KONUMLAMA (6. Bölüm)

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,KONUMLAMA (6. Bölüm)
Haberin Tarihi: 24.4.2024 11:29:31 - Okunma Sayısı:198 defa okundu.

Ali Özboyacı yazdı...

KONUMLAMA

Ali Özboyacı

(6. Bölüm)

Uzak doğuda: 32,05 milyon nüfuslu ile büyük bir çoğunluğu Malay halkından oluşan Malezya, Malakka yarımadasının tamamını içine alarak, 273,80 milyon nüfuslu yine Malay, Java ve Madara halklarından oluşan Endonezya ile birleşerek 305,8 milyonluk büyük bir ülke olur. Doğusunda kalan, halkının büyük çoğunluğu Malay, Rungus, Orang Asli, Dayak'lardan oluşan 34,56 milyon nüfuslu Malenezya ile Papua Yeni Gine birleşerek 34,9 milyon nüfuslu bir devlet olur. Ancak, Malenezya içerisindeki bazı adalar gurubu ya bağımsız ya da başka bir ülkeye bağlı olduğunu hatırlatalım. Solomon ve Fiji adaları (U.K.), Vanuatu adaları bağımsız, Norfolk adaları (Avustralya), Yeni Kaledonya (Fransız askerlerinin yüzlerce kilo altını kaçırır ken yakalandığı sömürge).

Mıcronesia (Mikronezya); Mariana, Paolu, Carolina Marshall, Gılbert, Nauru, Wake ve Guam adalarından oluşan federal bir cumhuriyettir. 116 bin nüfusla ve Tayvan'ı sınırları içine almış, 111 milyonluk Filipin Cumhuriyeti ile daha da büyüyecektir.

Polynesia (Polinezya); Yeni Zelanda hariç, Tuvalu Hawai adaları (ABD), Tokelau, Cook ve Karmadec adaları (Yeni Zelanda),  Norfolk adaları (Avustralya), Fransız Polinezyası, Somau ve Tonga adaları (bağımsız), Easter Adası (Şili), birleşerek bağımsız bir Pasifik cumhuriyeti olurlar.

Toprakları dağlık ve küçük olan, Kırgızistan'a, Tanrı Dağları doğusunda kalan, Bagaş ve Tur fan tarım havzaları, Gobi Çölüne kadar olan kısım verilmelidir. Aynı durumdaki Tacikistan Pamir yaylası, Taklamakan çölü, Altın Dağları ile sınırlandırılır. On yıllarca Çin egemenliği al tında ezilmiş olan Uygur halkı biraz ödüllendirilerek, Nanşan Dağları Çaydam havzası ile birlikte, Hoang-Ho ve Yang-Çe ırmakları arasındaki büyük Çin Ovası, Sarı Denize de kıyısı olan bölge verilmelidir.

Nepal ve Butan birleştirilerek, Himalayalar ile Karanlık Dağları arasında kalan Tibet Platosuna aktarılır.

Hindistan ve Sri Lanka için, Avustralya ve Yeni Zelanda düşünülmelidir. Zaten Hint yarımadası yaklaşık 1,5 milyarlık nüfusu barındırmakta güçlük çekmekte ve hatta insanlar yaban hayatın içlerine de yerleşmektedirler. Sri Lanka için, Yeni Zelanda düşünülebilir.

Bangladeş'e; Nepal ve Butan'dan boşalan yer ile kuzey Hindistan ovası ve Doğu Gatların kuze yine kadar olan bölge Bengal Körfeziyle birleştirilerek verilir. 

Pakistan ise bulunduğu yeri, Belucistan'a (İran içindeki özerk Kürt Cumhuriyeti) devrederek, Hindistan'ın geri kalanını alır. Tar Çölüne içinde bulunduran bölgeyi topraklarına katan Belucistan, İran'la arasındaki sınırda, Afganistan'ın Umman Körfezine açılabilmesi ve denizde küçük bir kıyısı bulunması için, oldukça geniş bir yolla (Zengezur'da olduğu gibi) buna bağlı liman kasabasına izin verir. Müslüman Maldiv adaları (deniz yükselmesi ile birkaç on yıl içeri sinde sular altında kalması bekleniyor) ve Sri Lanka toprakları, Yeni Pakistan'a katılır.

Kazaklar, Kırgızlar ve Özbekler birleştirilerek tek bir devlet olmalıdır. Bu ülkeler, Kök Mu run, Küldenen, Buçay, Karabalık oymaklarından oluşmaktadır. Nayman boyu ise Kazaklar'da, Kırgızlar'da ve Özbekler'de görülmektedir. Bu üç alt boy, Sovyetler tarafından politik nedenlerle bölünmüş Kıpçak Türkleridir.  

Türkmenistan, Türkiye ile aynı boydan olup Oğuz kökenlidir. İran içindeki Horasan Türk bölgesini de kaplayan bir coğrafyaya sahip olmalıdır.

Azerbaycan; Kıpçak kökenli Karapapak boyundandır. Gürcistan, Dağıstan, İran ve Türkiye'de büyük bir çoğunluk halinde yaşayan Kafkas Türk soyudur. Güney Azerbaycan'a birleşerek, büyük bir Kıpçak Cumhuriyeti kurması hayal değil kaçınılmazdır. Kalan İran toprakları 55 mil yon Pers için yeterlidir.

Rusya; Ural dağlarının batısı ile kuzeyde Franz-Josef arazisi, Novaya Zemlya büyük adası ve bugünkü Kazakistan sınırına kadar olan bölge ile (Dağıstan, Kabardiyan-Balkar ve Osetya hariç), batıda ise yine günümüz Avrupa ülkeleri sınırları dikkate alınarak öngörülen coğrafya, kalan 132 milyon nüfus için oldukça uygundur. Ancak işgal ettiği Ukrayna'nın bir bölümü olan Donbass ve Kırım'dan kesinlikle çekilmelidir.

- devam edecek

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap

İlgili Haberler