Eğirdir, fidan üretiminde de adından söz ettiriyor

eğirdir haber,akın gazetesi,egirdir haberler,son dakika,Eğirdir, fidan üretiminde de adından söz ettiriyor
Haberin Tarihi: 12.12.2015 09:02:00 - Okunma Sayısı:1743 defa okundu.

Elma üretiminde Türkiye'de marka olan Eğirdir, fidan üretiminde de adından söz ettiriyor.

Eğirdir, fidan üretiminde de adından söz ettiriyor

 

            Elma üretiminde Türkiye’de marka olan Eğirdir, fidan üretiminde de adından söz ettiriyor. Eğirdir’de elma, gül, kiraz ve kayısı başta olmak üzere 15 çeşit fidan üretimi gerçekleştirilerek, 1,5 milyon lira gelir sağlanıyor.

            Aroması bakımından kaliteli elma üretimiyle Türkiye’de merkez haline gelen Eğirdir, fidancılıkta da aynı şekilde merkez olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Eğirdir Merkez Fidancılık Kooperatifi Başkanı Cevdet Demirbaş ve Serpil Köyü Fidancılık Üretim-Pazarlama Kooperatifi Başkanı Hamdi Kanlı, Eğirdir’de elma, gül, kiraz ve kayısı başta olmak üzere 15 çeşit fidan üretimi gerçekleştirildiğini söylediler. Yıllık ortalama olarak 600 bin adet üretilen sertifikalı fidan, Akdeniz Bölgesi ağırlıklı olmak üzere Türkiye’nin tamamına pazarlanıyor.

            Ağaç fidan dikiminin uygun iklim koşullarına göre Kasım ayı ile birlikte başladığını belirten Demirbaş ve Kanlı, Mart ayı sonuna kadar dikilebileceğini belirttiler. Dikilecek olan fidanın deformasyona uğramamasının çok önemli olduğunu ifade eden başkanlar, tavlı toprağa kök budaması yapıldıktan sonra aşı kısmının toprağın üzerinde kalacak şekilde ve hava almaması için çiğnenerek dikimin yapılması gerektiğini vurguladılar.

            Bölge ve ülke ekonomisine yıllık yaklaşık olarak 1,5 milyon lira katma değer ve 35 bin yevmiye istihdam sağlandığını ifade deden başkanlar; fidan üreticilerinin tarımsal teşvik kapsamına alınması gerektiğini söylediler.

            Kaynak: http://www.mathaber.com

Bu Haberi Paylaş



Yorum Yap