Isvak Başkanı Kemal Battal: “Dünya Ve Ülke Gündeminin En Önemli Konularından Biridir Yapay Zeka”

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Isvak Başkanı Kemal Battal: “Dünya Ve Ülke Gündeminin En Önemli Konularından Biridir Yapay Zeka”
Haberin Tarihi: 30.4.2024 17:20:58 - Okunma Sayısı:238 defa okundu.

ISVAK Başkanı Kemal Battal “Yapay Zeka ve Gelecekteki İnsan Hayatı” konulu söyleşi etkinliğinde bir açılış konuşması yaptı.

Isvak Başkanı Kemal Battal: “Dünya Ve Ülke Gündeminin En Önemli Konularından Biridir Yapay Zeka”

ISVAK Başkanı Kemal Battal “Yapay Zeka ve Gelecekteki İnsan Hayatı” konulu söyleşi etkinliğinde bir açılış konuşması yaptı.

Battal’ın açılış konuşması ile Adem Öcal söyleşinin sonundaki katkı ve soru bölümünde yaptığı katkıyı da açılış konuşmasıyla ilgili şunları ifade etti.

“Vakfımızın geleneksel Cumartesi Söyleşilerinden birisinde daha birlikteyiz. Bugün dünya ve ülke gündeminin en önemli konularından biri olan yapay zekayı konuşacağız. Yapay zekanın çok boyutu var. Bir söyleşide tümünü konuşmak mümkün olamadığından bir seri söyleşi olarak gerçekleştireceğiz. Bugün “Yapay Zeka ve Gelecekteki İnsan Hayatı” konulu söyleşimizde konuşmacı konuğumuz değerli hemşerimiz ISVAK Kurucular Kurulu üyemiz Sayın Adem Öcal. Türkiye'nin 4. GSM operatörü Netgsm’in sahibi ve işleticisi olan konuşmacımızın dijital sistemlerin yanısıra yapay zeka konusundaki uzmanlığını da biliyoruz. Aynı zamanda aykırı fikirleri ile de yakından tanıdığımız Sayın Adem Öcal’ın bugünkü konuşmasının hepimizde derin izler bırakacağını şimdiden söyleyebilirim.

Değerli hemşerilerim, yapay zeka konusu Vakıf Yönetim Kurulumuzun da göreve başladığından bugüne yakından ilgilendiği bir konu. “Sivil Toplumu Güçlendirme Merkezi”nin yapay zekanın sivil toplum faaliyetlerinde kullanılması konulu eğitim programlarına katıldık, ayrıca bu merkezin ve diğer bazı kaynakların uzaktan eğitimlerine katıldık ve sertifikalar aldık. Bunun yanı sıra “Yapay Zeka ve Sivil Toplum Platformu” kapsamında çalıştaylara katılıyoruz. AB’nin sivil toplumu geliştirme amaçlı TACSO Programının yapay zeka uzaktan etkinliklerini takip ediyoruz. ISVAK olarak amacımız yapay zekayı kapsayıcı ve sürdürülebilir sivil toplum faaliyetlerimiz ile vakfımızın yeni amaçları olan ülkemizin BM 2030 sürdürülebilir kalkınma amaçlarını gerçekleştirmesine destek faaliyetlerimizde etkin kullanarak bu alanda diğer sivil toplum kuruluşlarına örnek olmaktır.

Bugünkü söyleşimizin hepimize faydalı olmasını diliyorum.

 

Konuşmacının yaklaşımına yorumlarım

Adem Beyin özellikle yapay zekanın dünyada yaratacağı etkiler sonucunda insan ırkının küçültülerek bir karış boya indirileceği görüşü katılımcılar arasında karamsarlığa neden oldu. Arkamda oturan hanımefendi “içimizi kararttın” ifadeleri ile tepki gösterdi. Bu görüşünüze katılmıyorum. Yapay zekanın kontrolsüz geliştirilmesi ve kullanımına yönelik geçmişte bazı ülkeler tarafından sınırlı düzenlemelerle tedbirler uyguladılar. Geçtiğimiz ay AB’nin Yapay Zeka Kanunu Parlamento tarafından da onaylanarak yürürlüğe girdi. Bu kanun 459 sahifeden oluşan ve yapay zeka konusunda dünyada en kapsamlı düzenleme. İncelediğimizde yapay zekanın geliştiricileri, kullanıcıları ve etkilenenlere yönelik çok sayıda önemli sınırlamalar getiriyor. Buradan ülkelerin özellikle yapay zekanın suç aleti olarak kullanılması ve kişisel hak ihlallerin önlenmesi ile genetik bozunma gibi konularda gelecekte de titiz olacaklarını göstermektedir. Ayrıca; yapay zeka konusundaki çalışmaları 19’uncu yüzyılın başından beri sürdürülmektedir. Bu çalışmalarda gelinen en ileri nokta üretken yapay zekalardır. Yapay zekayı geliştirenler insan zekasının gerçeklikte edindiği tecrübeleri ve duyguları sanal gerçeklikte yapay zekaya öğretememişlerdir. Bilim adamları yapay zekanın bu yeteneklere sahip olmasının gelecekte de başarılamayacağını düşünmektedirler.”

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap