TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EĞİTİMİ DÜZENLEDİ

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EĞİTİMİ DÜZENLEDİ
Haberin Tarihi: 3.10.2015 17:38:00 - Okunma Sayısı:3262 defa okundu.

Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitü Müdürlüğü Ar-Ge personeli Hasan Aslancan Isparta bölgesinde yetiştirilebilecek Tıbbi ve Aromatik Bitkilerden bahsetti.

TIBBİ VE AROMATİK BİTKİ YETİŞTİRİCİLİĞİ SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK EĞİTİMİ DÜZENLEDİ

 

            Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumundan hibe desteği alarak kurulmuş olan işletmelerin 5 yıl süresince faaliyetlerini sürdürmeleri, hem Kurum ile yapılan sözleşme gereği, hem de desteklerin ilgili sektörde planlanan hedeflere ulaşılmasında ekonomiye katkı sağlamaları için gereklidir. Bu nedenle, desteklenen işletmelerin sürdürülebilirliği 5 yıl süresince takip edilmektedir.

            TKDK tarafından desteklenen projeler kapsamındaki faydalanıcılar ve potansiyel faydalanıcılara yönelik “işletmelerin sürdürülebilirliği” eğitimleri için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Eğitim Yayım ve Yayınlar Dairesi Başkanlığı ile TKDK arasında işbirliği protokolü imzalandı. Hibe desteği almış veya alacak olan işletmelerin sürdürülebilirliğine katkı sağlanması amacıyla, IPARD Programı kapsamında desteklenen işletmelere yönelik eğitimler gerçekleştiriliyor.

            Planlanan bu eğitim süreci kapsamında, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Isparta İl Koordinatörlüğü tarafından “Tıbbi ve Aromatik Bitki Yetiştiriciliği Sürdürülebilirlik Eğitimi” Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Toplantı Salonunda gerçekleştirildi.

            Toplantı TKDK Isparta İl Koordinatörü Doç. Dr. Süleyman GÜLCÜ’nün konuşmalarıyla başladı. Tıbbi Aromatik Bitkilerin Isparta ilindeki öneminden bahseden Gülcü, “Isparta’nın tıbbi aromatik bitki potansiyelini değerlendirmesi için gereken desteği veriyoruz ve vermeye de devam edeceğiz” dedi.

            Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Cenk Şölen ‘de konuşmasında Tıbbi aromatik bitki üretiminde eğitim destek gibi konularda Tarım il müdürlüğünün Uzman personeliyle çiftçimizin yanında olduğunu özellikle bazı belirlenen ürünlerde örnek demonstrasyon çalışmalarına başlanacağını ifade etti.

            Eğitim kapsamında IPARD II programında desteklenecek tedbirler ve hibe oranları hakkında katılımcılara bilgiler verildi. Ayrıca  Isparta İl Koordinatörlüğünün kuruluşundan bu güne kadar gerçekleştirmiş olduğu faaliyetler hakkında bilgi verilip  katılımcılardan gelen sorulara cevaplar verildi.

            Eğitime Eğirdir Meyvecilik Araştırma Enstitü Müdürlüğü Ar-Ge personeli Hasan Aslancan’ın sunumu ile devam edildi. Sunumda Aslancan Isparta bölgesinde yetiştirilebilecek Tıbbi ve Aromatik Bitkilerden bahsetti.

            Isparta’nın iklimsel olarak ılıman ve geçit bölgesi olduğunu hatırlatan Aslancan, MAREM olarak tıbbi ve aromatik bitkilerinde dahil olduğu bir çok bitkinin yetiştiriciliği, ıslahı, fizyolojisi, hasat sonrası teknolojileri, bitki sağlığı gibi konularda araştırmalar yaptıklarını ifade etti.

            Tıbbi Aromatik bitki örnekleri üzerinden sunumuna devam eden Aslancan; MAREM’ in geçen sene Lavantanın yayılması amacıyla bir proje kapsamında 400 bin fide üretimi yaptığını ve çok iyi sonuçlar elde edildiğini vurguladı. Aslancan, “Ülke olarak, Isparta’ da; gül yağının yüzde 55’ini üretiyoruz. Bunu neden lavantada başarmayalım” dedi.

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap