek isteyenler ilgili kitabımın KAYNAKÇA bölümünü okuyabilirler)

- Recep BOZKURT

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap