"Eğirdir'in Yaşam Kalitesini Yükseltme Kırsal Kalkınma" Projesi Tartışıldı

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,"Eğirdir'in Yaşam Kalitesini Yükseltme Kırsal Kalkınma" Projesi Tartışıldı
Haberin Tarihi: 10.12.2015 16:54:00 - Okunma Sayısı:1637 defa okundu.

Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş öncülüğünde başlatılan "Eğirdir Kırsal Kalkınma Projesi Turizmin Geliştirilmesi" projesinin üçünçü ayağı olan "Eğirdir'in Yaşam Kalitesini Yükseltme Kırsal Kalkınma" toplantısı yapıldı.

            “Eğirdir’in Yaşam Kalitesini Yükseltme Kırsal Kalkınma” Projesi Tartışıldı

 

Eğirdir Kaymakamı Abdullah Akdaş öncülüğünde başlatılan “Eğirdir Kırsal Kalkınma Projesi Turizmin Geliştirilmesi” projesinin üçüncü ayağı olan “Eğirdir’in Yaşam Kalitesini Yükseltme Kırsal Kalkınma” toplantısı yapıldı.

            Eğirdir’in Kırsal Kalkınma Projesi kapsamında ilki 19 Kasım 2015 Perşembe günü  “Eğirdir’de Turizmin Geliştirilmesi”, ikincisi 4 Aralık 2015 Cuma günü, “Tarım, Hayvancılık ve Kırsal Kalkınma” konularında yapılan toplantıların üçüncüsü “Eğirdir’in Yaşam Kalitesini Yükseltme Kırsal Kalkınma” konulu toplantı bugün saat 09.00'da Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda gerçekleştirildi.

            “Eğirdir’in Yaşam Kalitesini Yükseltme Kırsal Kalkınma” konulu toplantıda; “Eğitime İlişkin Sorunlar, Sağlık Sorunları, Sosyal Sorunlar ve İhtiyaçlar, Göç, İşsizlik Sorunu, Kırsal Altyapı-Çevresel Sorunlar, tarımsal Faaliyetler, Hayvancılık Faaliyetleri, Su, Su Kaynakları ve Sulamaya İlişkin sorunlar ve çözüm önerileri” tartışıldı, sorunlara cevap arandı.         

            “Eğirdir’in Yaşam Kalitesini Yükseltme Kırsal Kalkınma” toplantısı dün saat 9.00’da Eğirdir Su Ürünleri Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü toplantı salonunda Kaymakam Abdullah Akdaş başkanlığında yapıldı. Toplantıya; Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Şengöl, Sarıidris Belediye Başkanı Ramazan Pala, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yatırım Destekleme Ofisi Uzmanı İsmail Kılınç, Jandarma Komutanı Yzb. Erhan Aslan, Daire Amirleri ve basın mensupları katıldılar.

            Toplantı öncesi bir açılış konuşması yapan Kaymakam Abdullah Akdaş: “Bugün, İlçemizin yaşam kalitesini nasıl yükseltiriz, ilçemizin kırsal kalkınma planına nasıl yansıtırız onu hep beraber ele alacağız.

            Eğirdir ilçemizde 35 bin’e yakın insanımıza en büyük hizmeti sunan sunucu devlettir. Devlet kamu kurum ve kuruluşlarıyla sunduğu bu hizmetin kalitesini, verimliliğini ne kadar arttırabilirse, vatandaşlarımızın yaşam kaliteleri, yaşam standartları da o kadar yükselmiş olacak. Eğitim, sağlık, asayiş, güvenlik, belediyemizin çöp toplama işleri klasik kamu hizmetlerimizdir. Zaman zaman, kamu kuruluşlarımız bu ihtiyaçları gidermede sorunlar yaşıyor, ama devletimiz, hizmetini en iyi bir şekilde yapmayı istiyor. Bugün, Eğirdir’deki kamu kurum ve kuruluş temsilcilerimiz burada.

            Isparta’nın Kırsal Kalkınma planı geçtiğimiz yıl yapıldı. Şimdi de ilçelerde yapılıyor. İnşallah bu planlar çerçevesinde iyi işler yapacağız.

            Bizim coğrafyamız zor bir coğrafya. Hem stratejik hem jeopolitik hem de insan yapısı itibariyle zor bir coğrafya. Güçlü ülke demek her şeyiyle güçlü demektir. Milletiyle, sanayisiyle, tarım ve hayvancılığıyla güçlü, kendi kendine yetebilen bir ülke demektir güçlü. Dolayısıyla biz de kendi kendimize yetebilmek ve güçlü bir ülke olmak zorundayız. Bazı devletler süper güç oluyorken, gökten bir şeyler inmedi ya da sihirli bir değnekle süper güç olmadılar. Çalışarak, üreterek, akıllarını kullanarak süper güç oldular. Çok çalışarak, üreterek aklımızı kullanarak biz de süper güç olmalıyız.

            Bu kırsal kalkınma yatırım planları, milli hasılaya Eğirdir’in ne katabileceğini ve o gayri safi milli hasıladan ne alabileceğini planlayacak. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Eğirdir’e yapılacak olan yatırımları, projeleri, üretimleri hem turizm açısından, hem de çevre adına bu plan çerçevesinde hayata geçirebileceğimizi düşünüyorum. Burada kamu kurumlarındaki arkadaşlarımıza, birim müdürlerimize, daire müdürlerimize söylüyorum: ‘Bu plan evrak üzerinde kalacak bir plan olmasın. Bu plan kesinlikle takip edilecek bir plandır. Bu plan, hakikaten rehber niteliğinde hepimizin masasında, masanın kenarında sürekli duran ve zaman zaman açıp, benim ile ilgili nasıl bir husus dillendirilmiş, benim kurumumla ilgili bu hususta ne gibi bir tedbir, hedef konulmuş… diye bakacağımız bir plandır. Dolayısıyla ‘ben bunu nasıl gerçekleştirebilirim’ diye mesailerinin sabah 10, akşamları da 10 dakikalarını ayırırlarsa ona göre planlamalarını, çalışmaları yaparlar. Böyle bir gayret bir sinerji oluşturur, böyle bir gayret bu ilçenin, ülkenin hayrına olur. Hepimiz bu ülke için, vatanımız için, insanların refahı mutluluğu için ve güçlü bir Türkiye için çalışıyoruz. Devlet bize, kamu kurum ve kuruluşlarına vatandaşa hizmet edin diye ücret ödüyor. Şuan bu planı yapmak için buradayız. Boşuboşuna bir emek, boşuboşuna bir mali kaynak harcanmamış olsun. Katılımlarınızdan ve katkılarınızdan dolayı hepinize çok teşekkür ediyorum. inşallah ilçemize hayırlı ve uğurlu olur” dedi.

            Daha sonra bir konuşma yapan Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Yatırım Destekleme Ofisi Uzmanı İsmail Kılınç, “Bugün bu toplantımızın üçüncüsünü yapıyoruz. Toplantımızın genel amacı bir kişinin evine ekmek götürebilmesi, dünden daha iyi, huzurlu nasıl olabiliriz konularını tartışıyoruz…” diyerek toplantının ana temalarına geçti.

            “Eğirdir’in Yaşam Kalitesini Yükseltme Kırsal Kalkınma” projesi çerçevesinde gündem maddelerinden biri olan “Eğitime İlişkin Sorunlar ve Çözüm Önerilerinde” daire amirleri söz aldılar.

            Öncelikli olarak söz alan Mal Müdürü Fikret Tepe: “…Üniversite öğrencileri okullarından yurtlarına gidebilmek için 2 tane otobüs değiştirmek zorunda kalıyorlar. Onların bu sorunlarına çözüm getirelim…” görüşünü bildirdi.

            Eğirdir İlçe Halk Kütüphanesi memurlarından Bedriye Küçükkara: “…Köy okullarındaki öğrencilerimiz kitap almak için Eğirdir’e geliyorlar. Onlara ikinci el değil, sıfır kitaplar alıp okullarımıza küçük bir Kütüphane kuralım” önerisini sundu.

            İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Yalçın Karakaya: “…İlçe merkezinde 7, köy ve kasabalarda 6, toplamda 13 ilkokul ve ortaokullumuz var. Maalesef bina yetersizliğinden dolayı biz Eğirdir’de 4x4x4 sistemini uygulayamadığımız için bu yıl ikili (sabahçı-öğlenci) öğretime geçtik. Acilen ilçemize yeni okullar yapıp, okullarımızın yarısını ilk okul, yarısını ise ortaokul yapmalıyız…” teklifini sundu.

            Eğirdir Jandarma Komutanı Yzb. Erhan Aslan ise; “Eğirdir’de ikili öğretim uygulanıyor. Sabahları Ortaokullar sınıflara giriyor, öğleden sonra ise ilkokullar derslere giriyor. Bu zaman zarfında her sınıf kendi sınıflarında ders işliyorlar ve kullanılmayan sınıflar boş duruyor… Artık internet çağındayız. Ama maalesef köy ve kasabalarımızda interneti olmayan evler var. Burada okuyan ve bu teknolojiden yararlanamayan öğrencilerimiz için bir kolaylık sağlayalım” görüşünü sundu.

            Göl-Der Derneği Başkanı Hüseyin Kartal, “…Eğirdir tarım kentidir. O yüzden Eğirdir’de Ziraat Fakültesi ve Orman Fakültesi” kurulmalıdır dedi.

            Eğirdir Yurt-Kur Müdür Yardımcısı Mustafa Erçevikbaş, Eğirdir’de 2 bin 300 öğrencinin bulunduğunu, fakat 266 öğrencinin yurtta kaldığını söyledi. Eğirdir’e acilen Yurt binasının yapılmasını teklif etti.

            Kaymakam Abdullah Akdaş da Eğirdir’e FEN Lisesinin açılması teklifini sundu.

            Sağlık Sorunları ve Çözüm Önerileri kısmında ise söz alan Has-Su Şirketin sahibi İşadamı Mustafa Hobanoğlu ise: “Eğirdir dendiği zaman, tarihte Türkiye’nin, Balkanların önemli hastanesi olan Eğirdir Kemik Eklem Hastalıkları Tedavi ve Rehabilitasyon Hastanesi şimdi sıradan bir hastane konumunda. Kaç yıldır yıkıldı yıkılacak deniyor. Hastanemizin yeniden eski günlerine kazandırılması için hastanemize yenilikler getirmesini ve teknik kapasitenin düşük olan branşlarının güçlendirilmesini diliyorum” dedi.

            Hastanemizde uzman sayısının arttırılması konusu yatırım planına alındı.

            Ak Parti Eğirdir İlçe Başkanı Veli Gök, Eğirdir Kemik Hastanesinin yıkılıp yerine 75 kişi kapasiteli bir hastanenin yapılacağını ve proje çalışmalarının Sağlık Bakanlığı’nda devam ettiğini ifade etti.

            Göl-Der Derneği Başkanı Hüseyin Kartal Eğirdir KEHTRH’ni kirli siyasetin bitirdiğini iddia etti.

            Sosyal Sorunlar, İhtiyaçlar ve Göç, İşsizlik Sorunu ve çözüm önerilerinde ise;

            Veli Gök: “Sosyal hayatımızı zenginleştirmek için kollektif çalışmamızı geliştirmeliyiz. Kent merkezinde, sanayi merkezinde istihdamı arttırmalıyız. Ailelere kazanma+harcama prensipleri konusunda eğitim verilmeli. Öğrencilere birer defter verilmeli ve  öğrenciler kazanma+harcama giderlerini yazmalı, sene sonunda öğrenciler ödüllendirilmeli” gibi önerilerde bulundu.

            Göç, İşsizlik Sorunu önerisinde Eğirdir Belediye Başkanı Ömer Ömer Şengöl: “Eğirdir’de işsizlik diye bir sorun yok. İş beğenmemezlik var. Elma zamanımızda bahçelerimizdeki elmayı toplatacak, soğuk hava depolarında seçim yapacak insanlar bulamıyoruz” dedi.

            Toplantı 15 dakika çay-kahve molasının ardından Kırsal Altyapı – Çevresel Sorunlar, Tarımsal Faaliyetler, Hayvancılık Faaliyetleri, Su, Su Kaynakları ve Sulamaya İlişkin sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılmasının ardından sona erdi.

EMEL TURAN KARTAL

 

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap