ISVAK / BAKA toplantısı...

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,ISVAK / BAKA toplantısı...
Haberin Tarihi: 6.5.2024 15:57:58 - Okunma Sayısı:271 defa okundu.

Zeki TARHAN yazdı...

ISVAK / BAKA toplantısı...

4 Mayıs 2024 Cumartesi günü Ankara ISVAK'ta düzenlenen toplantıda Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA)'nın sağladığı teşvikler ile ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapıldı.

Ajans uzmanları Ankara'da bulunan Ispartalılar Eğitim ve Kültür Vakfında (ISVAK) Ispartalı iş insanları ile bir araya geldi. Toplantıda Bölgemizdeki yatırım imkanları hakkında bilgilendirmede bulunuldu.

Toplantıya katılan T.C.Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Volkan GÜLER, Ankara'daki iş insanlarının Isparta'ya yatırım yapmalarını ve BAKA'nın sağladığı teşviklerden yararlanarak, bölge kalkınmasına katkı sağlamalarını ve istihdam yaratmalarını istedi.

Toplantıda “Bazı Önemli Geofitlerin Isparta’da Yetiştirilmesi” adlı Araştırma Projesi ile ilgili şu bilgilendirmede bulunuldu:

"2004 yılında Isparta İli Kalkındırma Derneğinin talebi ile Çevre ve Orman Bakanlığı, İç Anadolu Ormancılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce “Bazı Önemli Geofitlerin Isparta’da Yetiştirilmesi” adlı Araştırma Projesi başlatılmıştır.

Projenin amacı: Isparta’da yetişebilecek geofitleri seçilen uygulama yerlerinde yetiştirerek, bitkisel ürün üretimi ve ticareti açısından zayıf kalmış bu yöreyi hareketlendirmek ve yöre halkını kalkındırma yanında sosyal ormancılık açısından fayda sağlamaktır.

Projenin Hedefi: Ülke ve bölge ekonomisine girdi sağlanarak orman köylülerine alternatif veya ek gelir temin etmektir. Proje bir araştırma projesi olup elde edilen sonuçlar diğer araştırmacılar ve ilgililere de faydalı olacaktır.

Projenin Uygulama yerleri:

1- Yenişarbademli

2-Yakaavşar

3-Aksu

4- Kesme

5- Kesme II- Armutlu (kesme’de 2 deneme alanı)

Bu projede

* Crocussativus(Safran)

*(Fritillariaimperialis (Ağlayan gelin)

*Fritillariapersica( Adıyaman lalesi)

*Eranthishyemalis (Sarı kokulu, Kış boynuzotu)

*Anemoneblanda (Manisa lalesi),

*Galanthus sp. (Kardelen)

Türleri çalışılmıştır.

Proje lideri: A. Sermin ÖZER

Proje Yürütücüleri: Ali TANIŞ, Ragıp AKDEMİR

Yapılan çalışmalar:

*Yetiştirilecek türlerin yetişme koşulları, toprak, ışık, su, rakım ve iklim özellikleri ve yetişme alanının uzun süre kar alması gibi faktörler dikkate alınarak etütler ve toprak analizleri yapılmıştır.

*Satın alınan safran kormları ve hibe olarak temin edilen üretme materyali, belirlenen arazi planına göre ekilmiştir.

*Çalışma süresince arazide düzenli olarak ölçüm ve gözlem çalışmaları yapılarak veriler kayıt altına alınmıştır.

*Isparta valisi Ali Haydar ÖNER, Isparta Özel İdare temsilcileri, Orman bölge müdürlüğü yetkilileri, deneme alanlarındaki Belediye Başkanları ve muhtarlarile Isparta İli Kalkındırma Derneği yöneticilerinin de katıldığı bir toplantıda sunum yapılmıştır.

 

Sonuç olarak;

Burada en çok ilgi çeken çalışma Safran ile ilgili olan olmuştur. Safran özellikle Aksu ilçesinde başarılı sonuçlar vermiş 1’e 14’e kadar yumru ile çoğalmıştır. Ancak daha sonra yapılması gereken gözlemler ise deneme alanlarının tahrip edilmesi, yerel yöneticilerin değişmesi gibi sebeplerle yapılamamıştır.

Sonraki yıllarda Eğirdir İlçe Tarım Müdürlüğü desteği ile Sorkuncak köyünde yarım dönümlük bir arazide saftan üretimi yapılmıştır. Ancak burada da pazarlama sorunu ortaya çıktığı için bu çalışma da sürdürülememiştir.

BAKA ajansı ile bu potansiyelin incelenip yeniden değerlendirilmesinin yararlı olacağı kanaatindeyim. ISVAK ve Isparta İli Kalkındırma Derneği olarak gereken destek verilecektir."

 

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap